Nederland afgeschminkt

image-654

AMSTERDAM – Zwarte Piet toont hoe racistisch Nederland werkelijk isZwarte Piet gaat allang niet meer over Zwarte PietAls je denkt dat de discussie over Zwarte Piet over Zwarte Piet gaat, dan ben je nogal naïef. De discussie gaat over hoe racistisch Nederland werkelijk is. Zwarte Piet was de aanleiding voor de discussie, maar is door de reacties van voorstanders van Zwarte Piet inmiddels uitgegroeid tot hét symbool van racisme in Nederland.

Zwart Piet is de spiegel die de Nederlandse samenleving wordt voorgehouden

image-655
En ze zijn niet blij met wat ze zien, dus die spiegel moet zo snel mogelijk kapot. Er worden geen middelen geschuwd: van verbale vernederingen tot keiharde doodsbedreigingen.
Als je geluk hebt, wordt je ‘gewoon’ gediskwalificeerd met een uitspraak als “rot op naar je eigen land”.

Met andere woorden: “jij bent niet een volwaardige burger van dit land”.

En als je blank bent, dan ben je een nestvervuiler of lid van de vijfde colonne, een landverrader.

Dat brengt mij tot de nieuwe apartheid die de blanke Nederlanders hanteren

image-656
Geïnstitutionaliseerd met ‘twee’ niet te vertalen woorden zoals ʻApartheidʼ: Autochtoon en Allochtoon. Het is een tweedeling in de Nederlandse maatschappij die zoveel betekent als: blanke Nederlander en niet-blanke Nederlander.

image-657

De autochtoon is de witte mens met een Nederlands paspoort en de allochtoon is de mens met een Nederlands paspoort die niet blank is of van niet-blanke komaf; onzuiver bloed. Voor het gemak van het stuk: witte en zwarte Nederlanders.

De witte Nederlanders hebben op deze manier een primaat in handen

image-658
Waartegen de zwarte Nederlander zich nooit kan verweren. Want hoeveel generaties duurt het voordat een allochtoon een autochtoon wordt? Die vraag kan/wil niemand beantwoorden en daarmee kunnen ze altijd de argumentatie van een allochtoon naast zich neerleggen. Want een allochtoon is een niet-blanke buitenlander of heeft voorouders die niet allemaal blank waren, die heel erg dankbaar moet zijn dat hij in Nederland mag blijven en dient te assimileren (niet integreren!) en mag vooral geen kritiek hebben op de gebruiken en gewoontes van de witte mensen in dit land. Sterker: ze moeten precies op dezelfde manier meedoen en zich beledigingen laten welgevallen, want anders kunnen ze teruggaan naar waar ze vandaan kwamen. Ook al zijn hun ouders, hun opaʼs en omaʼs en hun kinderen in Nederland geboren en getogen en hebben die altijd de Nederlandse nationaliteit gehad.

image-659

Het is een systeem waarmee men zegt dat een Nederlander van niet-blanke komaf altijd in een ongelijkwaardige positie blijft zitten ten opzichte van een blanke Nederlander. De allochtoon is immers hier te gast. Hij heeft alle plichten, maar niet alle rechten. Misschien op papier, maar maak er maar liever geen gebruik van! Anders stoot je autochtonen voor het hoofd. Het is ook de ʻallochtoonʼ die zich continu moet verantwoorden naar de ʻautochtoonʼ. En dat over meerdere generaties, zo niet álle generaties. Waar in de geschiedenis zijn we dat eerder tegengekomen?

En dát, dames en heren, is een geïnstitutionaliseerde apartheid

image-660
Helemaal als politici zich daarvan bedienen. Het komt terug in alle facetten van het leven. Je ziet het terug in de media, in het nieuws, in het alledaags taalgebruik. Noem het woord ʻallochtoonʼ en men weet meteen wat er wordt bedoeld: een niet-blanke. Het zegt niets over de bevolkingsgroep of afkomst van de persoon.Maar het is direct duidelijk: hij is niet blank of heeft een niet-blanke komaf.

Het woord wordt ook alleen in negatieve context gebruikt. Als het positief is, dan is het wel een Nederlander die een gouden plak heeft behaald of een heldendaad heeft verricht. Maar het is een allochtoon als het een hangjongere is of een overvaller of als er een asociale actie is uitgehaald.

Betreft het ʻslechtsʼ een positieve actie, dan is het misschien wel een Nederlander, maar dan nog altijd een Surinaamse Nederlander, een Marokkaanse Nederlander of een Turkse / Afghaanse / Ghanese / Palestijnse / Antilliaanse Nederlander. Nooit een Belgische,Franse, Duitse, Britse, Australische of Amerikaanse Nederlander. Dan is het gewoon een Nederlander die in … is geboren.

paspoort
image-661
Maar ben je het niet eens met de mores omdat het jou beledigt, dan rot je maar op. Daar ben je allochtoon voor; een minderwaardige Nederlander die eens goed de les moet worden gelezen en moet vrezen voor zijn verblijf hier dat wordt gedoogd door de autochtoon. Let wel: allochtonen betreft (nagenoeg) altijd niet-blanke Nederlanders of zoals de politiek het graag noemt: niet-westers (leuk bedachte eufemisme met grote
implicaties waar ik het nu niet over zal hebben).

Zwarte Piet discussie is een discussie die het verborgen racisme heel mooi bloot legt

En daar zijn de autochtonen niet van gediend! Die gaan dan de allochtonen beschuldigen van racisme en halen daar valse, onjuiste en zelfs gelogen bronnen bij om maar hun gelijk te halen. En die allochtoon die moet zich al die leugens maar laten welgevallen en ook geloven, anders liegt de allochtoon.

image-662
De beledigingen dient hij tot zich te nemen en er wordt verwacht dat hij het leuk en gezellig vindt.

Het is tenslotte een kinderfeest en dat in niet meer mogelijk als volwassen mannen en vrouwen zich niet zwart kunnen schminken om die allochtonen belachelijk te maken en daar moet je dan ook schaapachtig om meelachen. Doe je dat niet, dan “wordt je naar je land teruggestuurd”. Als je als allochtoon over een Nederlandse paspoort beschikt, dan vegen de voorstanders er net zo makkelijk hun reet mee af. Een doodsbedreiging vanwege de fictieve figuur van Zwarte Piet bagatelliseren tot ʻminderwaardigheidscomplexʼ, dat is voorbehouden aan de autochtoon.

Een allochtoon moet dat niet flikken; die wordt ʻs ochtends van zijn bed gelicht en zijn kinderen worden maar even van hem afgepakt. Die zouden getraumatiseerd kunnen worden.

Mocht die allochtoon nog een dubieus geloof hebben, dan moeten van de politiek en de witte media nog even alle allochtonen die dat geloof aanhangen even publiekelijk afstand nemen van die doodsbedreiging en/of het bagatelliseren. Maar de autochtoon mag er gerust nog een schepje bovenop doen. Helemaal als het om een fictieve figuur gaat waar ze de allochtoon mee mogen ridiculiseren.

 

Daarom is voor mij Zwarte Piet DE belichaming van het (verborgen) racisme in Nederland

image-663
Deze figuur mag van mij inmiddels helemaal verdwijnen. Elk gelogen, beledigend, racistisch en vals argument dat de voorstanders gebruiken is – in mijn ogen – weer een nagel aan de doodskist van Zwarte Piet.

Ook al houden jullie je oren dicht voor belangrijke (internationale) organisaties die al jaren roepen dat Nederland racistisch is en zich ook als zodanig gedraagt.

Dat geldt ook voor de politici en de (overheids-)instanties.Die organisaties hebben gelijk!

Gast-Auteur:

image-664
Eduard Mangal
(1971) is afgestudeerd Medisch Bioloog (UvA) en heeft na zijn studie negen jaar gewerkt in de ICT. Aansluitend heeft hij zeven jaar als zelfstandig mediaproducent gewerkt, met een focus op sociaal relevante projecten. Hij is een onafhankelijk denker met een brede interesse en grote betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken. Daarbij streeft hij naar een genuanceerde en op feiten gebaseerde dialoog. Als geëmancipeerde man heeft hij de zorg voor twee kinderen en de huishouding.

Met veel liefde en toewijding werkt de JRvS redactie dagelijks aan nieuwe maatschappelijke onderwerpen om deze onder de aandacht te brengen van jullie, onze lezers.

Wij willen een signaal geven aan de maatschappij en tevens jullie de gelegenheid geven ook je verhaal hier op de website te delen.

Heb jij een verhaal die gehoord móet worden, laat ons dit dan weten. We geven jou graag de kans om je verhaal als gast-auteur hier te publiceren!

Meer informatie kun je hier in vinden: https://jouwrechtvanspreken.nl/gast-schrijvers/
29 comments on “Nederland afgeschminkt
 1. Zwarte piet of niet.. Dat verschuilen achter de slavernij is het zwakste argument die er is! Er zijn meer blanke slaven verhandeld dan donker slaven. Slavernij rijkt veel verder dan het moment dan slaven vanuit afrika verscheept werden. Slaven waren er al in het romeinse rijk waar zij oa gebruikt werden voor de bouw, huishoudkracht of zelfs vermaak van het publiek dat met de dood betaald kon worden. Slaven waren er al in de joodse oudheden. Slaven waren er bij de bouw van pyramiden. De geschiedenis van de slavernij leert dat het grootste gedeelte zich af heeft gespeeld voordat er afrikaanse slaven aan te pas kwamen. Hou dus alsjeblieft op om dat als argument te gebruiken, want hoe naar het ook is dat het heeft plaatsgevonden… Er is geen huidskleur die er niet onder geleden heeft! Hierdoor in de slachtoffer rol gaan zitten is niet alleen zwak, maar ook zielig. Of zwarte piet wellicht een update nodig heeft, ja zeker. Alsof wij ook nog de normen en waarden van onze ouders uit de jaren 50/60 etc nog hebben. Zijn Nederlanders te tolerant? Ja. In Rusland staan de normen en waarden van het land voorop. Als persoon kies je ervoor om naar een bepaald land te gaan. Kies er dan een uit die aansluit bij je cultuur en verwachtingen. Als ik een skie vakantie wil, ga ik ook niet naar Cuba toe. Minderheden dienen het gekozen land voorop te plaatsen, aangezien ze daarvoor kiezen. Past die cultuur niet bij je of kan je er niet in vinden. Vanwaar dan toch de keuze? Ik vind dit niet een verkeerde insteek. Als ik bij iemand thuis kom hou ik me immers ook aan hun huisregels. Nederland graaft zichzelf steeds dieper in. Ik ben zelf een niet-nederlander die hier niet geboren is. Ik ben niet-blank en heb geen probleem met de zwarte piet. Vond het altijd een prima figuur en heb nooit de link gelegd naar allerlei zaken waar het nu mee gelinkd wordt, maar aangezien Nederland zichzelf al te erg verkloot heeft, zou zo’n update handig zijn. Ik ben blij dat ik de echte herinneringen kan hebben, want tegenwoordig is Sinterklaas niets meer dan een strijd tussen twee partijen die het nooit eens zullen worden en de kids zijn hier te dupe van.

 2. Waarom worden de termen allochtoon/autochtoon gekoppeld aan huidskleur? Je bent een allochtoon als één of beide ouders niet in Nederland geboren zijn. Dit geldt voor heel veel blanke mensen, onze koning is er een voorbeeld van.

  Door deze begrippen verkeerd te interpreteren en aan huiskleur te koppelen, wordt racisme gevoed.

 3. Laten we discussie terugbrengen naar zijn kern; er worden beschuldigingen geuit van de ene kant naar de andere kant. Eerste probleem hierbij men kent elkaar niet persoonlijk. Tweede probleem. Er is bij de discussie geen lichaamstaal aanwezig. Derde probleem, de discussie loopt “by proxy”, er is geen directe terugkoppeling. Dit tezamen zorgt voor een Babylonische spraakverwarring die angst, onbegrip, wantrouwen en veroordeling over en weer tot gevolg heeft. Niet iedereen kan hiermee omgaan, sterker nog heel veel mensen kunnen hier niet of nauwelijks goed mee omgaan en schieten in een aanval dan wel verdediging modus. Men drijft elkaar op de spits en tot het uiterste. Je kan een volk niet beschuldigen want overhaaste generalisatie. Je kan iemand jou onbekend niet beschuldigen want daarmee doe je geen recht aan een gewogen hoor en wederhoor,

  Meneer Mangal heb ik zonder provocatie anders dan indirect, zoals hierboven, even verwerpelijke reacties zien plaatsen op internet; zoals uitzoeken wat de werkgever is van iemand en deze werkgever aan gaan spreken op gedrag van iemand welke in zijn persoonlijke levenssfeer ligt. Meneer Mangal oogst de bittere vruchten van zijn verkeerd gevoerde strijd. Meneer Mangal zegt dialoog te zoeken, maar is blijkbaar niet op de hoogte met de meest basale vereisten die er aan een dialoog worden gesteld; in directe communicatie je proberen in te leven in het wereldbeeld van degene waar je mee in dialoog treed. Je kan geen dialoog aangaan met een volk of groepering, een vruchtbare dialoog is een proces van weinig op weinig (personen), hoe meer personen hoe groter de ruis op de lijn wordt.

  Meneer Mangal denkt uit reacties van mensen met een lage verbale intelligentie, te mogen concluderen dat Nederland ziek is. Nee, meneer Mangal, dat is een zieke conclusie, waarbij men overhaast generaliserend uitgaat van het slechte in de mens. Daarmee zaait u een polariserende wind, die uitmondt in een racistisch klinkende storm. Die storm, meneer Mangal, is uw werk, u kijkt tegen uw eigen raciale vooroordelen richting de blanke mens aan. De motivatie voor meneer Mangal’s gedrag kan ik wel raden; hij is een wereldverbeteraar. Hij heeft goede bedoelingen. Daarop zijn twee hele oude simpele, maar niet minder diepe daardoor, wijsheden op van toepassing; verbeter de wereld, begin bij uzelf, en de weg naar de held is geplaveid op goede bedoelingen. Ik ben mijn hele leven gedreven geweest om de wereld te veranderen, om die tovenaar te zijn uit het liedje, als hij kon toveren, dan kwam alles voor elkaar. Maar ik ben de diepte in gegaan in mijn eigen geest, ken u zelve, en zodra je begint bij jezelf te verbeteren en beseft hoe vol van fouten dat je zit, vaak onbedoeld, dan blijf je werken aan jezelf verbeteren, want daar komt nooit een einde aan en dan weet je; de wereld verbeteren? Begin niet alleen, maar EINDIG ook bij jezelf. Ik wens meneer Mangal veel liefde en wijsheid toe, hij gaat ze nodig hebben..

  Eduard Smits

 4. Nou is wat kortzichtig he Monique. Bekijk de reacties op de fanpages van de voorstander van zwarte piet en je komt dezelfde racistische ondertoon opmerkingen tegen die je vind onder de artikelen van geenstijl. Het doel van dit artikel is om de grofheden te reflecteren. “Ik ben niet racistisch, maar als je tegen zwarte piet bent dan rot je maar op naar je eigen land”, vast wel gehoord, de doodsbedreigingen aan het adres van BN’ers omdat ze zich uitspreken voor een pietmakeover, niet verwijdering van piet maar een aanpassing. De meest grove doodsbedreigingen die al zouden die aan het adres van Wilders zijn hij direct persoonsbeveiliging zou krijgen.Ja onder de tegenstanders zitten ook hardliners, die zijn er overal. Wij stellen dat een open inhoudelijk discussie al snel verstomd in racistische discriminerend opmerkingen, u stelt dat dit misschien waar is maar dat wat er wordt gezegd niet wordt uitgevoerd. Anders dan bij donkere mensen die dit wel doen, kijk naar onthoofdingen, overvallen etc. Gelukkig doen blanke mensen dat niet…(kindermisbruik & moord, mishandelingen, rellen, dierenmishandeling, pedofilie.Je mist het punt waar het omgaat maar reageert omdat je niet kunt geloven hoe erg medelanders zich verlagen met de meest grove en buitensporige opmerkingen wanneer iemand tegen zwarte piet is. Vrijheid van meningsuiting? Hahaha ja in Utopia. in Nl zitten meer blanke mensen in de gevangenis dan allochtoon, logisch blank is de meerderheid, en kijk je opsporing verzocht waar de redactie plaats heeft voor nog 1 item met de beschikking over 1 met een donkere persoon en 1 met een blank persoon dan is de keus snel gemaakt. Beeldvorming is alles, afgaande op uw reactie. Overigens hiervoor wel bedankt, want ook u hebt recht op uw mening 🙂

 5. Ik noem dit: op zoek naar redenen waarom ik mij niet schuldig hoef te voelen over het V.O.C. verleden. De stelling dat er meer blanken dan donkere mensen als slaaf zijn verhandeld zie ik ook niet statistisch onderbouwd. Desalniettemin zijn we maar wat trots op onze leidende rol in de “Gouden Eeuw” de slavenhandel die destijds was is nooit echt erkend, eisen voor herstelbetaling worden genegeerd, waarom? Je bent het toch met me eens dat dit een donker hoofdstuk was in de Nederlandse geschiedenis, maar nee, ja het was niet leuk maar we zijn wel lekker rijk geworden! Dat is ook gelijk de reden waarom er geen excuus/genoegdoening/erkenning wordt aangeboden, al doet Nederland dat wel dan zullen ze diep in de buidel moeten tasten. Na de slavenhandel in de Gouden Eeuw is Afrika, qua grondstoffen de rijkste danwel een van de rijkste continenten nooit meer er bovenop gekomen. Dat weet u, dat weet ik, maar weet u ook dat de achterstand moedwillig in stand wordt gehouden? Voor de media en de massa doen we ontwikkelingshulp, maar alleen zo dat Afrika nooit gelijkwaardig zal worden aan de westerse continenten met goed gevulde schatkisten.

 6. Natuurlijk zijn er altijd blanke mensen die grove uitspraken doen, net zoals er getinte mensen zijn die grove uitspraken doen! Alhoewel ik wel denk dat getinte mensen vaker de daad bij het woord voegen, zoals we zien bij de onthoofdingen, de overvallen, de berovingen, de mishandelingen. Het is dus heel jammer dat deze site alleen de opmerkingen laat zien van de blanke mensen die dit soort grove opmerkingen plaatsen. Er zijn miljoenen mensen in Nederland die het Sinterklaasfeest als een grote happening beschouwen en daar totaal geen andere gedachten bij hebben. Eerlijk gezegd is dit in het leven geroepen door de donkere mensen zelf. Ik ben zelf half Spaans; zou ik mij moeten aantrekken dat zwarte piet uit Spanje komt en “dom en onderdanig” is? Ik denk dat dit laatste ook niet meer van deze tijd is. Zwarte piet is niet meer dom en onderdanig zoals misschien vroeger het geval was. Ja, er zijn domme blanke mensen die grof en dom zijn zoals in iedere bevolkingsgroep, maar om alleen deze zijde te belichten getuigt van nog meer dommigheid.

 7. Eduard Mangal….
  Dit zijn helaas uitspraken van walgelijke soortgenoten.
  Pro Piet? Dit soort kunnen we allemaal missen als kiespijn. Erger nog, burger ze uit en drop ze ergens op een eenzaam eiland. Samen met hetzelfde caliber van de Anti kant. Dan kunnen ze elkaar daar de koppen inslaan zonder dat de rest van de redelijke samenleving daaronder te lijden heeft…. Hoe erg is dit, van de ene kant…. Onvoorstelbaar, dat er nét zó’n groep is bij de andere kant. Dit is meer als een normale maatschappij kan verdragen…. En dit soort uitspraken van de ene, met gelijkwaardige ONWAARDIGE kreten van de andere kant, zorgen er voor dat de afgronden van de menselijke karakters aan de oppervlakte komen.
  Jammer dat sommige mensen dit stimuleren en gretig passend bij elkaar knippen en plakken, teneinde zichzelf daar óók nog mee te profileren.
  En Zwarte Piet, waar blijft deze archetype in dit verhaal? Eigenlijk speelt hij geen enkele rol, maar wordt tegen wil en dank gebruikt, MISBRUIK!!! Afschuwlijk, dit soort mensen -- van beide kanten….
  Zwarte Piet heeft dit soort aanhang niet nodig en staat hier ver boven.
  Mr. Mangal, uw plaatjes zijn duidelijk, sommige daarvan zijn we hier eerder zelf tegen gekomen. Foto’s zoals de ‘vliegenvanger’ kunnen door zowel Pro als ook Anti zelf gemaakt zijn… Stelt de andere kant zo lekker in een slecht daglicht…. Waarom moet ik bv nu aan Saidy S. denken???? Het is maar een gedachte. Hoe het ook zei, ik gun degene die dit soort zieke dingen plaatst een tijdje ‘Expeditie Robinson’ onder dit soort omstandigheden -- zonder camera- , assistentie- en/of medisch team in de buurt om op elk moment in te kunnen grijpen.
  Ik walg van iedere sterveling, die dit soort zieke hersenspinselen uitbraakt… En net zo van de mensen, die hier een slaatje uit proberen te slaan…. Mr. Mangal, óók u bent niet zuiver….

  Ik wil zijn hele stuk niet eens lezen, en dan de voorstelling dat het spiegelbeeld de andere kant dito weergeeft…

 8. Ik ben half surinaams half nederlands, en ik heb nog nooit aanstoot genomen aan de zwarte piet.
  Totdat iemand er iets van zei ….

  Ik schaam me kapot voor mijn nederlandse kant, hoe erg kan je zijn. Ik vloek zelf bv regelmatig maar iemand mij vraagt kan het iets minder want wij zijn van de kerk. Denk ik daar geen seconde over na en ga ik daar rekening mee houden al lukt het me niet altijd ik doe mijn best.

  Ik denk soms wel dat ze zich aanstellen maarja , ze vragen het netjes.

  al die lui die zich met de hakken in het zand graven omdat een bevolkingsgroep zegt dat zwarte piet wel heel erg op een negerpage lijkt krijgen meteen de wind van voren , geen seconde bedenktijd. Ik schaam me kapot voor mijn Nederlandse helft

  ik zou gewoon de discussie aangaan het is een kinderfeest N.B. en kinderen zijn er in alle soorten, zwarte piet geen kroes meer … goed idee , als iedereen daarna fijn kan mee feesten ideaal.

  maar helaas , 70 procent van mijn vrienden kiest een kant , zwart of wit . Ik haat jullie
  stelletje debielen. Ik ga mijn eigen partij oprichten. de partij van de toekomst.

  [quote]Cognitieve dissonantie is een psychologische term voor de onaangename spanning die ontstaat bij het kennisnemen van feiten of opvattingen die strijdig zijn met een eigen overtuiging of mening, of bij gedrag dat strijdig is met de eigen overtuiging, waarden en normen. Het gaat met andere woorden om de perceptie van onverenigbaarheid tussen twee cognities, waarbij het woord cognitie kan slaan op kennis, houding, emotie, geloof of gedrag. Volgens de theorie voelen mensen een sterke drang om dissonanties te verkleinen door hun opvattingen of gedrag aan te passen of te rationaliseren[/quote]

 9. De domheid van sommige Nederlands is schrijnend, ik mag toch hopen dat de meerderheid van zowel alloch- als autochtoon Nederland geen tijd heeft voor deze onzinnige discussie.

 10. Nou ja zeg. Het zal je maar gezegd worden. O wacht even,… het wordt mij ook gezegd. Wellicht moet ik een excuus gaan maken voor mijn afkomst? Of een excuus voor waar ik geboren ben? Of waar ik voor sta? Voor mijn ideeën, voor onze vrijheid? Of wat allemaal wel of niet? Volslagen idioot stuk wat mij betreft. Volgens mij is het nog steeds niet zo dat dit soort zaken, zo extreem zwart / wit benadrukken en neerzetten automatisch betekend dat het ook werkelijk zo is. Voor de duidelijkheid, ik ben een blanke Nederlander van blanke afkomst en voel me zeker niet aangesproken door dit stuk en ervaar dit als beledigend, onjuist, zonder enig respect en zwaar generaliserend. Misschien zelfs wel racistisch. Of is dat alleen voorbehouden aan de allochtone mens? Werkelijk aanstootgevende en een discussie niet waard. Zeer verdrietig dit en weinig constructief. Persoonlijk laat ik mij vandaag en in de toekomst niet in een hoek zetten. Ongeacht hoe hard deze groep ook roeptoetert.

 11. Ik ben een autochtoon met een donkere huidskleur. Ik ben van de zesde generatie van mijn voorgeslacht onder de nederlandse vlag, sommige als vrije sommige als slaaf. Mijn man is autochtoon met een blanke huidskleur. Onze kindjes zijn een mix van ons. Wij maken ons zorgen over de maatschappij waar onze kinderen in op groeien. Wij verlangen naar harmonie en rust. Racisme hebben we meegemaakt van zowel blanken als donkere mensen. De liefde tussen mensen is ver te zoeken. Er is namelijk maar 1 ras en dat is het menselijk ras.

 12. Nogal hypocriete reacties voor deze zielige, laagwaardige zielen die anderen in slavernij moesten houden om hun “land” op te bouwen. Jullie bestaan is niet eerbaar opgebouwd. Die uitkeringen zijn niks vergeleken met de uitbuiting die aan de oorsprong is van jullie zogeheten welvaarts en voc gezichten Uitschotten en hufters!!! Over ruggen, bloed en tranen van anderen de geciviliceerden willen uithangen. Er is nog een openstaande rekening , niet betaalde lonen, die jullie vroeg of laat gaan moeten betalen. De wereld is rond…….

 13. Nogal hypocriet voor zielige, laagwaardige zielen die anderen in slavernij moesten houden om hun “land” op te bouwen. Jullie bestaan is niet eerbaar opgebouwd. Die uitkeringen zijn niks vergeleken met de uitbuiting die aan de oorsprong is van jullie zogeheten welvaarts en voc gezichten Uitschotten en hufters!!! Over ruggen, bloed en tranen van anderen de geciviliceerden willen uithangen. Er is nog een openstaande die jullie vroeg of laat gaan moeten betalen. De wereld is rond…….

 14. Ik heb zwart bloed, maar ook even veel Portugees bloed, Chinees en Indiaans bloed. Net als het grootse deel Surinamers. Waarom zou ik me alleen zwart moeten voelen? Mijn bloed is in dit geval gemengd bloed van de “slachtoffers” en de “misdadigers”.
  Ik ben mezelf. Zwart zijn is mooi. Ik ben trots op mijn zwarte huid.
  Zwarte piet is voor mij het voorbeeld van hoe de betekenis van tradities door de tijd heen kunnen veranderen. Zo is het in meerder gevallen geweest in de wereld. Sinterklaas is een leuk feest dat zelfs in het binnenland van Suriname door de Marrons wordt gevierd.
  Ik heb het gevoel dat deze zp discussie meer te maken heeft met de Surinamers in Nederland en dat ze het proberen over te laten waaien naar Suriname. Volgens mijn gevoel heeft het ook meer te maken met de crises en de bezuinigingen die ze daar meemaken. Wel jammer dat dit in Nederland, het land van de zogenaamde moderne mensen, aan het gebeuren is. Jammer dat al die Nederlandse racisten nu lekker een thema hebben. Het lijken symptomen van de neergang van Nederland. Hopelijk niet.

 15. mangal is een ontzettende haatzaaier. ik ben zelf gekleurd en als ik zo een gevoel had als hij hier heeft in ned dan rotte ik zo snel mogelijk op. Hij blijft maar hangen en profiteren ( want hier heeft hij het vast beter dan ergens anders) . mischien beter energie stoppen in dat complex over je uiterlijk want anders lopen je kids straks ook rond met een enorme minderwaardigheid. en als je niet snapt dat daar je onvrede vandaan komt zoek hulp..We kunnen ons beter richten op de ebola strijd dan op zulks een onzin. Nederlanders ga door met je leuk sinterklaasfeest en alle anti pieten mogen je rug op.

 16. @Richard, thanks for the comment, I will do my best tot reply in English. First, I really like you’re vision on racism, what somewhere lives in all of us. In that way we are all a product of the society we’re living in. But we can think and make choices. Your vision on Zwarte Piet, I don’t share. In the US the N-word is a no go and not accepted because of the association with slavery. The image of Zwarte Piet, with the changes introduced in 1850, made Zwarte Piet a reference to a black slave. In 1850 was slavery still legal in the Netherlands. The Netherlands didn’t want it to end. The refer now to the peek of slavery 1700-1870 period as: The golden ages, they teach kids the bravery and courage of the sailors, and the wealth that they brought home. Hmm. Slavery isn’t a topic on most schools.

  Every try to make people more equal to each other, even a little small step is worth the afford. That’s why the image of Zwarte Piet has to change. After the introduction of the new Piet in 1850, people try to change it back. But our voices then didn’t mean any thing. Now our voices are much louder and the value is grown. #pietmakeover a few changes and we’re done! Why is it so difficult to change Zwarte Piet back to before 1850, or a modern upgrade? So all kids, yes all kids (multi culti) Can celebrate? When Zwarte Piet is around (3weeks period) kids make associations with black kids/people and Zwarte Piet, this hurts. Change please 😀

 17. Hi all

  After reading the blog of Mr Mangal regarding the traditional celebration of sint nicolas I left asking myself why it so difficult to be a color, dark or chocolate person in the 21st Century. The answer is very simple, there are still a majority not minority of people that still want the segregation between all nationalities. A good example is the Ebola crisis when this was isolated in Africa there wasn’t no major media attention or solution to the problem because people in general was so ignorant thinking that this will not happened to Europe or USA and when this problem did hit Europe, USA and other countries suddenly there was enough media attention/coverage, conference of WHO and UN. Now we even might have a vaccine against Ebola.

  My point is the inequality between cultures will exist despite the creation of the multicultural society.

  This topic of zwarte piet is just out dated because zwarte piet have nothing to do with being a slave to someone or society. We all need to look in the mirror and honestly say I am not a racist or even asking yourself when is the last time you made a racist comment and everybody were laughing at this joke. We all are doing, saying or acting improperly and when we hurt someone feelings indirectly we all say o I am sorry I didn’t mean you.

  I am glad that Mr Mangal did write the blog, he needed to be more specific by saying racial inequality not zwarte piet because i am a dark, black or chocolate person do i feel let down by the name of zwarte piet not really because every time I wake up and go to work I feel, see, read and experience what it means to be minority race that white people fear so much because they know deep down we can do better and through history we did show them hey you were right because guess what the big USA had their first black american president. Do i see this replicate in The Netherlands my answer is no because the majority will not allow this to happened. What is dutch because now you have so many different nationalities living in The Netherlands and the majority will not loose the power that they have build through decades because it will be the end of the white power supremacism.

  Unfortunately that is one of the many problems that co-exist in the multicultural society in The Netherlands.

  it is always so easy to put the blame or focus on something you are afraid off. It is hard to look someone in the eye and discriminate them. The truth of all nationalities there is a big percentage hmmm 1% that lay down the rules how we all need to live and what is the position of each nationality.

  The only way we all will start living in society which doesn’t have a racial inequality is by accepting, respecting and lay down one rule for everybody that lives on this beautiful Earth.

  My closure is I wish that my kids and their kids will see and experience this equality because right now there is to much self loving (egoist behavior) than helping someone in need.

 18. Daarom heb ik ook geen greintje medelijden met de Nederlanders die hun dierbaren hebben verloren tijdens het neerhalen van de MH17. Voor mij mogen er nog velen een enkele reis naar de Hel. Deze lelijke minderwaardige ontalentvolle egoisten denkt dat de aarde van hun is. Ik ben blij dat ze zichzelf zo laten kennen. Dan weten we wie we niet helpen nu er bij hun niets meer te halen valt. Tenminste hebben wij een rijk vaderland waar we ze zsm uit trappen en op vakantie hoeven ze ook niet meer te komen. The tables are turned soon and i wish to have a white slave. Get back! Its payback time!

 19. De reacties onderschrijven dit stuk alleen maar. Ik schaam mij er diep voor om blanke Nederlander en ‘autochtoon’ te zijn.

 20. Integreren is het streven, waar helaas nog steeds meer dan 60% niet aan voldoet. Dit aantal groeit, mede door dit soort discussies. Assimileren is geen sociale verwachting en ligt grotendeels in de beslissingen en het gevoel van de emigrant zelf. Zonder die innerlijke acceptatie wordt assimiliatie nooit voldaan!
  Positieve racisme, ook zoiets! Ooit van gehoord?
  Jullie praten over allochtonen en autochtonen, niet ok overigens, maar al die veralgemeniseringen zijn ook niet correct. Wie zal het juiste voorbeeld gaan geven? Van wie kunnen onze kids het afkijken?

  Hoeveel figuren vind jij dat er moeten verdwijnen eigenlijk??! Als ‘autochtonen’ niet hun eigen visie mogen delen en moeten oprotten als ze dat wel doen, hoeveel mensen denk jij dat er dan overblijven? En moeten ze weg omdat ze het niet eens zijn met jou?

  En moet zwarte piet verdwijnen of veranderen van kleur? Wat leren wij onze kids dan? Dat de buurman morgen ook een ander kleurtje moet hebben, want een of andere idioot vond een discussie nodig? Mag zwart niet meer? Blank nog wel? Groen dan? Geel?

  Interresant stuk, leuk geschreven, maar je praat soms echt poep. Kleurenblindheid is niet iets wat je zou moeten nastreven meneer. Rascism by omnision is iets wat we willen bestrijden, niet in de hand werken door figuren uit het beeld van onze maatschappij te halen. Diversiteit moet over worden gepraat door iedereen! Met respect aub ☺️

 21. Jammer Esther, hoe weet jij nou of die groep klein is die is namelijk helemaal niet klein
  Heb jij enig besef hoeveel mensen er met een kleurtje in Nederland wonen en ook allang geboren zijn.
  Dit is weer puur een typisch domme opmerking het feit is dat al heeeel lang mensen met een donkere huidskleur rond de tijd van ons Sinterklaasfeest het helemaal niet leuk hebben die geassocieerd worden met zwarte piet of er constant mee gepest worden en dan gaat het alleen maar om de kleur .
  Jij weet zelfs niet hoelang dit al speelt dat dit 30 jaar geleden al een issue was dat heb je zeker nooit gehoord , nee pas toen de discussie in de media kwam werd jij pas erop gewezen dat er iets speelt omtrent het uiterlijk van die zwarte piet.
  Maar gelukkig heb jij het blanke huidje en heb je nooit te maken gehad met racisme
  En ja inderdaad er zijn veel ergere dingen in de wereld maar ook dit is iets wat nu een keer moet worden aangepakt dus lees goed en heb eens wat begrip waarom deze discussie uiteindelijk tot stand is gekomen
  We leven in een vrij land met zijn allen het mooie Nederland waar alle nationaliteiten te vinden zijn. En het enige wat er gevraagd wordt is begrip!!!!!!!

 22. Beetje eenzijdig verhaal Ed, kom op nou.
  ik kan precies eenzelfde stukje in elkaar draaien met racistische facebook “quotes” over “witten” van zwarten en marokanen. Check “tattas be like” of “zwarte piet niet” op facebook bijvoorbeeld.
  Nice try Ed, ga maar weer fijn de was opvouwen ofzo als geemancipeerde man want dit is niks.

 23. Wat een klink klare onzin!! dus om die KLEINE minderheid, die zo praten…zijn alle Nederlanders racistisch? Net zoal die KLEINE minderheid die zwarte piet, als iets racistisch zien??? laat me niet lachen en maak je druk om de dingen waar het echt toe doet!! wat een gezever van iemand die DENKT wat te weten!

 24. De meeste reacties die ik geplaatst heb zien worden heeft een racistisch tintje. Ik ben geschokt! Terwijl we ons bezig houden met elkaar tegemoet te komen, zie ik bovenstaande reacties, verschrikkelijke bewerkte foto’s en illustraties. En als men ons vragen waarom we dit zo doen, dan wijzen we de vingers gewoon naar de tegenstanders want die hebben deze reacties “uitgelokt”. Zij noemen ons namelijk racistisch terwijl we dat helemaal niet zijn zeggen we dan. Schande hoe wij hier Nederlanders mee om gaan! Snappen we dan niet dat we allemaal Nederlanders zijn ondanks huidskleur of zogenaamde afkomst. Wij hoeven het niet met elkaar eens te zijn, dat zijn namelijk in een relatie ook niet altijd. Maar we kunnen het eens zijn om oneens met elkaar te zijn en tot een compromis komen.
  Hoe kun je deze mensen zien als niet gelijk aan jou. We zijn allemaal gelijkwaardig. Ook zij zijn in Nederland geboren en hebben het land in hun hart gesloten. Het toont wel heel veel wilskracht en lef om aan de Nederland bloot te geven hoe jij je door een traditie voelt of wat je er van vindt. Het vergt (blijkbaar) bewustwording wil je empathie tonen voor iemand die zijn gevoelens bij je bloot geeft.

  Fout is fout
  goed is goed
  Deze reacties zijn niet goed te praten.

 25. Chapeau Eduard Mangal !

  Mooi geschreven en goed onderbouwd . Maar bovenal ; het leest prettig en laat weinig tot geen ruimte voor misverstanden/misinterpretaties .

  Walter

 26. Waarom maken jullie de namen van de mensen de uitspraak status zwart???
  Ze zijn toch zo dapper, laat zien wie ze echt zijn en laat ze lekker wit zijn.
  zwart is een teken van geborgenheid.
  waarom worden hun status verborgen ? openbaar hun ze willen gehoord worden. snoer hun monden niet !
  zij die spreek hoeft niet verborgen te worden.

  laat de mensen hun mening uitspreken en toon hun waarde gezicht .

  laat de masker af!

  geeft ze de status die ze verdienen

 27. Zwarte Piet is nooit bedoeld om allochtone mensen belachelijk te maken. Nooit, maar dan ook nooit heb ik Zwarte Piet met zoiets verschrikkelijks als racisme geassocieerd. Het doet mij pijn dat over een in de kern zo mooie traditie door zowel voor als tegenstanders op deze manier wordt gesproken.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: