Aanslag Charlie Hebdo

Aanslag op redactieburelen van Charlie Hebdo, 7 januari 2015
image-2248

Aanslag op redactieburelen van Charlie Hebdo, 7 januari 2015

REDACTIEVERKLARING

PARIS, FRANCE – In Parijs zijn bij een aanslag op het redactiekantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo twaalf doden gevallen. De angst bestaat dat het dodental zal toenemen, drie personen zijn in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.
Chalie Hebdo is een links, vrijzinnig politiek blad dat met (harde) humor commentaar geeft op politiek en samenleving. Hiertoe behoort als vanzelfsprekend ook kritiek op religies, waaronder de islam.

charlie hebdo 1
image-2249
Het blad publiceerde in 2006 onder andere de Deense Mohammed-cartoons en kreeg in 2011 te maken met brandstichting nadat een molotovcocktail naar binnen werd gegooid, omdat het weekblad een nummer aankondigde met Mohammed als gasthoofdredacteur en zich voor de gelegenheid omdoopte tot Sharia Hebdo. Maar ook andere religies en andere gevestigde personen en instanties moeten het ontgelden. Charlie Hebdo valt te karakteriseren als een provocerende hofnar.

 

charlie hebdo 3
image-2250
Iets na 12 uur verscheen het eerste persbericht in Nederland, inmiddels wordt er uitgebreid geduid op de nationale tv.

Een grote mars in Parijs wordt al voorbereid, de Franse President Hollande is ter plekke aanwezig en zal vanavond een nationale toespraak houden. Op Twitter en andere sociale media voel je de verontwaardiging aanzwellen.

 

 

charlie hebdo 2
image-2251
Saskia Dekker zei vanmiddag in de NOS-uitzending: “ze zijn zeer goed voorbereid, dus geen lone wolf of gek, maar iemand of meerderen die heel duidelijk die redactie wilden beschieten.” De implicaties van deze denkwijze geven mij koude rillingen, hiermee is de toon gezet ondanks alle oproepen de kalmte te bewaren.

 

Laten we zorgen dat we ons niet laten meeslepen, laat ons niet overgaan tot het demoniseren van een hele bevolkingsgroep.

Anders Behring Breivik, die in de zomer van 2011 tientallen Noorse Sociaal-Democraten doodschoot met semiautomatische wapens, was zeer goed voorbereid en plande zijn actie met militaire precisie en succes. Toch is hij weggezet als lone wolf en psychiatrisch patiënt, en wordt wat hij deed gezien als een uitzonderlijk en geïsoleerd fenomeen. Als mede-Europeanen zijn wij werkelijk nog nooit ter verantwoording geroepen voor wat hij heeft gedaan. Nooit is christenen serieus gevraagd om duidelijk afstand van hem en zijn gedachtengoed te nemen, terwijl hij zich mede baseerde op de christelijke Tempeliers en hun kruistochten. Ook werd er geen spoeddebat aangevraagd in de Tweede Kamer, terwijl de Noorse dader duidelijk had verwezen naar de Nederlandse politicus Geert Wilders. Die overigens nu al wél een spoeddebat heeft aangevraagd.

Een daad als nu in Parijs is vreselijk, laat daar geen enkel misverstand over bestaan! Maar wij houden ons hart vast over de mogelijke gevolgen.

Laten we objectief blijven… hoe moeilijk ook.

Fanatisme en terrorisme zijn niet aan een geloof verbonden.
Deze aanslag is gruwelijk, zinloos en misdadig, en deze daders zijn moordzuchtige barbaren.

Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers in Parijs. Dit is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Laten we nooit buigen voor dit extreme geweld!

Wij wensen iedereen veel kalmte en wijsheid toe. Zorg voor elkaar, sta naast elkaar, juist nu dat misschien moeilijk is. En spreek elkaar niet aan op wat een stel radicale heethoofden heeft aangericht.

Met veel liefde en toewijding werkt de JRvS redactie dagelijks aan nieuwe maatschappelijke onderwerpen om deze onder de aandacht te brengen van jullie, onze lezers.

Wij willen een signaal geven aan de maatschappij en tevens jullie de gelegenheid geven ook je verhaal hier op de website te delen.

Heb jij een verhaal die gehoord móet worden, laat ons dit dan weten. We geven jou graag de kans om je verhaal als gast-auteur hier te publiceren!

Meer informatie kun je hier in vinden: https://jouwrechtvanspreken.nl/gast-schrijvers/
%d bloggers liken dit: