Amandla Awethu! Laten we Mandela eren met daden

kno
image-1725
AMSTERDAM – 
Je kan een man niet eren en zijn nakomelingen, broeders en zusters onteren. Je kunt niet zeggen: “We staan Mandela bij in zijn strijd tegen ongelijkheid”, en tegelijkertijd een grote groep Nederlanders opzij zetten als tweederangsburgers.

Je kunt niet tegen apartheid zijn en 5 december goedkeuren, wanneer wit een feestje viert en zwart zijn wonden likt.

 

 

Begrijp mij niet verkeerd, er is een grote leider gestorven en normaal gesproken hoort daar een betoog van mooie woorden en tranen bij, maar ik denk dat ik Madiba geen grotere dienst kan bewijzen dan hier en nu, tussen de brandende kaarsen en de bloemenzee, tussen de tranen en de mooie woorden, oprecht met u te zijn. Mandela was oprecht naar zijn medemens. Hoe oprecht zijn wij eigenlijk naar onze medemens en naar onszelf? Hoe oprecht zijn wij over Nederland, in onze eigen kringen, kerken en moskeeën?

POTD-mandela_2617707b
image-1726
De vraag die ik hier wil stellen is: willen we Mandela eren, Madiba’s strijd voor gelijkheid doortrekken, zodat onze kinderen een beter bestaan voor zichzelf kunnen opbouwen? Als het antwoord hierop ja is, dan moeten wij nu stoppen met de hypocrisie. Wij moeten eerlijk zijn tegen elkaar en we moeten problemen benoemen als die er zijn. We moeten op durven komen voor onze idealen. En als laatste – en misschien wel het belangrijkste – moeten we niet alleen kritisch naar Nederland kijken, maar ook kritisch naar onszelf, als mensen. Dat is nodig als wij willen groeien.

Ze zeggen: niets dan mooie woorden over de doden. Zullen wij vanaf vandaag afspreken dat wij die woorden gaan omzetten in daden? Niets dan mooie daden om onze leiders te eren, om hen te tonen dat we de boodschap hebben begrepen, zodat hun inzet niet voor niets is geweest. Zullen wij afspreken dat wij problemen gaan benoemen? Dat fout fout is en goed goed? Zullen we afspreken dat wij niet alleen buiten de grenzen zullen strijden voor gelijkheid en tegen armoede, maar ook hier. In Nederland, waar ongelijkheid niet vreemd is, waar men het superioriteitsgevoel niet van een vreemde heeft, waar het nodige nog gezegd moet worden en waar het werk tegen geïnstitutionaliseerd racisme, ongelijkheid en armoede nog moet beginnen?

Kunnen wij het zelf of gaan wij wachten totdat Obama naar Nederland komt en zegt: ‘yes we can’. Of totdat Mandela in persoon an ons vraagt: Amandla? We hoeven op niemand te wachten voor verandering. Als we verandering willen is nu de tijd, wij zijn rijp voor wasdom.

Geen loze woorden, geen loze beloften en geen angst meer. Amandla Awethu!

image-1727
Speech door Kno’Ledge Cesare op vrijdag 6 december – de dag na de overlijden van Nelson Mandela – uitgesproken tijdens ‘Tribute to Nelson Mandela: Amandla!’, in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam.

Met veel liefde en toewijding werkt de JRvS redactie dagelijks aan nieuwe maatschappelijke onderwerpen om deze onder de aandacht te brengen van jullie, onze lezers.

Wij willen een signaal geven aan de maatschappij en tevens jullie de gelegenheid geven ook je verhaal hier op de website te delen.

Heb jij een verhaal die gehoord móet worden, laat ons dit dan weten. We geven jou graag de kans om je verhaal als gast-auteur hier te publiceren!

Meer informatie kun je hier in vinden: https://jouwrechtvanspreken.nl/gast-schrijvers/
%d bloggers liken dit: