De blinde vlek van Halsema

keep-calm-and-end-white-supremacy-5
image-1853
APELDOORN – Ik ben teleurgesteld in mevrouw Halsema. Van iemand die zich zo lang bewogen heeft in de samenleving had ik verwacht dat ze wist dat ook zij blinde vlekken kan hebben. Want deze hebben we allemaal. Dat is ook helemaal niet erg. Wat mij teleurstelt is dat mevrouw Halsema een stelling inneemt in een debat waarin zij een enorme blinde vlek heeft.

En dat op een manier doet  welke de strijd tegen racisme en voor gelijkwaardigheid en menswaardigheid geen goed doet. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet boos. Ik vind haar als persoon niet slecht.  Maar ik ben wel enorm teleurgesteld. Misschien ligt dit aan mezelf. Omdat ik mijn verwachtingen  ten aanzien van  mevrouw Halsema te hoog had gesteld.

 

Wat Femke Halsema doet is het debat rondom witte bevoordeling vergelijken met de strijd van de feministen. Ik zie dit vaker gebeuren. Ik vind dit niet erg. Dit doet Anja Meulenbelt ook in Over zwart-wit bondgenootschap. Overigens op een prima manier. Waar het lastig wordt is als er voorbeelden bij gehaald worden die echt de plank misslaan.

mat
image-1854
Zo heeft Femke Halsema het over een “hawaïhemd waarop gewapende, halfnaakte pin-upgirls waren gedrukt”. En men hierover viel. – We hebben het hier dus over een uiting van de rol van een vrouw. Een persoonlijke uiting die deze meneer op zijn shirt droeg. Op de persconferentie zei meneer Tayler ook “ ‘I made a big mistake and I offended many people. And I’m very sorry about this.’ Of te wel “Ik heb een fout gemaakt”.

En dat zij zich schaamt dat mensen dit onder de vlag van het feminisme hebben aangekaart tja daar heb ik geen mening over.

Waar het fout gaat is dat naar mijn mening Halsema totaal niet snapt dat als men spreekt over witte bevoorrechting of te wel white supremacy men het helemaal niet over een persoon heeft.

Femke Halsema geeft aan dat zij dit een slechte woordkeuze  vindt  want “ het doet het antiracisme meer kwaad dan goed. Het devalueert mensen tot de kleur van hun huid en ontdoet hen van hun goede en slechte intenties: enkel door wit te zijn is er een racistische voorbeschikking, nederigheid jegens de zwarte medemens is de enige juiste houding. In dezelfde redenering is ‘male privilege’ het lot van elke man, ook als hij dakloos, arm, ziek of uitgeput is.” . – Iemand die geniet van zijn witte bevoorrechte positie hoeft helemaal geen racist te zijn. Sterker nog het heeft niet eens iets met elkaar te maken. Men heeft persoonlijk namelijk helemaal niet gekozen om in een bevoorrechte positie geboren te worden.

Waar men het over heeft is een systeem. Een systeem waarin je als witte Nederlander voordelen hebt ten opzichte van donkere Nederlanders.

Het is een systeem dat vroeger gemaakt en bedacht is door de witte medemens. De mensen van nu hebben daar part nog schuld aan. En kan een witte Nederlander er wat aan doen dat die wit is geboren? NEE! Is die hierom dan een racist ? NEE! Het gaat hier dus ook helemaal niet om de intenties van iemand. Intenties zijn keuzes die zeggen iets over de persoon. Het gaat hierom dat een huidskleur wat voordelen geeft al vanaf dat je geboren wordt. En dit zorgt voor ongelijkheid al vanaf de basis. En ja het is tijd dat dit erkent wordt!

De kloof is heel groot. Zoals ik uitleg in Sunita Biharie’s recht van spreken

Een kind met een donkere kleur wordt in dit land geboren met racisme. Een moslimbaby heeft meteen met een hele hoop islamofobie te maken. Het systeem waarin deze kinderen worden geboren maakt al meteen onderscheid. Neem bijvoorbeeld de woorden ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’. Allochtoon betekent niks anders dan ‘jij zal nooit in je leven een autochtoon worden’. Autochtoon betekent in de praktijk een ‘echte Nederlander’. Daarnaast geeft wit Nederland zichzelf een schouderklop: “Wij zijn tolerant”. Wat is er goed aan tolerant zijn als dit niks anders betekent dan “Ik laat jou met rust als je doet wat ik wil”.

Wat ik me afvraag als men de vergelijking maakt met het feminisme: “Hebben mannen vrouwen jaren lang Favim.com-316hun menswaardigheid ontnomen door niet te erkennen dat het mensen zijn? Hebben mannen eeuwen lang vrouwen gezien als wilde dieren? En hebben mannen  jarenlang  vanwege dit argument vrouwen vermoord, als slaaf gehouden, verkracht en geen kans op eigen gezinnen gegeven? Zijn groepen met vrouwen weg geroofd en in zee gegooid? Zijn vrouwen als dwangarbeiders ontvoerd en naar een ander land gebracht? Zijn hele volken vrouwen uitgemoord zodat men hun land kon stelen?” Moet ik nog even doorgaan? Ik denk dat ik mijn punt gemaakt heb. Ja er zijn misschien gelijkenissen tussen racisme en feminisme. Maar op zoveel punten lijkt het ook helemaal niet op elkaar!

Ik zou willen zeggen tegen elke feministe “ik vind je geweldig maar dit maakt jou nog geen expert op het gebied van racisme…”

 

WHITE SUPRE
image-1855

Wat ik wel geleerd heb is dat het voor mensen die aan de bevoorrechte kant staan moeilijk is in te zien wat er nou daadwerkelijk gebeurd onder de vlag van white supremacy. En ik begrijp dat. Want men is in een heel andere wereld opgegroeid. Men heeft  niet van kind af aan zelf de nadelen ondervonden en moeten ervaren van zijn kleur. Opgroeien met bijna dagelijks tegen nadelen aanlopen alleen omdat je een andere kleur hebtmaakt ook dat je niet anders kunt  als opgroeien met het besef van witte bevoorrechting. Dagelijks gebeurt het dat donkere kinderen zichzelf wit wensen omdat ze dan niet tegen de nadelen van hun kleur meer aanlopen.Zo ook mijn zoon zoals je in Mama ik wil niet meer leven kunt lezen. Zou hij dit ook door hebben moeten maken als hij blank was geweest mevrouw Halsema?

blaming
image-1856
Mevrouw Halsema u zegt “De weerzin die in de jaren negentig ontstond tegen de censuur van feministen en antiracisten hadden veel activisten met hun ongebreidelde, weinig selectieve oordelen over mannen en blanken dan ook aan zichzelf te danken.” – Heeft u wel eens gehoord van blaming the victim? Gaat u nou werkelijk mensen die van baby af aan leed en pijn hebben ondervonden aan racisme vertellen hoe zij moeten strijden? Dit vanuit uw eigen bevoorrechte positie? En gaat u dan werkelijk zeggen dat de weerzin van mensen naar deze helden toe hun eigen schuld is? Omdat ze in uw ogen en de ogen van mensen die het leed niet hebben ondervonden even de verkeerde toon aanslaan Of de verkeerde woorden kiezen? Mensen die van kind af aan leven in een systeem dat  hen geen gelijkwaardige kansen biedt puur door hun kleur en afkomst die moeten dus datgeen gaan doen wat goed valt bij de witte bevoorrechte medemens want anders is het hun eigen schuld dat er niet geluisterd wordt? Mevrouw Halsema , zoals ik al zei ik ben teleurgesteld!

Niet elke man is een seksist en niet elke witte een racist. Maar uw kleur geeft u wel voordelen waarvan ik niet mag genieten en dat mevrouw Halsema is een feit. Of u het nou wel of geen leuke boodschap vindt!

Oprichter van echte liefde kent geen kleur , Jouw Recht van Spreken, en Sterke Vrouwen . Ik ben politiek actief. En ervaringsdeskundige op verschillende vlakken.
Ik merk dat steeds meer mensen een label krijgen en slachtoffer worden van de vooroordelen en oordelen van de maatschappij of door andere mensen. Hier wil ik tegen strijden. Ik kom op voor jouw en mijn recht!
%d bloggers liken dit: