WEEKENDSPECIAL: MH17: wat ging er ná de ramp mis?

MH
image-2321
NEDERLAND  – Op 17 juli 2014 heeft zich zoals we allemaal weten een verschrikkelijke ramp voorgedaan, waarbij 298 mensen het leven lieten, waaronder 196 Nederlanders. Er  waren 20 gezinnen, 80 kinderen en 20 kinderen onder de 12 jaar bij. Het ongeluk wilde dat het direct vóór de zomervakantie was, zodat er veel kinderen bij waren. Als het wat oudere mensen waren geweest was het ook erg geweest, maar deze mensen hadden nog een heel leven voor zich. Bij het uitspreken van de namen met de leeftijden op 10 november bleek weer eens hoe jong deze mensen waren, meestal tussen de 0 en 45 jaar oud. Ik heb ook 2 slachtoffers gekend.

Alleen al in Hilversum waren 12 slachtoffers te betreuren, in Brabant rond de 80 slachtoffers.
Wat de impact nog veel groter heeft gemaakt, is dat er nu sociale media is, zodat foto’s van overleden passagiers direct zichtbaar waren, en slachtoffers zelfs konden worden opgezocht op internet.Bij de ramp in 1977 waren er maar een paar nieuwsartikelen over de ramp, terwijl er ook vele Nederlandse doden waren. Oorlog gebeurde altijd in een kastje (de televisie), nu hadden vele Nederlanders er direct of indirect mee te maken.
Ondertussen zijn er 4 mensen nog niet geïdentificeerd, maar dat betekent niet dat alle 294 mensen zijn begraven. Veel families wachten nog op aanvullende identificaties, omdat ze slecht een deel van hun geliefde hebben. Er is nog slecht 1/3 doorzocht van het gebied waar slachtoffers kunnen liggen.

Dit artikel gaat niet over de persoonlijke aangrijpende verhalen achter die slachtoffers, die hebben velen van ons al gelezen. Dit gaat vooral over wat zich afspeelde om die ramp heen, inclusief overheden/regeringen en media. Over het 2 keer zo erg maken van deze al verschrikkelijke ramp.

Ná de ramp heb ik een paar dagen het nieuws niet gevolgd, vooral het journaal niet. Dit kwam deels doordat ik last had van de warmte, en ik wilde ook even afstand nemen van dit horrorverhaal. Maar ik zat me ook te ergeren aan sommige dingen. Zoals het relativisme en de kilheid van sommige mensen op de ramp. Direct ná de ramp waren er sommige feesten, mensen waren boos dat die feesten wat meer ingetogen waren. Ik zag duidelijker dan ooit, het laconieke en afstandelijke van sommige Nederlanders.

j2
image-2322
Maar wat me nog het meest opviel: het partijdige van media en regering.  Direct ná de ramp wees iedereen naar Rusland. Of het nou de Telegraaf was of de Volkskrant. Natuurlijk zat er verschil in, vooral de Telegraaf zat erg op te hitsen en aan te sturen op een oorlog. Er werden beelden getoond van een rebel die een teddybeertje omhoog hield, er stond bij dat dit een trofee voor hem was. Wat je echter niet zag was dat diezelfde rebel de beer zacht neerlegde en een kruis sloeg. Dit zag ik echter op een youtube-filmpje. de De oorlogstamtam werd vaak bespeeld in vele artikelen, in die dagen was er ook misschien sprake dat er oorlog zou komen.

Achteraf bleek dat de rebellen het gebied juist hadden vrijgesteld, en dat er veel landen al op de eerste dag waren, zoals Maleisië. 800 reddingswerkers hebben lichamen verzameld, de rebellen lieten hen hun gang gaan. De rebellen hebben zelfs geholpen met het omhoog halen van onderdelen en het doormidden zagen (omdat er misschien lichamen onder zaten), waar hevige kritiek op is gekomen door het Westen waardoor rebellen hun acties staakten.

Na een maand kwam het bericht dat de rebellen hebben meegewerkt, dat was een klein berichtje. Na een paar maanden werd toegegeven dat de regeringen te vlug hebben geoordeeld over de rebellen, maar dit was al maanden van te voren bekend.

En ik geloof dat er best is geplunderd, maar niet op zo een grote schaal als de media en regering ons wilden laten geloven. De bewoners zijn ook bijgelovig, en zijn bang dat er rampspoed komt als je spullen van overledenen steelt.

Een echtpaar bij Schiphol vroeg aan Poetin of ze hun zoon en geliefde terug kunnen krijgen. Achteraf hoorde ik ze helemaal niet alleen Poetin zeiden, maar ‘Oekraïne, Rusland OF Poetin’.

Wat achteraf mijn verbazing wekte, was dat andere landen er al vanaf dag 1 waren en er pas op de dag 4 een paar Nederlanders kwamen aankakken. En men moest zelfs het werk stilleggen. Er wordt gezegd dat de trein niet mocht rijden van de rebellen, maar dit was niet waar. Achteraf moest men wachten op Nederlanders. Deze forensische medewerkers hebben de wagons met lijken gecontroleerd.

Achteraf hebben verschillende Oekraïense legerfunctionarissen hun verbazing hierover uitgesproken. Ze zeiden dat elk ander land met zoveel slachtoffers, er al op dag 1 zou zijn.

Wat ik in deze dagen o.a. verschrikkelijk vond van de NOS, is dat de NOS in het journaal zo specifiek zei dat er een verrottingsgeur hing bij de wagons. Als ik een nabestaande zou zijn geweest, had ik dit heel erg gevonden. Ik weet dat de overledene hier niets meer van merkt, maar het is wel een lichaam van een dierbare.

En toen kwam de speech van Frans Timmermans op 21 juli. Hij zei dat rebellen spullen hebben gestolen, en wees op een ring van een dierbare.  Later bleek dat de rebellen deze spullen juist veilig hebben gesteld, dat is op een video te zien. De rebellen hebben juist meegeholpen met de reddingswerkers.

Reddingswerk rebellen

De OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) kan er niet bij. Maar waarom wél journalisten en vertegenwoordigers van getroffen landen (behalve Nederland) ? Die hebben juist met de rebellen overlegd en onderhandeld, zodat zaken versneld konden worden.

Er wordt dan  er ook niet gevochten op de rampplek, Oekraïne heeft gezegd dat er in een straal van 40 kilometer niet gevochten mag worden.

Al deze verschrikkelijk gebeurtenissen komen tot een climax op 23 juli, als het eerste vliegtuig met 40 doodskisten aankomt. Deze gebeurtenis heeft mij en waarschijnlijk heel veel mensen aangegrepen. Ik was vol lof over onze regering. Tot ná 23 juli.

Op vrijdag 1 augustus bereikt het repatriëringsteam van 70 Nederlandse en Australische experts de rampplek, samen met de OVSE. Op 6 augustus wordt deze missie afgebroken, omdat er gevochten werd.

Achteraf blijken er veel fouten gemaakt te zijn. Er is niet gecommuniceerd met Oekraïne en de organisatie achter het reddingsteam, over plekken die al doorzocht waren. Zo zijn er veel plekken doorzocht die al doorzocht waren. Ook was er een slechte tolk door Nederland aangesteld, waardoor er veel strubbelingen zijn gekomen.

J1
image-2323

 (hier een foto van het gebied, er is slechts 3,5 van de 60 kilometer doorzocht).

Vanaf augustus kreeg ik een gevoel. Een voorgevoel, een angst die ik niet kon omschrijven die steeds groter werd. Pas een paar maanden later kon ik dit gevoel omschrijven. Ik kreeg argwaan, over de waarheidsgetrouwheid van uitspraken van overheden. Er klopte iets niet.

Op 9 en 10 september komt het tussenrapport uit van de OVSE. Het blijkt dat het vliegtuig uit elkaar is gevallen door ‘een groot aantal objecten die met hoge snelheid het vliegtuig doorboorden’. Er wordt een filmpje getoond van het uiteenvallen van het vliegtuig, dat al de eerste dagen van de ramp is gemaakt.

In die tijd kreeg ik ook een fragment te zien van de NOS, Poetin zou gevraagd zijn antwoord te geven op vragen, maar hij liep door. Maar wat zag ik op Geenstijl? Poetin liep helemaal niet door, hij gaf minutenlang antwoorden op vragen (9 september, Elsevier, ‘NOS manipuleert beelden Poetin met videomontage’

Maar nu is mijn vraag: hoe kan het zijn dat ze PRECIES op dezelfde plek 3 maanden lang vechten, en het repatriëringsteam er niet bij kon? Ik vind dit allesbehalve logisch. Er was een wapenstilstand, voor een gevecht heb je 2 partijen nodig. En tegen wie vochten de rebellen dan? Tegen Right sector ? Of is die ingehuurd door Oekraïne? Oekraïne zei niet te vechten. Of heeft 1 van de partijen iets te verbergen?

Oekraïne heeft op 1 juli 2014 een vliegverbod ingesteld, onder de 26 duizend voet. Op 14 juli is dat verhoogd naar 9750 meter.

Inlichtingendiensten van de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië wisten dat vliegtuigen op elke hoogte konden worden neergehaald door militairen of separatisten. Daarom vlogen vliegtuigmaatschappijen uit die landen niet.  Waarom wist KLM van niets?

De meeste passagiers die op 17 juli 2014 in het vliegtuig stapten, hadden hun ticket via KLM geboekt. Velen wisten niet eens dat ze met Malaysian Airlines zouden vliegen. De meesten hadden ook KL4103 op hun vliegticket staan, van KLM. KLM heeft het uitbesteed aan Malaysian Airlines.

(Elsevier, 28 juli, ‘Ook KLM is aansprakelijk voor vlucht MH17’ )

In de periode van 15 april tot 17 juli 2014 blijken er 14  vliegtuigen en acht helikopters boven Oost-Oekraïne neergehaald te zijn. Ik kan me nog herinneren dat op 17 juli, een paar uur vóór de ramp, nog een vliegtuig is neergehaald.  Dit is toen door Rusland gedaan.

Wat me ook steeds opviel en niet steeds opvalt, is dat het handelen van Oekraïne consequent wordt vermeden. Die regering van Oekraïne, die de rebellen untermenschen noemde.

Zelfs in het OVV-rapport van 9 september is op het laatste moment een  weggehaald, waarin stond dat er kort voor de ramp een vliegtuig is neergehaald.

Wat me ook opviel is dat Malaysia, ondanks hun protesten, uit het team wordt gelaten. Dit terwijl er 28 mensen uit Maleysië zijn omgekomen en de vliegmaatschappij uit Maleysië komt.  Is dat omdat ze weinig kritiek uiten op Rusland? Pas op 2 december wordt Maleisië aangenomen als volwaardig lid van het onderzoeksteam bestaande uit Nederland, België, Oekraïne en Australië.

En hoe zit het met het vetorecht van deze landen? Stel dat Oekraïne het tóch heeft gedaan, kunnen ze dingen tegenhouden. Het onderzoek is in mijn ogen dan ook bij voorbaat al gedoemd te mislukken. Nederland heeft gelogen over het vetorecht, op 26 november kwam dat namelijk naar voren uit een document van het ministerie van Buitenlandse zaken in Australië (RTL nieuws, 26 november, ‘Vetorecht Oekraïne in straf onderzoek MH17’).

Op 8 oktober durft  Frans Timmermans bij Pauw te zeggen dat er een slachtoffer is gevonden met een mondkapje. Nou lijkt me dit aannemelijk, als de mensen slechts 5 seconden na de inslag hun bewustzijn nog hadden gehad, kan dit. Maar ik vind dit vrij onzorgvuldig.

Frans Timmerman bij Pauw

Sinds 1 november is hij eurocommissaris. Als je dit politiek en moreel bekijkt, heeft hij de nabestaanden in de steek gelaten. Ik vind het dan ook opmerkelijk hoe hij geroemd wordt voor een speech die niet zo moeilijk was en waar ook leugens in verteld werden, en hij  ná 23 juli als buitenlandse minister die feitelijk verantwoordelijk was voor de missie, er zo een potje van maakte en over de rug van 298 mensen carrière heeft gemaakt. En ook nog politicus van het jaar wordt.

En waar zijn de satellietbeelden van Amerika? Nederland zei dat ze niet alles hadden, Amerika zei dat ze al zijn gegeven. Rusland heeft ook satellietbeelden laten zien (15 november), van een jachtvliegtuig dat een passagiersvliegtuig neerknalde. Die werden als nep geschouwd.

Wat ik opmerkelijk vind: in een tijd van sociale media, hoe kan het dan zo zijn dat er geen beelden van zijn? Dit is 1 van de meest bespioneerde gebieden ter wereld, omdat er zo een machtsstrijd aan de gang is in Oekraïne tussen Rusland en het Westen, die al vanaf 1998 graag Oekraïne bij de EU wil.

Ondertussen zijn er door de oproep van politie al 10.000 foto’s en 800 video’s van mensen uit Oekraïne binnengekomen, staat daar niets zinnigs op?

Op 13 november uitten CDA en D66 al kritiek op de laksheid van onze inlichtingendienst.

Op 16 november komt Nederland pas weer in actie, en beginnen ze met het bergen van de wrakstukken. Dit nadat ze een overeenkomst met de rebellen hebben getekend.

Waarom nu pas? En was dit omdat ze Oekraïne niet voor hun schenen wilden schoppen, omdat die bij de EU wil komen?

En wat gebeurt er met de wrakstukken, waarom worden die niet meegenomen naar Nederland? Dat lijkt me een kleine moeite, en kan een hoop argwaan wegnemen.

Op deze laatste missie hebben ze slechts 1/3 van het gebied (60 km2) doorzocht, er kunnen nog veel dingen in de andere gebieden liggen. Dit zou zogenaamd niet te betreden zijn omdat het te gevaarlijk is.

Op 6 december wordt duidelijk dat nabestaanden uit verschillende landen het zat zijn, ze vinden dat Nederland het onderzoek hebben verpest. En ik geef ze groot gelijk. Als ik een nabestaande zou zijn, had ik dit ook gezegd. Het valt me dan ook nog mee dat er slechts 20 nabestaanden een advocaat in de hand hebben genomen. Eerder hebben nabestaanden in Duitsland al Oekraïne al aangeklaagd.

Ook dat nabestaanden vinden dat het onderzoek naar de VN moet gaan vind ik terecht. Nederland heeft al bewezen vrij partijdig te zijn.

Ik vind uiteindelijk alleen RTL Nieuws met Jeroen Akkermans een beetje neutraal, en respect voor Olaf Koens, die er al vanaf dag 1 was en verschrikkelijk taferelen heeft moeten zien.

Al had RTL op 22 december een artikel over een mogelijke foto met de rookpluimen van de raket die MH17 zou hebben neergehaald.  Op 20 juli echter, was diezelfde foto in een artikel getoond met de rooksporen van een raket (Mailone ‘The trail of death: Moment surface-to-air missile was fired at MH17, blowing plane apart in mid-air and killing 298 people’)

Het kan ook net zo goed een foto zijn geweest van rookpluimen van een andere raket, die vóór 17 juli een vliegtuig heeft neergehaald.

Op 7 januari las ik in het artikel ‘Onderzoek naar kennis AIVD en MIVD over veiligheid Oekraïne’ dat de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) de veiligheid van het luchtruim toentertijd wil onderzoeken. Dit heeft me gunstig gestemd. Dit is in november aangevraagd door de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) aan minister Plasterk. De Kamerleden Sjoerdsma (D66) en Omtzigt (CDA) hebben reeds vragen gesteld, maar dit blijkt achteraf al te zijn aangevraagd. Opstelten heeft tot dusver niet geantwoord.

En dan nog een paar vragen:

  • Waarom horen we niets over deeltjes in lichamen, van o.a. de piloten? Er moeten deeltjes zijn achtergebleven.
  • Waarom moest het vliegtuig opeens 1 kilometer lager vliegen?
  • Waarom moest het vliegtuig op 17 juli 300 kilometer noordelijker vliegen. Als je op de wereldkaart kijkt en je trekt een lijn van Amsterdam naar Kuala Lumpur, zie je dat ze een grote omweg hebben gemaakt door over Oost-Oekraïne te vliegen.
  • Waarom was er een zo slecht functionerende inlichtingendienst in Nederland?
  • Als zo een raket uit elkaar spat, komen er 6 tot 10 duizend kleine balletjes vrij. Die balletjes hebben zo een grote kinetische energie, dat alles wat in aanraking komt met die balletjes in brand vliegt. De mensen uit de dorpen, die de delen hebben zien neerstorten, zeggen echter dat het vliegtuig niet brandend naar beneden viel.
  • Hoe kan het dat als een raket uit elkaar spat, je alleen schade ziet aan de cockpit? Stel dat die vlak bij de cockpit uit elkaar spatte, dan nog zouden er veel gaten moeten zijn te zien op andere delen. Die heb ik echter op de foto’s niet gezien.
    Mocht het een jachtvliegtuig zijn geweest: de procedure bij het neerhalen van een vliegtuig bij jachtvliegtuigen is, dat ze op de cockpit richten, aangezien daar de besturing zit.

Hoe kan het dat er ook gaten zijn gevonden aan de bovenkant van het vliegtuig, waarbij je ziet dat er een projectiel van boven naar beneden het vliegtuig in is gekomen.

j3
image-2324

Het hele gebeuren heeft mij in ieder geval veel argwaan gegeven dat misschien niet meer overgaan. Ik begrijp dat Rusland vrij partijdig doet, maar heb nu ook veel beter gezien dat het Westen ook eenzijdige verslaggeving geeft. En ik besef ook des te meer, hoe erg bedrijven in het Westen worden beschermd (mochten ze KLM ook willen beschermen). Ik hoop dat de daders gepakt gaan worden, wie dat ook moge zijn. En ik hoop dat het onderzoek breed blijft, dus niet alleen de daders maar ook laksheid van inlichtingendiensten, zowel van de vliegmaatschappijen als Oekraïne en Nederland. En niet alleen op een boete, maar ook rechtsvervolging. Er bestaat namelijk ook zoiets als dood door schuld. 

 

j5
image-2325
Gast-Auteur: Jeroen Stahlecker

Heeft in de zorg gewerkt, maar dat werd te druk . Nu doe hij het wat rustiger aan en heeft een baan als administratief medewerker. Hij speel gitaar en doe aan fitness, en houd zich bezig met sociale vraagstukken en volg de politiek, kan slecht tegen onrecht. Wilt een samenleving waar mensen ondanks verschillen elkaar respecteren, en waar dan ook elk wezen EN de aarde gerespecteerd wordt.

Oprichter van echte liefde kent geen kleur , Jouw Recht van Spreken, en Sterke Vrouwen . Ik ben politiek actief. En ervaringsdeskundige op verschillende vlakken.
Ik merk dat steeds meer mensen een label krijgen en slachtoffer worden van de vooroordelen en oordelen van de maatschappij of door andere mensen. Hier wil ik tegen strijden. Ik kom op voor jouw en mijn recht!
%d bloggers liken dit: