Als ik WIT was geweest… White Privilege

sunny
image-1672
APELDOORN – Ik ben nog in een roes… niet van de drank of een lekkernij. Nee in een roes van de documentaire  van Sunny “zo zwart als roet”. Een roes van herkenning maar ook van pijn. Eigenlijk komen allerlei gevoelens weer naar boven. Net alsof ik een soort van herbeleving krijg.

 

 

 

 

 

 

20-9 124
image-1673
Want als ik een wit kind was geweest. Zouden er dan ouders zijn geweest die gezegd hadden dat hun kinderen niet met mij mochten spelen? Zou ik dan buiten ook nog steeds een kindje zijn geweest wat vooral zichzelf vermaakte in een “blanke wijk” in Barendrecht?  Zou ik dan ook zo vaak smoezend na gekeken zijn als ik door de stad liep met mijn witte pleegouders?

 

 

Als mijn moeder een witte Hollandse vrouw was geweest. Zou ik dan ook bij mijn moeder weggehaald zijn omdat ze de cultuur niet begrepen bij Bureau Jeugdzorg? Mijn moeder heeft ons nooit wat misdaan. – Mijn moeder heeft altijd gevochten voor ons. Mijn moeder was uitgehuwelijkt… en één van de eerste Hindoe vrouwen in Nederland die zonder goedkeuring van de familie gescheiden was omwille van haar kinderen. –

MAMA
image-1674
Als mijn moeder wit was geweest. Zou zij dan een held zijn geweest? Een feministische vrouw in de ogen van de maatschappij? In plaats van een donkere vrouw met een lastige cultuur waardoor zij nooit haar kinderen terug heeft gekregen.

Als mijn zus wit was geweest. Had haar witte pleegvader haar dan ook in huis genomen. Om haar 7 jaar lang te verkrachten als kind. Met de boodschap aan haar “hiervoor heb ik je in huis genomen want dit wil ik niet bij mijn eigen (witte) dochter doen”.

10624728_10203216894446631_713022781349656022_n
image-1675
Als ik wit was geweest was dan één van de eerste reacties van de witte maten van mijn blanke vriend anders geweest? Of hadden ze dan ook gevraagd of zwart anders smaakt. Hadden ze dan ook tegen mijn witte vriend gezegd dat ze nooit een meisje met mijn kleur bij hem verwacht hadden. Hadden ze me dan juist geaccepteerd omdat ik een assertieve vrouw ben?

Als ik wit was geweest zou ik dan ook vriendinnen kwijt zijn geraakt omdat ik vecht tegen racisme en discriminatie?

Als ik wit was geweest zouden cliënten me dan ook weggestuurd hebben omdat ze niet geholpen wilden worden door iemand met mijn huidskleur?

 

Als mijn kind wit was geweest. Zou hij dan ook vanaf de kleuterschool gepest zijn met zijn kleur? Als hij wit was geweest zou hij dan ook bedreigd zijn met een mes om zijn kleur? Als hij wit was geweest zou de politie hem dan ook niet geloofd hebben?

Als mijn zoon wit was geweest zouden dan ook onbekende in een winkel aan mijn witte vriend vragen wat hij met een wit kind moet?

DSCF1004
image-1676
Als mijn zoon wit was geweest zou hij dan elk jaar uitgescholden worden rondom Sinterklaas? Zouden kinderen bij een bushalte dan ook “kut neger” of “zwarte piet” naar hem roepen?

Als mijn zoon wit was geweest. Zou hij dan zoveel verdriet hebben gehad om zijn kleur dat hij ook niet meer wilde leven als hij geen andere kleur kon hebben?

Als mijn zoon wit was geweest zou hij dan ook op de voetbalvelden voor “vieze kk neger” uitgemaakt worden?

Als mijn zoon wit was geweest zouden andere jongeren dan ook zeggen “rot op naar je eigen land” als hij een mening heeft die hen niet aanstaat.

Dit zijn maar enkele voorbeelden die ik nu met jou deel met een brok in mijn keel. Dit is voor mij een realiteit. Dit is de reden dat ik niet zwijg maar strijd.

Want wat is jou antwoord op de volgende vraag:

Als wij, mijn moeder, mijn zus, mijn zoon en ik wit waren geweest was ons dan een hele hoop ellende die u hierboven leest  bespaard gebleven? Ja of Nee?

En voordat u antwoord geeft denk u dan nog even aan “het fiets experiment” uit Sunny Bergman (fantastische vrouw!)  haar Docu “Zo Zwart Als Roet…” HIER te zien.

Open youre eye’s.. Hier de link voor de test waarover wordt gesproken: Test jezelf!

bewerkt
image-1677

 

Oprichter van echte liefde kent geen kleur , Jouw Recht van Spreken, en Sterke Vrouwen . Ik ben politiek actief. En ervaringsdeskundige op verschillende vlakken.
Ik merk dat steeds meer mensen een label krijgen en slachtoffer worden van de vooroordelen en oordelen van de maatschappij of door andere mensen. Hier wil ik tegen strijden. Ik kom op voor jouw en mijn recht!
%d bloggers liken dit: