ZWARTE PIET!!! KIJK MAMA ZWARTE PIET!

image-757
NEDERLAND – 

Dat je nog nooit iemand hebt ontmoet die de ervaring van het buitensluiten en/of pesten om je huidskleur met je gedeeld heeft, betekent nog niet dat dit niet bestaat in Nederland. Heel veel mensen durven niet te vertellen wat zwarte Piet met hen heeft gedaan en wat ze allemaal hebben meegemaakt, omdat ze bang zijn voor afwijzende reacties en hoongelach. Daarom hebben wij besloten om mensen te vragen naar hun verhaal:

image-758

 

image-759

 

image-760

 

image-761

 

image-762

 

image-763

 

image-764

 

image-765

 

image-766

 

image-767

 

image-768

 

image-769

 

image-770

 

image-771

 

image-772

 

image-773

 

image-774

 

image-775

 

Dit is een klein greep uit alle negatieve ervaringen van het racisme dat onder het mom van “een leuk kinderfeest” de kop opsteekt. Een kinderfeest met zoveel verborgen leed is geen leuk kinderfeest.

De stereotypering van de donkere mens in de karikatuur zwarte piet heeft voor sommige kinderen een pijnlijke keerzijde

We hebben maatschappelijk afgesproken dat pesten en racisme niet mag. Maar hoe zit dit met zwarte Piet? Als een kind in tranen thuis komt, waar vindt dit kind gehoor? Bij de juffrouw of andere volwassenen die zeggen: “Joh, stel je niet aan. Zwarte Piet is hartstikke leuk”? Bij de maatschappij die voor een groot deel deze emoties als zeuren ervaart? Bij de politiek dan die niet verder komt als: “Zwart is gewoon zwart”? We lijken uit het oog te verliezen voor wie het feest is. Waren dat niet alle kinderen?

Is de traditie waarvan niemand de oorsprong of het verhaal erachter precies kent belangrijker dan het stoppen van pesterijen zodat ieder kind geniet van het sinterklaasfeest? Wij vinden van niet: het is namelijk een kinderfeest.

Laten wij als maatschappij kinderen niet negatief beïnvloeden met een stereotypering van hun medemens

Laat het mooie feest dan een feest worden voor elk kind! Laten we met zijn allen genieten van alle mooie en leuke kanten van deze traditie. Een kleine aanpassing van het mooie feest dat toch veel meer is dan alleen zwarte Piet. Is dit werkelijk teveel gevraagd? Wat maakt een verzonnen figuur belangrijker dan alle kinderen en mensen die hierboven hun verhaal hebben gedaan? Mensen die symbool staan voor de duizenden verhalen van kinderen voor wie dit helemaal geen leuk feest is?

Wij zijn van mening dat ELK kind telt! En daarom pleiten wij ook voor een feest voor ELK kind. 1<3

 

 

 

 

 

 

 

 

Oprichter van echte liefde kent geen kleur , Jouw Recht van Spreken, en Sterke Vrouwen . Ik ben politiek actief. En ervaringsdeskundige op verschillende vlakken.
Ik merk dat steeds meer mensen een label krijgen en slachtoffer worden van de vooroordelen en oordelen van de maatschappij of door andere mensen. Hier wil ik tegen strijden. Ik kom op voor jouw en mijn recht!
%d bloggers liken dit: