Defrhymz “als de Gouden koets voorbij rijdt, zie ik mijn voorouders erop afgebeeld als slaaf”

def rymes
image-1408
AMSTERDAM – Nadat ik naar vele meningen van mensen heb geluisterd die zowel pro als anti ‘Zwarte’ Piet zijn, wil ik ook graag mijn mening geven over de Pietenkwestie.

Ik wil eerst duidelijk maken dat wij NIET tegen een kinderfeestje zijn! Ik ben er zelf ook mee opgegroeid. Een leuke tijd met veel cadeautjes maar toch op een of andere manier voelde het niet goed aan…toentertijd kon ik het niet verwoorden of plaatsen en voelde me hierin alleen en hield me stil.

Naarmate ik ouder werd en meer ging lezen over mijn roots en luisterde naar verhalen van mijn overgrootoma -die zelf nog slaaf was geweest- kwam ik erachter waarom het niet goed aanvoelde.

Anonymous_The_Noord-Nieuwland_in_Table_Bay,_1762
image-1409
Mijn volk is heel veel onrecht aangedaan door o.a de Nederlanders. Wat hun voorouders als handelaren, VOC-scheepslieden en boeren in Suriname hebben gedaan kunnen de Nederlanders van nu niks aan doen! Maar ze zouden nu wel begrip kunnen tonen door onze geschiedenis te erkennen en zich (al is het moeilijk) te verplaatsen in een donker persoon.

Veel van mijn geschiedenis was achterwege gehouden. Eeuwenlang was er zoveel haat en walging voor mij, als donker mens. Je kan door internet nu bij bronnen, die schrijven over slavernij en zwarte piet b.v. die voorheen ongelezen bleven.


Hoe zouden de Duitsers zich voelen als er daar een feestje zou zijn met in de hoofdrol Hitler waarbij de Joodse mensen met gestreepte pyamas en een Jodenster op hun borst snoepjes zouden uitdelen?

Precies dat is het gevoel wat ik elke keer heb als ik Sinterklaas met zn Pietjes zie. Ik weet dat iedereen het afschuwelijk vind wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd vier jaar lang. Ik ook, dit komt omdat we hier in onze jongere jaren al heel veel over moesten lezen want dit zou nooit meer mogen gebeuren.

Het is jammer dat hetzelfde gevoel naar boven komt met de slaventijd wat zelfs honderden jaren heeft geduurd..


1901424_944888212192325_8185497522456663165_n
image-1410
Nederland stopt dit alles in een doofpot. In Amerika en Engeland heb je de ‘Black history month’ . In die maand krijgen de mensen informatie over de slavernij zodat ook dat nooit meer zou mogen gebeuren…mensen worden herdacht, de wreedheden die hen is aangedaan wordt besproken en er wordt respect getoond aan de overledenen.Wij zijn ook gewoon mensen van vlees en bloed en hebben gevoelens…wij zijn geen beesten zoals dat in de slaventijd werd geschetst…waarbij de blanke mensen ons konden bezichtigen in de Europese dierentuinen.

 

 


In het oorspronkelijke Sinterklaasfeest had Sinterklaas geen helper. Deze kwam tussen de jaren 1806 en 1863 erbij en werd als een donkere knecht en later als Moorse page afgebeeld. De slavernij eindigt op 1 juli 1863. Het Pietje is degelijk een slaaf….Suriname krijgt zijn onafhankelijkheid pas honderd jaar later.

Door de jaren heen heeft zwarte piet een merkwaardig uiterlijk gekregen en ging steeds meer op Blackface lijken die in verschillende landen streng verboden is vanwege zijn racistische achtergrond.

De domme Zwarte Piet is een belediging voor ons en dit zouden jullie ook zien als jullie je in ons zouden kunnen verplaatsen. Zwarte Piet is een racistisch karikatuur, maar dat betekent niet dat de mensen die van Zwarte Piet houden racistisch zijn…dit is belangrijk om te onderscheiden….


Zaterdag werd in Gouda een stille tocht gehouden waarbij het totaal niet de bedoeling was om kinderen aan het schrikken te maken of om het kinderfeestje te verstoren zoals verschillende kranten schreven. Na jarenlang  discussiëren en vreedzaam pleiten voor een make-over, mogen we best (in stilte) demonstreren. Hoe krijgen wij anders een verandering teweeg?

De anti pieten gedroegen zich rustig totdat ze een voor een werden gearresteerd..en helaas werden de donkere mensen gelanceerd als Boeman in verschillende kranten die hier spraken van ‘overwinning’ en ‘gejuich van vreugde’ van de pro pieten toen de mensen op onmenselijke manier werden afgevoerd.

Het is jammer dat de pro pieten de kinderen gebruiken als schildwapen om hun ‘superieurheid’ te vergoelijken… dit laat zien dat er in Nederland geen vrijheid van mening is… alles wat maar een beetje anders is wordt meteen de kop in word gedrukt.


selfie
image-1411
De Nederlanders mogen allerlei vernederende grappen maken en wij moeten onze mond houden? Als er op het internet over de donkere jongens van het Nederlands elftal wordt gezegd dat zij Zwarte Pieten zijn, moeten we stil blijven? Als Zwarte Piet niet racistisch is waarom doet het o.a. pijn om te lezen ‘dat ze los geketend zijn’. Terwijl ook die donkere jongens hard werken voor een overwinning, het zijn ook deze jongens die het Nederlands elftal te samen tot een hoger niveau hebben gebracht .

 

 

 


Het rare is als ze tijdens een wedstrijd scoren op schouders gedragen worden en word gesproken over volledige Nederlanders maar nu uitgelachen worden als Zwarte Pieten…

Voor de mensen die zeggen agh joh stel je niet aan slavernij is toch zo lang geleden kan ik vertellen dat ik elke dag, als ik mijn familienaam lees of schrijf, eraan word herinnert want die is mij gegeven door een Amsterdamse slavenhouder.

Linker-zijkant-Gouden-Koets-852x350
image-1412

Elk jaar tijdens Prinsjesdag, als de Gouden koets voorbij rijdt, zie ik mijn voorouders erop afgebeeld als slaaf.

We hebben er wel degelijk dagelijks mee te maken…vooral als je de felle of gemene reacties uit de pro pieten hoek hoort. Daarom vind ik dat minister Rutte zo enorm gefaalt heeft.. alles wordt in de doofpot gestopt.

Het maakt niet uit hoeveel je gestudeerd hebt, als je je niet kunt verplaatsen in een ander is het allemaal voor niets geweest!! Nederland is een land van ikke ikke geworden waarbij geen rekening word gehouden met de gevoelens van anderen!!!


def rymes
image-1413
Gast-auteur:

Met vriendelijke groeten Fleurpiet Def Rhymz, maar ik houd stiekum wel van jullie allemaallll!

 

Met veel liefde en toewijding werkt de JRvS redactie dagelijks aan nieuwe maatschappelijke onderwerpen om deze onder de aandacht te brengen van jullie, onze lezers.

Wij willen een signaal geven aan de maatschappij en tevens jullie de gelegenheid geven ook je verhaal hier op de website te delen.

Heb jij een verhaal die gehoord móet worden, laat ons dit dan weten. We geven jou graag de kans om je verhaal als gast-auteur hier te publiceren!

Meer informatie kun je hier in vinden: https://jouwrechtvanspreken.nl/gast-schrijvers/
%d bloggers liken dit: