Open brief aan het Pro-Pieten Collectief

image-64
ARNHEM – Moe om te proberen jullie het aan hun verstand te brengen dat het feestje VOOR DE KINDEREN net zo leuk zou zijn als de pieten een ander kleurtje zouden hebben, of als ze roetvegen zouden hebben. Moe om uit te leggen dat deze zogenaamde traditie niet meer van deze tijd is, niet meer acceptabel is; niet hier en niet elders op deze wereldbol. Moe om de constante stroom van racistische opmerkingen te lezen en aan te horen op het moment dat we het lef hebben onze mond open te trekken.

Beste pro-pieterbazen en bazinnen,

Op welke troon denken jullie te zitten om ons te komen vertellen wat wij wel en wat wij niet behoren te voelen? Vanuit welke hoogte durven jullie te categoriseren wat al dan niet racistisch ervaren dient te worden door ons? Welke God heeft jullie stem verheven gemaakt boven de onze? Hoe hebben jullie het godvergeten lef om ons onze gevoelens voor te schrijven? Jullie blijven erop hameren dat het een kinderfeestje is en dat wij als volwassenen daarvan af moeten blijven; het gaat toch om de kinderen en niet om ons volwassenen. Nou, ik moet het eerste kind nog tegenkomen dat er een probleem mee gaat hebben dat piet bont zou zijn of roetvegen zou hebben.

image-65

Verantwoordelijkheid

Nee… het gaat om jullie: de blanke volwassen Nederlander die het niet kan verkroppen dat een zwarte wel eens gelijk zou kunnen hebben. Die het niet kan accepteren dat jullie eens per jaar, voor de periode van een aantal weken, niet meer het legale recht zouden hebben om de ‘draak te steken’ met zwarte mensen. Voor wie het ondenkbaar is dat iets zou worden aangepast alleen om de zwarten te behagen. Jullie geloven echt nog steeds, zelfs na 400 jaar, dat jullie weten wat het beste is voor ons.

Er is geen heden-ten-daagse Nederlander die verantwoordelijk kan worden gehouden voor de misdaden van zijn of haar voorouders, de misdaden van de Staat der Nederlanden. Jullie zijn wel verantwoordelijk voor jullie gedrag, jullie denkwijze en jullie mentaliteit vandaag de dag. En deze is nog identiek aan die van jullie voorouders. Het is deze mentaliteit die de vruchtbare grond, waarin de über- en untermensch-gedachte groeit bloeit, en levert. Dit is de mentaliteit waar een Adolf Hitler 80 jaar geleden dankbaar gebruik van heeft gemaakt met alle gevolgen van dien. Jullie zijn NIET anders. Het laagje beschaafde lak van de 21ste eeuw komt er af zodra de “untermensch” jullie tegen de haren strijkt.

image-66

 

Wie ben ik?

Wie ik ben dat ik jullie dit gewoon recht in jullie gezicht durf te zeggen? Ik ben Rob, geboren in 1965 hier in Nederland en getogen, hier in Nederland. We lagen naast elkaar op de kraamafdeling van het ziekenhuis, we gingen samen naar de kleuterschool, lagere school en de HAVO. We waren beste maatjes totdat jij me ineens nikker ging noemen. Dat woord heb ik trouwens destijds toen ik het voor het eerst in mijn gezicht gesmeten kreeg (40 jaar geleden) nog bij mijn moeder moeten navragen; ik had geen idee wat het was.

image-67
Mijn moeder was de nikkerhoer omdat ze toegaf aan de gevoelens van liefde vanuit haar hart; ze trouwde een zwarte man en kreeg een zwart kind. Ze werd bespuwd, beschimpt en uitgestoten. Ik heb het jullie nooit echt kwalijk genomen, dat waren andere tijden, er was veel onwetendheid. Maar nu merk ik dat je niet veranderd bent vriend. Onwetendheid is geen excuus meer en je verbale hoogstandjes zijn een farce waar ik al jaren doorheen prik. Ik weet wie je bent want, zoals ik al zei, ik ben met je opgegroeid. En vandaag neem ik het je wel kwalijk want vandaag weet je wel beter.

Ik ben heel blij voor je dat jij geen racist bent, want je hebt uiteraard donkere buren, vrienden, zelfs een donkere partner. Dit geeft echter nog steeds niet het recht om mij voor te schrijven wat ik moet denken en voelen.

Kortgezegd: de gedachtegang dat jij vindt dat jij het recht hebt om mij te vertellen wat ik al dan niet als racistisch dien te ervaren is… racistisch… vriend…

En wie de schoen past… hey, lekker vast strikken en dragen dat ding!

Bron: 

  • Fotografie: Tim S. Trebla Photography
  • Grime: Annekat van Velzen
  • Kledingverhuur: Fa. J.F. Kloeg

image-68

Gast-auteur: Robert Thomas

 

Met veel liefde en toewijding werkt de JRvS redactie dagelijks aan nieuwe maatschappelijke onderwerpen om deze onder de aandacht te brengen van jullie, onze lezers.

Wij willen een signaal geven aan de maatschappij en tevens jullie de gelegenheid geven ook je verhaal hier op de website te delen.

Heb jij een verhaal die gehoord móet worden, laat ons dit dan weten. We geven jou graag de kans om je verhaal als gast-auteur hier te publiceren!

Meer informatie kun je hier in vinden: https://jouwrechtvanspreken.nl/gast-schrijvers/
2 comments on “Open brief aan het Pro-Pieten Collectief

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: