Jeroen Bosch Ziekenhuis geeft naambordje ‘Zwarte Piet’ aan ernstig zieke baby

ziekenhuis den bosch zp baby
image-1649
DEN BOSCH – Afgelopen weekend heeft iemand in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch bedacht, dat het grappig is om een ernstig zieke baby het naambordje ‘Zwarte Piet’ te geven.

 

Mc Sparkss schreef zondag 30 november 2014 het volgende op zijn Facebook-pagina:

 

 

“Ik wil geen zwartepieten discussie aanwakkeren! Of mee gaan in al die negativiteit maar dit is echt een fout die NOOIT gemaakt mag worden! Mijn neefje ligt in het ziekenhuis ik kon hem maar niet vinden… Hoe zou dat toch kunnen? Oh ja ik weet het al in plaats van ZIJN NAAM OP DE DEUR VAN ZIJN VERBLIJFSKAMER, STAAT ER ZWARTEPIET… Reactie van het ziekenhuis: OH SORRY.. het was een grapje onderling tussen collega’s…”

 

“Ondertussen ligt mijn neefje van 10 dagen oud met een gevaarlijke virus te creperen van de pijn..!!! Waar gaat dit naartoe??? Zijn leven is in gevaar en het personeel gooit er een zwartepieten grap overheen… dit is trouwens HET JEROENBOSCH ZIEKENHUIS IN ‘S-Hertogenbosch… Daar vinden ze het allemaal heel leuk… Maar goed.”

Bron reactie

 

Goed, het kindje, een neefje van Mc Sparkss, is tien dagen oud en ligt ernstig ziek in het ziekenhuis. Het is een kindje met een kleurtje. En hoe noemen ze dat kindje, voor de grap? Zwarte Piet. Sowieso geen leuk grapje, maar helemaal in deze context. Lijkt me niet echt een plek voor grapjes met namen, het ziekenhuis.
Stel je voor dat dat kindje een koortsstuip krijgt, of er gebeurt iets anders. Het kindje is al flink ziek, tenslotte. Kindje wordt vervoerd naar de IC, en daar weten ze niet hoe het heet want het wordt Zwarte Piet genoemd. Voor de grap. Haha. Satire?

Inmiddels heeft het ziekenhuis ook via Facebook gereageerd:

reactie zhuis
image-1650

reactie zhuis2
image-1651

Het is kennelijk geen grap meer, maar het ging het om een ‘test’. Bij een andere patiënt stond Sinterklaas op het naambordje… Gelooft u het nog? Ik heb mijn twijfels.

reactie1
image-1652
Ook de reacties op dit bericht van Mc Sparkss zijn het waard om nader te bekijken. Naast de vanzelfsprekende harten onder zijn riem, mensen die sterkte wensen, er schande van spreken of aanraden om een klacht in te dienen of zelfs aangifte te doen, zijn er ook mensen die zich afvragen of dit wel echt is. Is het geen publiciteitsstunt? Photoshop? Dit kán toch niet in ons tolerante en beschaafde landje? Dit moet wel wéér een poging zijn om racisme op te stoken over de rug van kleine kinderen heen, zwarte piet blijft gewoon zwart hoor!

reactie2
image-1653
Als ’neger’ -rotwoord, helemaal mee eens, maar zo liggen de zaken kennelijk voor veel mensen, ik noem het maar even zoals het wordt gezegd- krijg je níet het voordeel van de twijfel. Voor de meeste mensen is dat, hoop ik, omdat ze zich eenvoudig niet kunnen voorstellen hoe het is om altijd en overal racistisch behandeld te kunnen worden. Omdat het henzelf nooit overkomt. Omdat zij een lichtere huidtint hebben. Voor een aantal mensen is het, omdat ze vinden dat donkere mensen gewoon minder recht van spreken hebben.

 

reactie3
image-1654

 

 

 

reactie4
image-1655
Zowel de topicstarter Mc Sparkss als diverse posters benadrukken dat ze níet mee willen doen aan de zwartepietendiscussie. Of omdat ze die niet verder willen aanwakkeren, of omdat ze piet gewoon zwart willen houden. Terwijl juist dít, het blootstellen aan onnodige risico’s van een baby, het kleineren en pesten, het oerstomme en mateloos irritante ‘hahahaaaa jij bent net zwarte piehiehiet!’, het racisme en totale gebrek aan empathie wat daarachter schuilgaat. Dat is niet aangewakkerd door de zwartepietendiscussie, dat was er allang, het sluimerde en nu komt het bovendrijven omdat een steeds grotere groep mensen het niet meer píkt.

 

Black Lives Matter – het mantra van de mensen die al maanden protesteren tegen het snelle beschieten van zwarte mannen in Ferguson en de US. Zo zou het moeten zijn, Black Lives Matter. En zo ís het niet. Dáár gaat de strijd tegen zwarte piet om. Zwarte Piet is beeldvorming, die mede maakt dat mensen met een donkere huidtint, minder als mens worden gezien.

Mirjam: moeder, massage therapeut, liefhebber van poezie en mythologie. Gelijkwaardigheid en dialoog staan hoog in mijn vaandel.
%d bloggers liken dit: