Mama ik wil niet meer leven

image-275
NEDERLAND – Ik wil iets met jullie delen uit mijn privéleven. Mijn zoon is een aantal jaren geleden heel veel gepest met zijn huidskleur. Als klap op de vuurpijl werd hij door twee jongens na schooltijd bedreigd met een mes, omdat hij bruin is. De school heeft het afgedaan met er is geen bewijs, maar ze vroegen wel: “Mevrouw, zou u hier niet over willen praten op sociale media?? Een goede naam is heel moeilijk op te bouwen en een slechte naam krijg je zo.”

Ik heb een klacht ingediend. Er bleken al meer klachten over deze school te liggen. De politie heeft een onderzoekje gedaan. “Nee mevrouw, uw zoon liegt,” zei de agent. “Ik heb de ouders van deze twee jongens gesproken en de jongens waren ergens anders. En u kunt geen officiële aanklacht indienen, want de jongens zijn elf jaar.” Hiermee was het voor hen klaar. Jaren later sprak ik de agent weer en gaf hij toe: “We zijn erachter gekomen dat we eigenlijk te kort door de bocht zijn geweest, want het is wel gebeurd. Ik heb hem eerlijk gezegd altijd geloofd hoor…” Van de Jenaplanschool in Apeldoorn heb ik nooit meer wat gehoord. Ook geen excuus!

Mijn zoon wilde niet meer leven als hij niet blank kon zijn.

Hij heeft drie maanden bij ons op de kamer geslapen. Elke dag was ik bang dat hij het leven zou gaan verlaten. We hebben hem op een nieuwe school gedaan; hier bloeide hij op. De leraar is echt super omgegaan met hem. Er waren kinderen die het voor hem gingen opnemen als hij om zijn kleur werd uitgescholden, want helaas gebeurt dat nog steeds met enige regelmaat. ‘Zwarte Piet’ bijvoorbeeld of ‘kutneger’ wanneer hij langs een bushokje fietst.

Op school heeft hij een spreekbeurt gehouden over discriminatie. Hij heeft hier dingen verteld over White Pride, slavernij, Malcolm X en Martin Luther King, maar ook over waarom mensen onderscheid maken en wat dit met je kan doen. De kinderen vonden dit de beste spreekbeurt en zelfs de juffrouw heeft dingen geleerd die ze nog niet wist.

Nu zit hij op de middelbare school. Hij is door 75 % van de medeleerlingen gekozen als klassenvertegenwoordiger. En dit terwijl hij de enige bruine leerling in de klas is. Waarom? Omdat hij is wie hij is.

Ik heb altijd tegen hem gezegd: later ben je groter en dan kom je ze tegen en dan, Orpheo, kun je ze terugpakken als je wilt.

Nu zijn we 2,5 jaar verder. Inmiddels torent hij een kop boven die jongens van toen uit. Hij is ze tegengekomen en ze waren erg bang. Maar wat denk je? Mijn zoon heeft ze heel vriendelijk en welgemeend gevraagd hoe het met ze gaat! Hij zei: “Mam, het is niet nodig om iets terug te doen. Ik ben nu veel sterker en wijzer dan zij zijn. Ze zijn hartstikke bang. Hoe zwak ben ik dan als ik ze iets aandoe? Ik heb het ze vergeven.” Eén van die jongens heeft nu zijn excuses aangeboden.

IK KAN NOG ZOVEEL VAN MIJN ZOON LEREN!!!

Want hij heeft gelijk: wraak is geen oplossing. Vergeven en liefhebben is the key. Maar hoe groots moet je zijn om dit te kunnen? Deze jongeman van dertien jaar is zo GROOT! Het is een eer om zijn moeder te mogen zijn!

Lees ook:

Als ik WIT was geweest… White Privilege

Donkere paspoppen als zwarte piet op een basisschool

Weekendspecial: Sunita Biharie’s recht van spreken

Oprichter van echte liefde kent geen kleur , Jouw Recht van Spreken, en Sterke Vrouwen . Ik ben politiek actief. En ervaringsdeskundige op verschillende vlakken.
Ik merk dat steeds meer mensen een label krijgen en slachtoffer worden van de vooroordelen en oordelen van de maatschappij of door andere mensen. Hier wil ik tegen strijden. Ik kom op voor jouw en mijn recht!
46 comments on “Mama ik wil niet meer leven
 1. Pingback: Weekendspecial: Sunita Biharie’s recht van spreken | Jouw Recht van Spreken

 2. Vandana, Klopt! Ik heb het verhaal samen met mijn zoon al een hele tijd geleden gedeeld op https://www.facebook.com/echteliefdekentgeenkleur/photos/pb.595992967133358.-2207520000.1415145410./635107526555235/?type=3&theater . De site van echte liefde kent geen kleur is ook van mij. De FB leraren pesten heeft gevraagd of ze het verhaal ook mochten publiceren. Ik heb daar toestemming voor gegeven. Net zoals zijn verhaal nu ook nog op een andere site staat. Ik heb dit in overleg met mijn zoon ( die nu 14 is) gedaan. Voor hem is het belangrijk dat men weet wat je allemaal mee kan maken. En dat hier aandacht voor moet komen.

 3. Om te beginnen wil ik melden dat ik tegen pesten ben. Ik ben zelf een “allochtoon”, zoals je tegenwoordig in dit land genoemd wordt. Ik ben ook heel erg tegen racisme en discriminatie. Ik lees hier heel veel over, zo ook dit bericht. In het begin klonk het allemaal heel geloofwaardig. Tot ik het stukje las waar de jongen de pesters jaren later tegen komt. Ik heb dit verhaal al eerder gelezen. Het was een bericht voor kinderen die worden gepest. Om ze te leren dat ze sterker zijn dan de pesters zelf. Om te voorkomen dat er zelfmoordpogingen zullen volgen. De bedoeling van het delen van dit bericht is heel goed, alleen, maak hier niet je eigen verhaal van, want dat is het net niet.

 4. Wauw, wat een dappere jonge dat hij het toch volhoud en doorzet. Respect voor deze jonge de meeste kinderen zouden hun keihard terugpakken maar deze jongen heeft echt een goed hart voor iedereen. RESPECT VOOR HEM❤

 5. Zwarte Piet is de held:
  Hij helpt onbaatzuchtig de oude en ietwat seniele Sint.
  Hij is handig, heeft veel andere gespecialiseerde pieten vrienden.
  Die met z’n allen problemen oplossen die Sint niet aankan.
  300 jaar voordat de zwarte of bruine piet er was werden noordelijke mensen als slaven verkocht door de moren / ottomanen. Och: niemand weet dit meer? Goh wat jammer.
  Dus nu mag een zwarte én een witte held niet meer. Toch….???
  Geel, bruin, zwart, groen; interesseert me geen moer; hou op met je frustraties iedereen.
  Ga anders weer lekker in bomen wonen, moerassen, of mieren vreten. Kom op heé.

 6. Vind het erg intressant te lezen dat dit gebeurd.
  Ik ben zelf in amsterdam opgegroeid en had het tegenovergestelde, ik was bijna de enige in de klas en werd juist gediscrimeerd omdat ik blank ben, en werd uitgescholde als kut blanke, bleekscheet, kaaskop etc… zelfs een leraar dat me een preek heeft gegeven dat als niet gelovige in god ik ga branden in hel, wat ool weer tot pesterijen leidde. Door de vele discriminatie ook in onze buurt(bijlmer) zijn wij verhuisd buiten amsterdam, daar kwam ik op eeb school waar de aantal blanken en gekleurde personen meer gelijk waren, maar kan je zeggen dat zelfs daar de gekleurde personen over de blanke personen heerste! Cluw van het verhaal… VEEEEEEEl blanken worden gediscrimineerd net als ook vele kleurlingen(ook al haalt dit niet de krant) het probleem moet niet alleen aangepakt worden over dat bruine mensen worden gediscrimineerd, het probleem moet in het globaal worden aangepakt! En zeg nou eerlijk, het probleem is helemaal geen zwarte piet, want zelfs de kleine zwarte kindjes vinden zwarte piet leuk! Het probleem is het altijd maar zoeken naar problemen!

 7. Prachtig! Ook een mooie uitleg van Thomas Derckx, klopt helemaal!
  Mijn steun en liefde heb je ook!

 8. En ik was de enige hollander in de klas (Amsterdam-west). Ik werd ook regelmatig gepest vanwege mijn afkomst/huidskleur. Maar dat gebeurd niet en hoor je niemand over, want alleen de witte discrimineren.. Calimero’s..

 9. Ik heb een vriend,die heet Pieter . Ik noem hem zwarte Pieter. Hij heeft een vriend , die heet ook Pieter , hij noemt hem rooie Pieter. We zijn goede vrienden.

  Ka

 10. Beetje jammer dat gezeur over racisme.
  Ik ken kinderen in Rotterdam waarbij het al jaren net andersom is.
  Typisch zielig doen verhaaltje waarbij de zwarte weer in de slachtofferrol springt.
  Als het iemand met rood haar was geweest die gepest werd had er geen haan naar gekraaid.
  Als ik hier naar het winkelcentrum loop, straalt een hele groep hangend op bankjes een agressie uit waar de honden geen brood van lusten. Allemaal het zelfde kleurtje .!
  Racisme word gevoed, en raad eens door wie. ….

 11. Kippenvel! Je mag trots zijn op zo’n zoon. Ik ben vroeger ook heel erg gepest en als ik ze nu tegen kom lach ik ze allemaal uit.. Was ik daar vroeger zo bang voor? Vergeven en vergeten, heel knap van hem!

 12. In het kort wil Sunita en haar zoon bedanken voor het feit dat ze lef hebben om dit openbaar te schrijven. TOP !

 13. hallo

  wat leven we toch in een land vol ongeloof etc…………….
  voor die ongelovige hier hoezo kan dit niet gebeurt zijn/
  waarop baseer je dat?

  ben blij voor de moeder in kwestie dat het goed gaat met haar zoon!!
  hebvroeger ook op merkingen naar me toe gekregen over zwart zijn bla bla bla.en ga terug nr je eigen land.
  . bij paaltje grote mond terug gegeven en dat GOD hem ooit nog wel eens zou straffen.we zijn nu 30jaar verder en de jongen van toen heeft zich zelf 10jaar geleden zich zelf voor de trein ge gooit. waarom zullen we nooit te weten komen .
  we leven hier in een land waar je altijd je commentaar mag geven.en dat gedoe over rascisme zal altijd wel blijven irriterend zeg.
  en ondertussen diegene die discrimineren ondertussen wel lekker bij de chinees eten of ff broodje roti kopen bij de Surinamer of naar een Indisch restaurant gaan omdat het eten toch zoooo lekker is!

 14. Het is zo jammer dat wij allemaal ons kop in het zand stopt en bovendien ook nog eens dat men zo onnadenkend zijn. Het is waar dat in ons maatschappij dit soort dingen gebeuren (discrimineren op een TOP). Ik lees meerder voorbeelden zoals ROOD haar, HOMOFIEL en nu Zwarte piet enz.. Ik herken weinig LIEFDE voor elkaar. Kom op mensen, dit gebeurd bijna iedere dag -- PESTEN --

 15. Gregory Geertseman, ik respecter uw zienswijze. Mijn nichtje heeft er niets aan overgehouden. Ze zit blij in haar vel. Die jongen toen heeft een probleem. Wat ik erg vind is dat zwarten onderling nogsteeds kijken wie meer of minder zwart is. En er ook op wordt aangesproken en gepest.Ik weet van een geval, echt gebeurd,dat een lichter gekleurde zwarte tegen een echt donker gekleurde zwarte zei, :je bent zo zwart! Had je moeder je in de over gestopt na je geboorte? En dat zijn wij zwarten onderling. Men mag tegen mij zeggen wat men wilt over mijn kleur ik heb er geen problem mee. De ander heeft zich geergerd en maakt bespottelijke opmerkingrn, ik niet.

 16. Petje af voor je zoon. Ik wou dat er meer zo’n houding zouden hebben als hem. Dat geweld niet de oplossing is bedoel ik.

 17. De mensen die hier zeggen dat ze het niet geloven zijn dezelfde mensen die in het buitenland roepen dat Nederland zo’n tolerant land is, dezelfde mensen die zeggen dat ze homoseksuelen accepteren maar zodra er iemand bij hun in de buurt uit de kast komt ze de rug om draaien, discriminatie-blind heet dat. Iets wat in Nederland helaas enorm veel voorkomt.

  Zolang men niet beseft dat discriminatie alleen maar toe aan het nemen is zullen ze dit blijven roepen. Hoe vaak ik verbaasde blikken krijg als ik vertel dat ik als blanke homoseksueel op straat nog steeds uitgescholden wordt. Het voordeel dat ik heb is dat ik blank ben waardoor ze mij sneller geloven. Helaas. Pijnlijk en ik schaam me er voor dat dit gebeurd in een land waar ik trots op ben.

  Geef vooral niet op en ben vooral trots op je zoon, maar ook trots op jezelf.
  Mijn steun en liefde heb je!

 18. Ik ben het met Gregory Geertsma eens.
  Wij kunnen wel positief blijven,weg wuiven,negeren, er boven staan etc maar het moet stoppen.
  Mijn broertje ging zich vroeger scrubben met een schuurspons en choor.
  Ouders, leraren, agenten, gemeenten sluiten er allemaal de ogen en oren voor en zo blijft dit doorgaan.

 19. Heel leuk om te lezen, dit zijn dinge die je een oogje geven dat het positieve kant nog leeft op onze wereld.. , wat ik niet kan snappen die overal heb je weer van die mensen die weer intresant willen doen,, mijn meening hier over is het maakt niet uit of het nou wáar of niet is HET BRENGT EEN POSITIEVE BERICHT NAAR VOREN.. en dat is belang rijk.. jullie zielen die wat te klachen hebbe doe wat want mense die negatief denke moete dit als vooorbeeld nemen..! Wees f*cking positief !

 20. Als dat werkt voor haar heel mooi. Maar de kous is niet af, zeker niet als het gaat over blackface Zwarte Piet, het probleem zit hem in het feit dat ze zo wordt genoemd en dat we dit met zijn allen in stand houden. Om een racistische opmerking weg te wuiven, moedig je onbewust dat het onderhuids racisme wat aan. Daarnaast werd het wel tegen haar gezegd, ook al is haar naam anders. Ze werd aangesproken vanwege en op (denk ik) haar huidskleur.

 21. Ja het gebeurd. Maar als iemand tegen MIJ zwarte Piet zou zeggen, ja, ik ben ZWART maar mijn naam is anders, ik heet geen Piet dus…………… Ooit es werd naar een nichtje van mij door een voorbijfietsende (laf he) klasgenoot geroepen, zwartnek. Ze zei tegen haar Oma, mijn zus, Oma hoorde je dat? Hij noemde me zwartnek. Waarop Oma haar vroeg. Hoe heet je en ze zei haar voornaam en wat is je achternaam, vroeg Oma en ze antwoordde “zus en zo”. Nou zei Oma hij heeft het niet tegen jou, want zo heet je niet! En daarmee was de kous af!

 22. Wow respect voor die boi man inmiddels !!!! en vd ouders …zie je wel alles kan goed komen….laat de pesters nu maar in hun schulp kruipen…….

 23. Ik geloof het wel, vind het zeer treurig dat zulke dingen gebeuren. Ik woon zelf in de randstad en kan het me moeilijk voorstellen dat kinderen bedreigd worden vanwege hun huidskleur. Zelf heb ik dat nooit meegemaakt op school, ik denk ook vanwege de diversiteit die je hier veelal ziet op scholen. Daarmee zeg ik trouwens niet dat ik nooit een racistische opmerking heb gehoord op scholen. Wel vind ik het een beetje zwak om dat zwarte piet er weer bij te betrekken. Alsof dat een scheldwoord is. Het is ook wel eens tegen mij gezegd en ik vond het alleen maar leuk. Zwarte Piet is namelijk een vrolijke kindervriend dus lekker belangrijk.. “Kut zwarte” is natuurlijk een heel ander verhaal.

 24. Wat een fake verhaal !
  En dan die foto die ze ergens van het internet geplukt hebben van een vermoedelijk minderjarige jongen erbij zetten.
  Dit bericht zou moeten gemeld worden bij de politie. Privacy wetgeving, en nog verschillende andere wetten zijn hier in overtreding.

 25. Weet je, ik ben in elkaar geslagen omdat ik rood haar had!, stelselmatig gepest. Ook ik wilde uit het leven stappen door dat gepest…
  Het maakt je niet harder, ook ik ben nog even vriendelijk en heb begrip voor veel dingen.
  Waar het om gaat…pesten, ongeacht wat je hebt.
  Of mijn ouders trots op me zijn om wie ik ben, ik denk dat iedere ouder trots is op zij/ haar kinderen.
  ik vertik het om harder te worden en anderen terug te pakken, alles heeft een reden…

 26. Mijn hart voor deze GROOTTE jongeman, mijn hart voor zijn moeder, blijf het goede tonen, wij zijn trots op jullie.

 27. Mijn hart voor deze GOOTTE jongeman, mijn hart voor zijn moeder, blijf het goede tonen, wij zijn trots op jullie.

 28. Beetje vreemd dat dit nu op fb bekend gmaakt wordt, met de huidige discusie over zwarte piet, onzin verhaal dus.

 29. Dat mensen tegen je vriend zeggen wat moet je met zonbkind kan ik niet geloven. Netbals datbkinderen van 10/11 niet met messen rond lopen en al helemaal niet de gedachtes hebben over kut negers en zwarte. Wat moeten we hier mee ? Hebben jullue niet genoeg aandacht? Uit ervaring weet ik dat dit soort dingen ook bij “witte” mensen gebeurd en daar word ook niet naar om gekeken. Ik vind het dus maar een indoctrinerend stuk tekst. Want zo probeer je toch weer wat zwarte zieltjes binnen te halen. En probeer je de “witte” mensen weer in een kwaad daglicht te zetten.

 30. Sunita, je mag trots zijn op je zoon. Ik denk dat wij allemaal van hem kunnen leren. Ben blij dat hij op de nieuwe school goed is opgevangen en dat hij die periode achter zich heeft kunnen laten en zo zelf verzekerd is geworden en zonder enig wraak gevoelens. Bedankt voor het delen

 31. Bij het lezen van de titel dacht ik o jee.
  Hoe moeten ouders met die kreet omgaan,hoe kunnen zij die gedachte wegnemen.
  Gelukkig was de keuze een andere school de oplossing.
  Maar wat als je in een dorp of kleine gemeenschap zou wonen en een andere school niet zo snel een keuze is?!
  Gemakkelijk kun je denken; ja dat zal wel moeten immers de kreet vraagt hierom maar helaas is de praktijk niet zo simpel.
  Gelukkig kent dit verhaal een goed einde en daar ben ik blij om!
  Ik ga straks slapen met een gevoel van dit is overwonnen, de anoniemen gaan naar bed met zoals zo vaak een ontevreden gevoel,ja dat doet achterdocht met een mens…..het stemt ontevreden!

 32. Anonimus, uit jouw opmerking blijkt wederom hoe weinig mensen weten over discriminatie en de gevolgen van zwarte piet. Al tientallen jaren worden kids gepest met zwarte piet. Misschien als je iets meer open minded zou zijn, zou je dat weten. Kennis helpt ons vooruit, dus sluit je er niet voor af!

 33. Anonimus, uit jouw opmerking blijkt wederom hoe weinig mensen weten over discriminatie en de gevolgen van zwarte piet. Al tientallen jaren worden kids gepest met zwarte piet. Misschien als je iets meer open minded zou zijn, zou je dat weten. Kennis helpt ons vooruit, dus sluit je er niet vanaf!

 34. Ik geloof het wel, ik werd ruim 45 jr geleden al voor Zwarte Piet uitgescholden.

  Wees trots op je zoon en bedankt voor het delen.

 35. Hoi Sunita
  Wat fijn dat je zoon ondanks zijn eerste slechte ervaring toch daarboven is gestegen dat hij die ervaring achter zich heeft kunnen laten en open kon staan voor nieuwe ervaringen.
  Je zoon is ondanks dat ik hem niet persoonlijk ken een toffe peer Hij is te gek dat hij zijn ervaring in positiviteit heeft kunnen omzetten.
  Ik kan me voorstellen dat je heel trots op hem bent want hij is ook een mens om trots op te kunnen zijn.
  Helaas leven we in een wereld waar velen zijn die geen respect voor elkaar kunnen tonen maar je zoon heeft mede door zijn sterke persoonlijkheid er aan bijgedragen dat er tenminste 1 is die zen gedrag heeft herzien er afstand van heeft genomen Toppie
  veel geluk saampjes
  Rita

 36. Het verhaal was geloofwaardig totdat de bewering werd gedaan dat iemand 2,5 jaar geleden al iemand uitschold voor zwarte piet. Ook lijkt het me dat hij nu een excuusneger is, aangezien de klas hem heeft gekozen om wie hij is in plaats van om zijn kwaliteiten.

 37. Ow wauw wat stoer zeg! Anoniem zo’n walgelijk bericht achter laten. Je bent niet de eerste die hem niet geloofd… deed de school en politie ook niet. Maar moesten later toch bekennen dat ze fout zaten. Gedachtegangen zoals die van jou en school en de politie is wat er nou precies flink mis is in deze samenleving. Verder wens ik je een liefdevolle en fijne avond <3

 38. Wauwwwww een jongen om trots op te zijn en wat mag hij trots op zichzelf zelf zijn!! Ik werd er even stil van wat kan je veel leren van kinderen!! Een hele mooie jongen ben jij en andere kinderen gaan nog heel veel van jou leren!! Zoals jij bent zou ieder kind moeten zijn!!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: