Black lives matter NL

10887746_10152605193423358_1271154383_n
image-2116
NEDERLAND – Zoals veel mensen over de hele wereld heb ik met verbijstering en woede gekeken naar de video waarin te zien is hoe de zwarte Amerikaan Eric Garner tegen de grond wordt gewerkt en overlijdt aan de gevolgen van een chokehold (verwurging) door een agent. De verbijstering en woede was wereldwijd misschien nog wel groter toen bekend werd gemaakt dat de desbetreffende politieagent niet vervolgd wordt voor de dood van deze man.

 

 

Op de video is te zien dat 1) de man ongewapend was en zich op geen enkele wijze bedreigend opstelde 2) de man diverse keren roept dat hij geen lucht krijgt (I can’t breathe) en 3) de agent een verboden wurggreep gebruikt. Bovendien heeft de lijkschouwer verklaard dat het moord is. Maar dit alles kon de grand jury niet overtuigen: in hun ogen was er geen enkel strafbaar feit gepleegd. Wie dit begrijpt, mag het mij komen uitleggen.

https://www.youtube.com/watch?v=t5S2qRcO8Qw

 

Waar bij het doodschieten van Michael Brown in Ferguson nog kan worden gezegd dat er sprake was van verschillende getuigenverklaringen waar de grand jury zich achter kon verschuilen, was dit excuus er bij Eric Garner niet. We stonden er allemaal met onze neus bovenop. Het ironische en tragische van dit alles is wel dat de enige die gearresteerd is in de zaak van Eric Garner, is de man die het filmpje gemaakt heeft.

De afschuw in Amerika en over de hele wereld was groot. In de Verenigde Staten, maar ook in Europa, gingen mensen de straat op om duidelijk te maken dat black lives matter. Dat raciaal profileren door de politie, en eigenlijk door de hele samenleving, niet kan. Afgelopen zondag verzamelden zich een grote groep mensen zich in het Vondelpark voor de Nederlandse “Black Lives Matter”-demonstratie. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook bij ons in Nederland.

Het eigenaardige is dat bij dit soort demonstraties door veel mensen de opmerking wordt gemaakt of we dan niet vinden dat ‘elk leven telt’.

yes
image-2117
Natuurlijk is dat zo. Alleen richten wij onze aandacht op dit moment op het raciaal profileren van mensen met een andere etnische achtergrond dan die van wit Nederland. Ik vind het trouwens een heel eigenaardige vraag, alsof het één het andere uitsluit. Ik heb nog nooit gehoord dat mensen die voor de Hartstichting collecteerden gevraagd werd of het ze dan niet kan schelen dat er nog steeds veel mensen sterven aan kanker of een nierziekte. Maar zodra je jezelf uitspreekt voor de rechten  van mensen met een andere kleur dan wit, moet je jezelf voor van alles verantwoorden.

 

 

Zondag waren we dus in het Vondelpark. Ik kwam oude Facebookvrienden tegen en maakte kennis met nieuwe. De demonstratie ging van het Vondelpark naar het Museumplein. Het is een mooi gevoel om zo door de stad te lopen. Samen met mensen die met jou willen strijden voor een rechtvaardige wereld voor iedereen. Op het Museumplein waren er sprekers en rappers die een inspirerende boodschap brachten. Ik ben blij dat ik er bij was.

P1120768
image-2118

 

 

 

Black lives matter. Hier en overal ter wereld.

 

 

Gast-Auteur :

ik-2

Marijke Molleman (1962) heeft jarenlange ervaring als pedagogisch medewerker op afdelingen voor kinderen met een verstandelijke, meervoudige of lichamelijke beperking.

Wegens gezondheidsredenen draagt ze nu op andere wijze bij aan een betere maatschappij door veelvuldig haar stem te laten horen in het publieke debat op de sociale media. Ze is trotse moeder van drie kinderen en trotse oma van twee kleinkinderen.

 

 

 

Met veel liefde en toewijding werkt de JRvS redactie dagelijks aan nieuwe maatschappelijke onderwerpen om deze onder de aandacht te brengen van jullie, onze lezers.

Wij willen een signaal geven aan de maatschappij en tevens jullie de gelegenheid geven ook je verhaal hier op de website te delen.

Heb jij een verhaal die gehoord móet worden, laat ons dit dan weten. We geven jou graag de kans om je verhaal als gast-auteur hier te publiceren!

Meer informatie kun je hier in vinden: https://jouwrechtvanspreken.nl/gast-schrijvers/
%d bloggers liken dit: