Mijn mama maakt zich zorgen, zorgen om mij…

image-521
HEERLEN – Hallo lieve mensen, mijn naam is Jolie, ik ben 4 jaar oud. Ik ben een heel vrolijk, gezellig en lief dametje. Mijn mama komt uit Nederland. Mijn papa komt uit Sierra Leone. Dat ligt in West Afrika. Ik ben hier geboren, spreek gewoon Nederlands en heb een mooi bruin kleurtje. Mijn mama houdt heel veel van mij en maakt zich veel zorgen om mij.

Momenteel woedt er een hele serieuze zwaarbeladen discussie over Zwarte Piet, die ik overigens heel leuk vind net als regenboogpietjes of pietjes met roetvegen – ook heel leuk -, maar dat terzijde.

  Mijn mama maakt zich zorgen, zorgen om mij…

image-522

Hoe ik moet opgroeien in deze harde maatschappij. Mensen in deze maatschappij hebben er een handje van om mensen zoals ik, ‘kutapen’, ‘kankerzwarten’, ‘bananenvreter’ etc, te noemen. Er zijn zelfs mensen die beweren dat ik hier te gast ben. Dat begrijp ik niet, ik ben hier geboren in Nederland, Nederland is mijn land, net zoals dat van mijn moeder. Ik ben evenveel mens als ieder ander mens zonder mooi bruin kleurtje. Mensen die hier niet zijn geboren, zijn ook evenveel mens als ieder ander mens. En hebben recht op een mening net als ieder ander mens.

 Moet ik bang zijn om later een eigen mening te hebben? 

Word ik alleen geaccepteerd als ik met alle winden mee waai en vooral niet mijn eigen mening heb? En mocht ik dan ooit over het een en ander toch een eigen mening hebben, word ik dan ook uitgescholden voor zulke vreselijke dingen? Word ik dan ook op straat nageroepen als zijnde ‘zwarte piet’ of ‘kut aap’? Mag ik zijn wie ik ben? Of ben ik minder omdat ik een ander kleurtje heb?

Mijn mama hoopt dat ik mag opgroeien in een maatschappij waar ik beoordeeld ga worden op mijn kunnen en mijn karakter, niet op mijn huidskleur of mijn afkomst.

Mijn mama hoopt dat mensen elkaar als individuen behandelen en niet het respect verliezen voor elkaar wanneer men er een iets andere mening op nahoudt.

Er stroomt rood bloed door ons aller aderen, laten we elkaar op die kleur beoordelen en niet veroordelen op huidskleur.

Gast-auteur: Sanne Ennas

 

Met veel liefde en toewijding werkt de JRvS redactie dagelijks aan nieuwe maatschappelijke onderwerpen om deze onder de aandacht te brengen van jullie, onze lezers.

Wij willen een signaal geven aan de maatschappij en tevens jullie de gelegenheid geven ook je verhaal hier op de website te delen.

Heb jij een verhaal die gehoord móet worden, laat ons dit dan weten. We geven jou graag de kans om je verhaal als gast-auteur hier te publiceren!

Meer informatie kun je hier in vinden: https://jouwrechtvanspreken.nl/gast-schrijvers/
%d bloggers liken dit: