Tradities Moeten Niet Kwetsen

image-85
SCHIEDAM – Ruim 30 jaar geleden zat er bij mij in de (kleuter)groep een jongetje die *Menno heet. Voor de duidelijkheid van dit verhaal, een donker gekleurd jongetje met zwarte kroeshaartjes. We hadden een dag tevoren Sint uitgezwaaid en ik was met de kleuters buiten geweest en druk doende met hulp van wat kleuters het buitenspeelgoed in de schuur te zetten, die zich in de hoek van het plein bevond. Ineens merkte ik een flinke beroering op en liep de schuur uit om te kijken.

Een groep kleuters kwam gillend, huilend en vechtend aanrennen. In hun midden was Menno, die kennelijk het middelpunt van alle commotie was. Beschuldigingen vlogen over en weer. Eenmaal terug in de klas werd duidelijk wat er aan de hand was.

De kleuters waren nog niet helemaal los van het ‘vijf december-gebeuren’ en sommigen hadden Menno “Zwarte Piet, Zwarte Piet” nageroepen. Menno had boos gereageerd en toen werd het ineens “leuk” en begonnen meer kleuters mee te doen. Menno was daarop heftig gaan schelden, slaan en huilen en kreeg zelf ook de een aantal klappen.

Een traditie die kwetst moeten we niet willen, maar veranderen of afschaffen.

We gingen vervolgens in de klas in een kring met elkaar bespreken hoe het voelde om nageroepen te worden? Verder wisten wij kleuters ook op te noemen wat de verschillen waren tussen Menno en Zwarte Piet. Aan het einde van het gesprek was iedereen weer verzoend en blij met elkaar.

image-86

Probleem opgelost dacht ik. Wel bleef ik in alle jaren daarna, alert op signalen die zouden duiden op een herhaling (met andere leerlingen uiteraard). Maar er was weinig reden tot ongerustheid. Vorig jaar laaide ineens de Zwarte Pietendiscussie weer op. Eerst was ik een beetje geïrriteerd, jeetje wat een gezeur. Maar gaandeweg in het verloop van de discussie, las ik steeds meer verhalen van mensen die ervoeren of hebben ervaren wat Menno overkwam. En toen zag ik hem ineens weer voor me, heftig snikkend en met het besef en gevoel dat hij er niet bij hoort, is uitgesloten van de groep.

Het werd me toen duidelijk… Een traditie die kwetst moeten we niet willen, maar veranderen of afschaffen.

Bron: 

  • Fotografie: Tim S. Trebla Photography
  • Grime: Annekat van Velzen
  • Kledingverhuur: Fa. J.F. Kloeg

image-87


Gast-auteur:
 Teja Schrijver
Teja Schrijver heeft jarenlang ervaring als juffrouw in het basisonderwijs. Ben je nieuwsgierig naar haar ervaringen en verhaal? Lees dan gauw verder op Facebook:

‘Tradities moeten niet Kwetsen’

 


*Wegens privacyredenen is de naam van Menno gefingeerd.

Met veel liefde en toewijding werkt de JRvS redactie dagelijks aan nieuwe maatschappelijke onderwerpen om deze onder de aandacht te brengen van jullie, onze lezers.

Wij willen een signaal geven aan de maatschappij en tevens jullie de gelegenheid geven ook je verhaal hier op de website te delen.

Heb jij een verhaal die gehoord móet worden, laat ons dit dan weten. We geven jou graag de kans om je verhaal als gast-auteur hier te publiceren!

Meer informatie kun je hier in vinden: https://jouwrechtvanspreken.nl/gast-schrijvers/
%d bloggers liken dit: