Weekendspecial: Ik schaam me diep

marco 1
image-1953
APELDOORN- Een tijd geleden ontmoette ik voor het eerst Marco Mulder op een gezamenlijke bijeenkomst. Hij vertelde me dat zijn stiefvader een Janmaat-aanhanger was. En ja, voorbeeld doet volgen. In zijn puberteit kreeg Marco een hekel aan ‘buitenlanders’. Hij vertelde me dat hij zich daar nu voor schaamt. Ik keek naar hem en zag een oprechte man. Een man die zich vol passie en liefde inzet voor een socialer Nederland. Ik zag een mens om van te houden. En tegelijkertijd zag ik verdriet toen hij vertelde over hoe hij vroeger als puber dacht. Ik vroeg me af: “Wat kan een puber eraan doen aan dat hij het verkeerde voorbeeld kreeg en dit kopieerde? En wat is de waarde van de keuzes die je zelf maakt op latere leeftijd?” Ik ging in gesprek met Marco Mulder.

 

 

Zijn jeugd

Marco groeide grotendeels op bij zijn vader. Zijn ouders waren op jonge leeftijd gescheiden. In zijn puberteit koos hij ervoor om bij zijn moeder te gaan wonen. Zoals vele pubers had hij het idee dat het bij zijn andere ouder beter zou zijn. Hij was voor die tijd niet heel veel bij zijn moeder en als hij er was dan was zij minder streng. Later besefte hij dat ze ook die positie had omdat hij daar minder was.

Zijn stiefvader was rechts. Hij gaf veel af op buitenlanders. Hierdoor kreeg Marco het idee dat buitenlanders crimineel waren en hierheen kwamen om misbruik te maken van onze sociale voorzieningen.

Hij vertelt dat hij hetzelfde dacht als een Wilders-aanhanger: “Buitenlanders zijn allemaal criminelen”, “Buitenlanders werken niet”, “Buitenlanders moeten zich hier aanpassen, want ze hebben hier een luilekkerland.” In de media werd dit beeld steeds bevestigd, waardoor hij dacht: “Zie je wel heb je weer zo’n  een criminele allochtoon.” Maar de buitenlanders die hij zelf kende waren ‘anders’. Zij voldeden niet aan het beeld dat hij van ze had gekregen.

 

Gelijke kansen

Marco kijkt me aan en zegt: “Ik schaam me echt heel erg dat ik ooit zo gedacht heb als puber.

marco 2
image-1954
Niemand vertelde me dat er ook heel veel autochtonen crimineel zijn en uitkeringen ontvangen.” Nog erger vindt hij dat hij er zelf later achter is gekomen dat zijn gedachtegang puur door beïnvloeding kwam. Zijn ogen gingen pas echt open toen hij erachter kwam dat er een verschil is in kansen. Wij als maatschappij bieden deze mensen geen gelijke kansen en soms geven we ze helemaal geen kans.

Zo vertelt Marco dat hij iemand kent die eerst met zijn eigen ‘buitenlandse’ naam heeft gesolliciteerd. Hij werd niet eens uitgenodigd voor een gesprek. Daarna heeft die persoon op dezelfde vacature met dezelfde kwaliteiten en hetzelfde cv gereageerd, maar nu met een Nederlandse naam. Toen mocht hij wel op gesprek komen en uiteindelijk is hij ook aangenomen! “Het is verschrikkelijk dat deze ongelijke kansen zorgen voor ongelijkheid in alle facetten van het leven. Het vloeit door in onderwijs, werk, ambities, je hele toekomst.

Nederland staat op zijn kop als het bij het Nederlands elftal gebeurt. Ik weet dat het bij heel veel moslims gebeurt, of bij mensen met een ‘andere’ afkomst. Wij zouden dit allemaal net zo erg moeten vinden.

10877413_10152581074208358_233421938_n
image-1955
In plaats daarvan dat horen deze mensen met regelmaat dat ze dit land maar uit moeten gaan, hier niet welkom zijn, dat hier geen ruimte is voor hun mening. Ik schaam me diep. Het enige wat ik kan doen is deze mensen beloven dat ik echt alles eraan zal doen wat in mijn macht ligt om te strijden voor gelijkwaardige rechten en posities. De maatschappij is voor en van iedereen. Democratie is een meerderheid die rekening houdt met de minderheid. Mensen moeten eens stoppen met zo krampachtig te doen. Zij zullen dan zien dat een maatschappij waar niet iedereen precies het zelfde is juist een grote verrijking is. De mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest.”

 

Zwarte piet

Marco: “De laatste jaren is er veel ophef rondom de discussie over zwarte Piet. Ik ben er mee opgegroeid en heb nooit tegen zwarte Piet aangekeken als iets dat bedoeld is om te kwetsen. Laat staan dat er ooit in mijn hoofd opgekomen is dat dit racistisch zou zijn. Ik kon me ook niet vinden in deze gedachtegang. Ik was zoals men het noemt ‘een pro-Piet’, totdat ik met een kennis in gesprek kwam. Zij was een andere mening toegedaan. Met hoor en wederhoor hebben we naar elkaar geluisterd. Ik ben me eens in gaan verdiepen en toen kon ik er niet meer onderuit. Het klopte: zwarte Piet komt voort uit een periode waar we zelf moeite mee hebben. Het is een karikatuur van de donkere medemens. Ja, zwarte Piet is een figuur die niet meer past in deze tijd. Alles is te veranderen, zwarte Piet dus ook.

Toen ik naar buiten toe deze mening liet horen, zeiden mensen zelfs tegen mij dat ik maar op moest rotten uit dit land. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt in mijn leven.

“Tegen alle anti-Pieten zou ik willen zeggen: Ik begrijp het en ja, ik ben het met jullie eens. De feiten spreken voor zich. Ik persoonlijk zal er alles aan doen om te zorgen dat iedereen ongeacht kleur, afkomst of geloof gelijke kansen krijgt. En elk kind heeft recht op een leuk kinderfeest.”

Marco heeft dit interview op persoonlijke titel gegeven. En ik zou graag tegen hem willen zeggen, je hoeft je niet te schamen, je bent een prachtig mens! Je kan er niks aan doen wat jou aangeleerd is. Waar je wel wat aan kan doen is wat je ermee doet als je volwassen bent. En dat lieve Marco maakt jou een mens om trots op te zijn! 

 

 

Oprichter van echte liefde kent geen kleur , Jouw Recht van Spreken, en Sterke Vrouwen . Ik ben politiek actief. En ervaringsdeskundige op verschillende vlakken.
Ik merk dat steeds meer mensen een label krijgen en slachtoffer worden van de vooroordelen en oordelen van de maatschappij of door andere mensen. Hier wil ik tegen strijden. Ik kom op voor jouw en mijn recht!
,
%d bloggers liken dit: