Onderwijs is racismevrij nu. Toch?

image-327

NEDERLAND – In de 21ste eeuw is ons basisonderwijs wel racismevrij. Wie is er, behalve een enkele gek, nog racistisch? Niemand! Toch? Kijk dat maar eens na in de schoolboeken van uw kinderen.

Via via (Greg Justice plaatste de foto op Facebook, Eduard Mangal heeft uitgever en methode achterhaald) ontdekte Teja Schrijver, gepensioneerd onderwijzeres, dat er in een leermethode voor groep 7-8 van het basisonderwijs een rare racistische zin stond (op de foto: de rechterpagina). Het ging om het vervoegen van het werkwoord ‘uitschelden’: “Een groepje negers …[uitschelden]… de blanke jongen”. Met zulke negatieve en suggestieve beeldvorming willen wij onze kinderen toch niet opzadelen? Zo raakt racisme nooit de wereld uit!

image-328

“Puzzelen met werkwoordspelling groep 7-8” Links: aangepaste versie, rechts: oude, racistische versie

Puzzelen met werkwoordspelling groep 7-8

Het gaat om de methode “Puzzelen met werkwoordspelling groep 7-8” van Ajodact, Baarn. Deze is uitgegeven door Thieme Meulenhoff. Aanvankelijk gaf men aan dat dit allang was aangepast naar een neutralere zin (op de foto: de linkerpagina), maar dat bleek niet helemaal correct te zijn. Via het internet wordt nog altijd de oude, racistische versie verspreid. Dankzij contact van Teja Schrijver met Thieme Meulenhoff is dit zinnetje alsnog geschrapt.

Deel van de FB-berichtenwisseling tussen (Aart en) Teja Schrijver en ThiemeMeulenhoff.

Helaas is het zo dat de oude versies met het racistische zinnetje, nog wel in omloop zijn. Hoelang scholen met een methode werken, hebben uitgevers natuurlijk niet in de hand. En niet alle internetbestanden zijn van hen, die zijn ooit door individuele scholen op het net gezet. Thieme Meulenhoff verkoopt de methode alleen in boekvorm; de uitgeverij gaf aan dat zij scholen die nog werken met de oude variant, de nieuwe versie wil verstrekken.

 

Racistische beeldvorming

Als u het belangrijk vindt dat het onderwijs aan uw kinderen geen racistische beeldvorming stimuleert, vraag dan na welke lesmethode voor spelling wordt gebruikt, en ga na om welke versie het gaat. Indien u de racistische variant tegenkomt, vertel dan dat ze contact moeten opnemen met Thieme Meulenhoff zodat ze snel met de nieuwe versie kunnen werken. Sowieso is het kennelijk nog altijd nodig om goed in de gaten te houden wat men onze kinderen voorschotelt – toon belangstelling, en kijk die boeken in! Het begrip ‘oude variant’ in dit artikel is een relatief begrip; de eerste druk is in 2007 de wereld in gestuurd… Ik wist niet, dat het nog zo slecht was gesteld met onze maatschappij.

Was iedereen maar zo alert als Teja Schrijver, Eduard Mangal en Greg Justice, dan had ons onderwijs allang racismevrij kunnen zijn!

Met veel liefde en toewijding werkt de JRvS redactie dagelijks aan nieuwe maatschappelijke onderwerpen om deze onder de aandacht te brengen van jullie, onze lezers.

Wij willen een signaal geven aan de maatschappij en tevens jullie de gelegenheid geven ook je verhaal hier op de website te delen.

Heb jij een verhaal die gehoord móet worden, laat ons dit dan weten. We geven jou graag de kans om je verhaal als gast-auteur hier te publiceren!

Meer informatie kun je hier in vinden: https://jouwrechtvanspreken.nl/gast-schrijvers/
%d bloggers liken dit: