Quinsy Gario door Radio 538 verkozen tot Klootzak van het jaar 2014?!

quinsy pet
image-1964
NEDERLAND – Alsof Quinsy Gario de afgelopen jaren nog niet genoeg over zich heen heeft gekregen aan scheldkanonnades, doodsbedreigingen en ordinaire beledigingen, is hij nu ook nog door Radio 538 genomineerd als Klootzak van het jaar 2014. Reden? Ja, omdat. Nou, Zwarte Piet! Gewoon! Rutte is ook erg, maar Quinsy slaat alles, als ik de reacties op de Facebookpage van 538 mag geloven. Er moest worden gestemd, maar in de voorpubliciteit werd al flink in zijn richting gehint. Onder de vraag ‘Wie is de Klootzak van 2014?’ was een grote foto van zijn gezicht geplaatst, bijvoorbeeld.

Nu heb ik zelden een groter verschil gezien tussen wat iemand representeert, zegt en schrijft, en wat daar in de beeldvorming van wordt gemaakt, dan bij Quinsy Gario. Hij is uitstekend opgeleid, welbespraakt en heeft goed doordacht en onder woorden gebracht wat hij wil en hoe hij dat over het voetlicht brengt.

En eigenlijk is wat hij wil bereiken met ‘Zwarte Piet Is Racisme’, helemaal niet zo radicaal: hij wil bewustzijn over het koloniale- en slavernijverleden van Nederland vergroten, en de raciale karikatuur afschaffen die uitgebreid wordt ingezet tijdens een familiefeest.

Wat daarvan wordt gemaakt: ‘onze’ cultuur wordt ons afgenomen! Door iemand die er niks van snapt, want hij is niet één van ons! We mogen geen sinterklaas meer vieren! Onze kinderen krijgen geen kadootjes meer! Bek dicht! Oprotten moet hij, naar waar hij vandaan komt. Dat hij gewoon Nederlander is, is kennelijk niet voldoende om ‘echt’ Nederlander te zijn. Dat hij hier woont, is kennelijk ook niet voldoende om mee te mogen spreken over hoe ons land ingericht zou moeten zijn.

quinsy arrestatie
image-1965
Sinds Quinsy Gario samen met Kno’ledge Cesare in 2011 bij de Sintintocht ging staan – zwijgend, mét  nota bene een demonstratievergunning, in een t-shirt met daarop de tekst ‘Zwarte Piet Is Racisme’, om bruut tegen de grond te worden gewerkt en gearresteerd – zijn de protesten alleen maar luider en luider geworden. Quinsy is, net als zijn medestanders van toen en nu, geen klootzak, maar een breekijzer.

Hoewel hij wordt gezien als de aanstichter van de zwartepietendiscussie, is hij dat niet.

Het protest tegen Zwarte Piet wordt voor zover mij bekend, sinds 1930 (artikel in de Groene Amsterdammer) gevoerd in het publieke domein, dus zichtbaar voor mensen buiten de groep die zich direct aangesproken voelt. Lang kon het genegeerd worden, omdat de uiters van kritiek met succes werden geisoleerd. Met de komst van het internet zijn doofpotten echter niet meer zo makkelijk gesloten te houden. Medestanders vinden elkaar, ook als ze niet bij elkaar om de hoek wonen. Ze lezen elkaars teksten, en inspireren elkaar. Ze merken dat ze niet alleen staan, en zien bovendien dat hoe er op ze gereageerd wordt, minder aan hen ligt dan aan de cognitieve dissonantie en blinde vlekken van degeen die reageert.

Die verbeten agressie (‘Poten af van Zwarte Piet! Bek dicht! Oprotten!’) wordt al snel saai in plaats van intimiderend, eerder lachwekkend dan ontzag inboezemend, als je het vaker voorbij ziet komen.

quinsy en kno' class=
image-1966

Uit dat kleine maar heftige protest eind 2011, is een krachtige en stabiele burgerrechtenbeweging voortgekomen. Het racisme in Nederland is blootgelegd, net als de blinde vlek op het gebied van kennis over het verleden van Nederland. Vergroting van bewustzijn, het voeren van dialoog en structurele verandering lijkt onvermijdelijk.

Dat protest uit 2011 is trouwens níet zomaar uit het niets ontstaan, wat veel fervente aanhangers van Zwarte Piet schijnen te denken. Minstens sinds 1930 wordt er met enige regelmaat bezwaar aangetekend tegen het inzetten van een raciale karikatuur bij een familiefeest.

Strip over pietendiscussie door Jaap Vegter in weekblad Vrij Nederland, december 1981
image-1967
In feite vieren we met Zwarte Piet, dat we ruim 400 jaar een koloniale grootmacht waren en dat we een aanzienlijke rol speelden in de transatlantische slavernij.

Niet de vraag om nadenken over racisme (dat zich onder veel meer uit in de raciale karikatuur Zwarte Piet) is onfatsoenlijk. Onfatsoenlijk, onbeschoft vaak zelfs en tenenkrommend, dat is de manier waarop er wordt geantwoord op die vraag.

Wat mij betreft verdient hij eerder een bloemetje, en een gouden bladzijde in de geschiedenisboeken van de toekomst, dan deze verkiezing tot Klootzak van het jaar 2014. Die verkiezing stinkt naar rottend verval, maakt deel uit van de laatste oprispingen van een systeem dat eeuwenlang onmenselijk heeft huisgehouden.

 

Mirjam: moeder, massage therapeut, liefhebber van poezie en mythologie. Gelijkwaardigheid en dialoog staan hoog in mijn vaandel.
One comment on “Quinsy Gario door Radio 538 verkozen tot Klootzak van het jaar 2014?!
  1. Pingback: Alsof een beschaafd mens naar Radio 538 luistert | Krapuul

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: