Nederland is van ons allemaal

NEDERLAND – Minstens 174 moskeeën in Nederland hebben de afgelopen tien jaar te maken gehad met geweld en/of bedreigingen lees ik. In eerste instantie ben ik geneigd te denken:  “174 in tien jaar, dat valt nog wel mee”. Maar een simpel rekensommetje leert dat het dus gaat om meer dan één keer per maand. En dat sommige moskeeën meerdere keren aan de beurt zijn geweest. Dan is het opeens helemaal niet zo weinig meer.

profeet
image-2241
Ook al ben ik zelf geen lid van wat voor kerk dan ook: Iemands geloof, daar blijf je van af. Of het nu in een kerk, synagoge of een moskee is. Je leest het weleens: “Moskee beklad” of “Varkenskoppen aan de deur van moskee gehangen”. Schandalig denk je dan. Als je er goed over nadenkt dan komt het besef hoe bedreigend dit voor mensen moet zijn.De plaats waar jij je geloof wilt belijden moet veilig zijn.Het is een groot goed in dit land dat er vrijheid van godsdienst is. Voor alle godsdiensten. Wat bezielt mensen om juist die plekken te bekladden die voor andere mensen heilig zijn. Is het angst? Of is het een vals gevoel van superioriteit. Komt het er toch gewoon op neer dat de mensen die dit doen zich beter voelen dan de Nederlanders met een andere afkomst?

Onder leiding van Geert Wilders laten heel veel Nederlanders zich nog steeds aanpraten dat het gevaar, de crisis, komt door mensen in dit land met een niet Nederlandse afkomst.

Dat er op iedere straathoek een moslim staat met een kalashnikov of een bommengordel. Ze laten zich gek maken door de veronderstelling dat de crisis komt door de vluchtelingen in plaats van door de graaiende witte bankierswereld en een falende overheid die de rijken nog rijker laat worden.  Dat lijkt te ingewikkeld voor velen. Dus wordt er gezocht naar een zondebok.

Steeds meer blijkt hoe diep geworteld het racisme is in de Nederlandse samenleving.

REGEERT
image-2242
Alles met een andere huidskleur, een ander geloof, dient zich vooral “aan te passen” Wat de PVV betreft wordt het eerste bordje met “Voor Moslims verboden” in Nederland geplaatst op Schiphol. Dion Graus van de PVV heeft een motie ingediend waarin hij stelt dat Moslims niet meer mogen werken in de beveiliging op Schiphol. De motie is verworpen maar het zegt genoeg over de huidige stemming in Nederland, waar iemand die op een volkomen legale manier strijdt tegen racisme verketterd, beledigd en bedreigd wordt en een partij die Moslims wil weren van Schiphol op het moment bovenaan in de peilingen staat. Wit Nederland is de norm. De rest moet zijn mond houden. Er is één witte Nederlander die dit overschat heeft. Geert Wilders wordt nu vervolgd door het OM.   Hij wordt vervolgd voor het beledigen van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Ik ben blij met dit signaal. Blij dat er wordt gezegd tot hier en niet verder. Politicus of niet. Er zijn in dit land gelukkig nog steeds grenzen aan wat je wel of niet mag zeggen.

Maar hoe nu verder? Wat er ook gebeurt met Wilders. Dit land, mijn land, moet vooruit. Vooruit met al zijn diversiteit aan mensen. Zwart, bruin, wit, Jood, Moslim, Christen of atheïst. Eerlijk gezegd weet ik het niet. Het enige wat ik kan en ook zal doen is mijn stukje van de wereld proberen een beetje mooier te maken. Mijn stem tegen onrecht laten horen. Dat is mijn voornemen voor 2015. Ik wens een ieder die dit leest, vrede, geluk en verdraagzaamheid in het komende jaar.

 

Gast-Auteur :

ik-2

Marijke Molleman (1962) heeft jarenlange ervaring als pedagogisch medewerker op afdelingen voor kinderen met een verstandelijke, meervoudige of lichamelijke beperking.

Wegens gezondheidsredenen draagt ze nu op andere wijze bij aan een betere maatschappij door veelvuldig haar stem te laten horen in het publieke debat op de sociale media. Ze is trotse moeder van drie kinderen en trotse oma van twee kleinkinderen.

 

 

*Dit artikel is geschreven voor de aanslag in Parijs.

Met veel liefde en toewijding werkt de JRvS redactie dagelijks aan nieuwe maatschappelijke onderwerpen om deze onder de aandacht te brengen van jullie, onze lezers.

Wij willen een signaal geven aan de maatschappij en tevens jullie de gelegenheid geven ook je verhaal hier op de website te delen.

Heb jij een verhaal die gehoord móet worden, laat ons dit dan weten. We geven jou graag de kans om je verhaal als gast-auteur hier te publiceren!

Meer informatie kun je hier in vinden: https://jouwrechtvanspreken.nl/gast-schrijvers/
%d bloggers liken dit: