De Witte angst

image-669
EMMEN – Het lijkt tegenwoordig een grotere traditie te zijn iets over zwarte Piet te schrijven dan dat zwarte Piet zelf een traditie is. Bij dezen draag ik mijn steentje bij om deze nieuwe traditie in ieder geval in stand te houden.

 

 

 

Ik zie namelijk in de hele discussie een rode lijn lopen, en die lijn is angst.

Het aantal mensen dat ook vindt dat zwarte Piet best een make-over mag krijgen stijgt, en zo vreemd is dat niet. De fanatieke zwarte Piet- sympathisanten gedragen zich als een kat in het nauw, en een kat in het nauw maakt, inderdaad, rare sprongen. Acties als van Leefbaar Rotterdam, die zwarte Pieten aan lantaarnpalen knoopt met de tekst: “Wij willen blijven”, zwarte Pieten die de deur van de Albert Heijn blokkeren, en zwarte Pieten met spandoeken van het extreem-rechtse Voorpost, doen de zaak voor zwarte Piet geen goed. Zulke acties zullen ervoor zorgen dat zwarte Piet alleen maar eerder zal worden aangepast.

Waarom reageren mensen eigenlijk op deze manier? Is het echt alleen zwarte Piet waar ze zich zo druk om maken?

image-670
Veel van deze ‘strijders’ handelen uit angst. Het gaat niet alleen om de angst om zwarte Piet kwijt te raken of de angst dat hun traditie wordt aangepast, maar vooral angst om hun positie in de maatschappij kwijt te raken, om op te gaan in de massa waar ze jarenlang boven hebben gestaan. Hun identiteit is in gevaar. Zwarte mensen hebben ook opeens een stem. Zwarte Nederlanders uiten openlijk hun kritiek op iets dat al jarenlang in de Nederlandse maatschappij plaatsvindt en volstrekt normaal gevonden wordt. Dat boezemt angst in. Angst om witte privileges kwijt te raken, en angst om de eigen superioriteit niet meer te kunnen tentoonspreiden.

De gevoelens waarmee de extreme tak van de ‘pro-Pieten’ worstelt ligt veel dieper dan alleen het kinderfeestje. Het racisme dat jarenlang heeft liggen sudderen in de onderbuik borrelt omhoog, en heeft bij een aantal mensen het kookpunt van angst bereikt. Angst is een slechte raadgever.

Auteur: Jeroen van Strien

image-671
Jeroen van Strien (1972) werkt voor een internationaal vervoersbedrijf, en zit tevens in het bestuur van het Filmhuis in Emmen. Hij is een groot liefhebber van Nigeriaanse Funk, Ethiopische jazz en Ivoriaanse Wassoulou. Verslaafd aan zwarte koffie en verzamelaar van stripboeken. Jeroen vindt cultuur een groot goed wat nooit verloren mag gaan, en is dan ook regelmatig te vinden in theaters en musea. Jeroen is getrouwd en heeft twee dochters en een zoon.

Met veel liefde en toewijding werkt de JRvS redactie dagelijks aan nieuwe maatschappelijke onderwerpen om deze onder de aandacht te brengen van jullie, onze lezers.

Wij willen een signaal geven aan de maatschappij en tevens jullie de gelegenheid geven ook je verhaal hier op de website te delen.

Heb jij een verhaal die gehoord móet worden, laat ons dit dan weten. We geven jou graag de kans om je verhaal als gast-auteur hier te publiceren!

Meer informatie kun je hier in vinden: https://jouwrechtvanspreken.nl/gast-schrijvers/
2 comments on “De Witte angst
  1. Ja dat is precies wat ik al die tijd op wijs, het draait zich allemaal om angst. Een compliment aan Jeroen van Strien, hij spreekt mij precies uit mijn hart. dit is waar het om gaat. De eigenlijke traditie is een superieuriteidsgevoel die men niet wil op geven.. En bang is het kwijt te raken. Ik vraag mij af welke superieuriteidsgevoel hier bedoeld word, als je van je af moet trappen is het toch wel eerder inferieuriteid. Ik heb zo direct geen eigen verhaal maar wel een mening, en maak gebruik van mijn vrije uiting van mening, en dat is nou precies dat wat JOOP.NL EN POW NIEUWS .NL mij de kans niet wilden geven, mijn reacties die worden niet geplaatst, vrije uiting van mening bestaat voor hun niet, onze mening is niets waard, en dat is nou precies deze inferieuriteid waar ik het over heb. Als je gewoon geen ander mening behalve de jouwe toe laat is dat toch zwak…?? Wat niet geaccepteerd word is dat wij de Zwarte Nederlandse bevolking het niet meer pikken zo behandelt te worden. Het feit dat wij ons al gekwetst voelen is allang genoeg om gehoor aan te geven, wij hoeven het helemaal niet meer te bewijzen en het uit te leggen en in discussie te gaan. Het gaat om het ontbreken van dit respect. Dat is deze racisme waar over wij het hebben, Zwarte Piet is alleen maar een plompe reden. Dat wat er wel achter schuilt is waar het om gaat…of niet…?? Als Sinterklaas nu omgekeerd van de zwarte bevolking als een dronken blanken Pedofiel word daar gesteld, die alleen maar die kleine kinderen op zijn schoot wil krijgen, om de zak van sinterklaas te zingen, o jongens jongens het is toch zo een baas…over welke zak hebben wij het eigenlijk…??? dan zouden ook heel vele mensen protesteren…heel vele blanke mensen zouden zich gekwetst voelen, en dat is nu precies hoe wij ons voelen. Denk daar eens over na…Cajosch

  2. Een eigen verhaal heb ik zo direct niet maar wel een mening, en die mag ik hopelijk wel vrij uiten. Dat kan ik nl niet bij JOOP .NL of bij POW NIEUWS .NL Die laten geen andere mening toe dus absoluut geen vrije uiting van mening. Ze publizeeren mijn reacties niet meer, het was hun wel te critisch.Ik moet Jeroen van Strien wel een compliment maken, hij spreekt mij direct uit het hart. Het is precies dat wat ik al altijd zeg. Het is een grote angst de zogenaamde supereuriteid te verliezen. Waarom eigenlijk welke superieuriteid…?? Die bestaat zo iezo niet als je zo van je moet aftrappen dan ben je toch allang inferieur…??? en dat zien die lui van JOOP .NL EN POW NIEUWS.NL niet in. Die drukken zulke meningen de doof pot in, dus als je zulke praktijken nodig hebt dan ben je toch allang niets bijzonders…??? Die vieze Zwarte Piet die moet helemaal weg. geen zwarte striemen of iets dergelijks, hij moet gewoon weg…Dat kan toch…??? dat is echt niet zo moeilijk. respecteer gewoon de donkere mensen hun gevoelens. Wij hoeven helemaal niet eerst te moeten bewijzen waarom het ons kwetst. Alleen het feit dat wij dat aan kaarten is al meer als genoeg om in actie te treden… Dat superieuriteids gevoel is de traditie waar over gesproken word. Het is om er misselijk van te worden. Waarom altijd denken, dat het Zwarte volk niet voldoende hersens heeft om mee te praten en zich te kunnen bezwaren over een ten onrechte behandeling…ZWARTE PIET IS RACISME EN MOET GEWOON WEG..

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: