ZELFTEST: HOE RACISTISCH BENT U?

image-671
EMMEN – Racisme wordt in woordenboeken op vele manieren omschreven, maar een duidelijke lijn is er wel. Als racist maak je onderscheid tussen verschillende menselijke rassen en verbindt daar kwalificaties aan. Het woord “ras” wordt omschreven als een groep waarin mensen, dieren of planten op basis van bepaalde eigenschappen worden verdeeld: het gele ras, het zwarte ras, het blanke ras. 

Als ik de twee bovenstaande omschrijvingen naast elkaar leg is de term “ras” al racistisch, aangezien deze de functie heeft om onderscheid te maken op eigenschappen zoals bijvoorbeeld huidskleur.

Vanzelfsprekend bent ú geen racist, maar… laten we toch even een kleine test doen:

Hieronder staan verschillende denkpatronen, omgeschreven als quotes. Lees door tot u aankomt op een punt waarbij u denkt: “Hé, hier kan ik me wel in vinden” en zie hoe racistisch u bent. Gewoon doen. Wellicht goed om eens over na te denken.

Test: Hoe racistisch ben jij?

 

Quote 1:

“Ik moet niets van zwarten hebben. Ze verpesten onze cultuur. Als er eentje naast me gaat zitten in de trein, ga ik ergens anders zitten. Van mij mogen ze allemaal opdonderen naar hun eigen land of terug naar Afrika, dan hoeft daarna ook nooit meer Opsporing Verzocht op tv. En zwarte Piet blijft gewoon zwart.”

Eens: U bent racist en u zal dat niet ontkennen. U zit vol haat, waarschijnlijk haat u zichzelf nog het meest. U heeft duidelijk een verkeerde opvoeding genoten. De kans op herstel is vrij klein.

Oneens: Lees verder bij Quote 2.

Quote 2: 

“Ik heb geen hekel aan zwarten. Niet racistisch bedoeld hoor, maar het is nu eenmaal een feit dat zwarte mensen meer in de criminaliteitsstatistieken voorkomen dan blanken. Er zitten natuurlijk hele goede tussen. Ik heb zwarte vrienden en luister naar zwarte muziek. Zwarten die constant de racismekaart trekken vind ik maar zeurpieten. Mijn kinderen mogen best zwarte vriendjes en vriendinnetjes hebben, zolang het maar niet te serieus wordt.”

Eens: U bent een racist met een hoog superioriteitsgevoel. U vindt zichzelf te intelligent om iedereen met een andere huidskleur dan de uwe openlijk te haten, daarom pikt u deskundig de rotte appels eruit. Als iemand u een racist noemt bent u verontwaardigd, maar als u een paar eeuwen terug had geleefd had u hoogstwaarschijnlijk een prachtige plantage gehad.

Oneens: Lees verder bij 3.

Quote 3:

“Ik ben niet racistisch! Ik maak regelmatig geld over naar die arme drommels in Afrika. Een kennis van mij komt uit een Afrikaans land en daar heb ik nooit last van! Ik moet altijd huilen als ik die zwarte kindjes zie met die vliegjes in hun ogen.”

Eens: U bent racistisch want u classificeert zwarte mensen als ‘zielig’ en heeft daardoor een totaal verkeerd stereotiep en incorrect beeld. U heeft constant het gevoel dat zwarte mensen beschermd en verdedigd moeten worden door u. Daardoor voelt u zichzelf als wit persoon superieur.

Oneens: Lees verder bij 4.

 

image-672

                  “Our true nationality is mankind!”

Quote 4:

“Ik ben niet racistisch, want ik zie geen kleur. Het valt me niet eens op als iemand donker is. Ieder mens is gelijk. Ik heb een hekel aan racisme.”

Eens: U liegt. U probeert krampachtig te laten blijken dat u geen enkel verschil ziet tussen zwarte en witte mensen. Natuurlijk ziet u dit wel, maar u geeft dat niet toe uit angst racistisch gevonden te worden. Als u iemand wil aanwijzen zegt u bewust: “Eeehm, die mevrouw daar, met die gele blouse”, het woord ‘zwart’ bewust ontwijkend, alsof de zwarte huidskleur van die mevrouw een taboe is. Dat maakt u helaas een racist.

Oneens: Lees verder bij 5.

Quote 5:

“Ik kan nooit racistisch zijn, want ik heb een zwarte partner. Ik ben gek op culturen en respecteer en waardeer mijn zwarte medemensen. Ik voel mij niet superieur, eerder inferieur. Zwarte mensen hebben namelijk veel talenten die ik graag zou willen hebben. Zwarte mensen hebben meer gevoel voor ritme en zijn muzikaler. Als ik ga dansen ziet dat er altijd zo houterig uit, haha”

Eens: U bent een racist omdat u bepaalde talenten direct linkt aan de huidskleur van die persoon. De enige link die u met de huidskleur kunt maken, is met de hoeveelheid pigment van die persoon.

Oneens: Lees verder bij 6.

Quote 6:

“Ik ben geen racist, want zwarte mensen zijn volledig gelijkwaardig aan witte mensen, of alle tinten die daar tussen liggen. Ik heb mezelf nog nooit beter of minder gevoeld dan een ander, ook al besef ik dat ik privileges heb in deze maatschappij. Ik behandel ieder persoon gelijk, zonder vooroordelen, en wens ook op deze manier behandeld te worden. Ik heb witte vrienden, zwarte vrienden, en voel me op straat door zwarte mensen niet meer of minder geïntimideerd dan door witte mensen. Ik zie de verschillende uiterlijke kenmerken wel, maar het zegt mij verder niets over de persoon.”

Eens: Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u oprecht en eerlijk bovenstaande tekst volledig kan beamen, geef ik u het voordeel van de twijfel. U bent geen racist. Gefeliciteerd!

Oneens: U bent zwart.

 

Gast-Auteur: Jeroen van Strien

 

image-673

Jeroen van Strien (1972) werkt voor een internationaal vervoersbedrijf, en zit tevens in het bestuur van het Filmhuis in Emmen. Hij is een groot liefhebber van Nigeriaanse Funk, Ethiopische jazz en Ivoriaanse Wassoulou.

Verslaafd aan zwarte koffie en verzamelaar van stripboeken. Jeroen vindt cultuur een groot goed wat nooit verloren mag gaan, en is dan ook regelmatig te vinden in theaters en musea. Jeroen is getrouwd en heeft twee dochters en een zoon.

Met veel liefde en toewijding werkt de JRvS redactie dagelijks aan nieuwe maatschappelijke onderwerpen om deze onder de aandacht te brengen van jullie, onze lezers.

Wij willen een signaal geven aan de maatschappij en tevens jullie de gelegenheid geven ook je verhaal hier op de website te delen.

Heb jij een verhaal die gehoord móet worden, laat ons dit dan weten. We geven jou graag de kans om je verhaal als gast-auteur hier te publiceren!

Meer informatie kun je hier in vinden: https://jouwrechtvanspreken.nl/gast-schrijvers/
5 comments on “ZELFTEST: HOE RACISTISCH BENT U?
 1. Klopt @Rosy, de test is ook niet eerlijk maar heeft meer als doel na te denken over bevoorrechte posities. Racisme zit in alle lagen en bij alle bevolkingsgroepen. Echter is er t.a.v. institutioneel racisme een groot verschil.

 2. Moeten we nu per sé in een hokje? En is het niet zo dat het niet eens zo erg is als je iemand niet mag, zelfs zonder verdere reden, mits je daar maar niet naar handelt en gelijke rechten voor iedereen respecteert?
  Verder vraag ik me af of de schrijver van dit stukje niet zelf racistisch is omdat hij in het beste geval hooguit het voordeel van de twijfel kan geven.

 3. Ik bedoel, zwarte mensen kunnen in deze test alleen zwart zijn, niet ‘racistisch’ of ‘niet racistisch’.

 4. Ik mis een belangrijke categorie:
  “Ik ben een racist.
  Hoewel ik zo goed mogelijk mijn best doe iedereen gelijk te behandelen betrap ik mezelf af en toe op vooroordelen, of ik word er op gewezen dat ik vooroordelen heb.
  En ik weet niet zeker of ik bij mijn sym- en antipathie voor mensen niet toch (onbewust) gestuurd word door uiterlijke kenmerken die er eigenlijk niets toe zouden moeten doen..

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: