Teruggestuurd en… vermoord!

image-744
NEDERLAND – Vandaag in de Vluchtgarage vertelt Carla haar verhaal. Haar zwager Mohammed Khalifa kwam in 2010 na gevechten in Libië met zijn moeder naar Nederland. Hij vroeg hier asiel aan en zat in een asielzoekerscentrum. Hij had medicatie omdat hij getraumatiseerd was en regelmatig angstaanvallen kreeg.

 

De IND geloofde zijn verhaal echter niet en hij kreeg geen verblijfsvergunning. Zoals velen belandde hij in de illegaliteit. Toen hij na enige jaren werd aangehouden op zijn fiets, werd hij meegenomen naar Vught en vanuit daar onder politiebegeleiding naar het vliegveld gebracht en gedwongen gedeporteerd.

In mei 2014 is hij vermoord. Carla: ‘We zijn nog steeds helemaal in de war. Ik heb een foto van hem op de schoorsteen staan. Deze dateert van een maand voordat hij werd vermoord. Het is heel moeilijk te bevatten

 

. Ze hebben hem vier keer in zijn maag en twee keer in zijn hals gestoken.’

 

Zij en haar man besloten om naar Libië te gaan om het graf van Mohamed op te zoeken. Ze waren daar deze zomer in juni en juli.Carla: ‘Het was er vreselijk. Het begon al met de weg vanaf het vliegveld. Je kunt er niet rijden zonder wapen. Zeker niet ‘s avonds.De hele tijd hoor je het geluid van tanks en schoten. Ik ben niet snel bang, maar daar was het echt vreselijk. Het was niet normaal. Ik ben nog onder behandeling omdat ik vaak wakker schrik van wat ik daar heb meegemaakt. Er zijn altijd mensen die het huis moeten beveiligen met Kalashnikovs. Iedereen heeft een wapen. Er is geen benzine en daarom staan er ellenlange rijen voor de bewaakte benzinestations. Ook als het licht uitvalt, moet de boel tegen plunderaars worden beveiligd.’

 

‘Wij waren daar tijdens de Ramadan,’ vertelt ze, ‘en het vechten ging gewoon door. Toen werd er door de Nederlandse regering gezegd dat we weg moesten gaan en zijn we gevlucht.’

 

Haar man, Fuad, voegt toe: ‘Ik ben heel wat gewend in Libië. Maar de situatie is nu echt slecht. Het is ongelooflijk dat Nederland jongens naar Libië wil sturen. Het is echt niet veilig en dat geldt voor het hele land.’

 


De jongens van de groep Wij Zijn Hier vertellen allemaal verhalen van mensen die ze kennen of kenden in Libië. Ze zijn gevangen genomen, gevlucht, moesten verhuizen, een arm is afgehakt …

‘Iedereen vecht momenteel met elkaar,’ zegt Fuad, ‘we willen het niet hebben over wie tegen wie vecht en waarom. Waar het om gaat is dat het niet veilig is en onverantwoord om mensen er heen te sturen.’

De organisatoren van een demonstratie, Awad en Mohamed, beamen dit. Ondertussen gaan ze verder met het verven van banners: ‘We willen tegen de Nederlandse regering zeggen dat het beleid niet klopt. Daarom demonstreren we op woensdag 29 oktober voor het gebouw van de Tweede Kamer. Die dag wordt er gesproken over het asielbeleid en het beleid zoals dat wordt uitgevoerd ten opzichte van verschillende landen.’

KOM OOK: WOENSDAG 29 OKTOBER – 14:00 – 15:30
PLEIN, DEN HAAG – VOOR DE TWEEDE KAMER

Gast-Auteur: Wij zijn hier 

*Jouw recht van spreken wens alle nabestaande heel veel sterkte met dit grote, wrede en onrechtvaardig verlies. Mohammed Khalifa moge je ziel rusten in vrede en heel veel liefde <3

Met veel liefde en toewijding werkt de JRvS redactie dagelijks aan nieuwe maatschappelijke onderwerpen om deze onder de aandacht te brengen van jullie, onze lezers.

Wij willen een signaal geven aan de maatschappij en tevens jullie de gelegenheid geven ook je verhaal hier op de website te delen.

Heb jij een verhaal die gehoord móet worden, laat ons dit dan weten. We geven jou graag de kans om je verhaal als gast-auteur hier te publiceren!

Meer informatie kun je hier in vinden: https://jouwrechtvanspreken.nl/gast-schrijvers/
%d bloggers liken dit: