Slavenmentaliteit leeft nog steeds

image-2413

Rijke planter met escorte huisslaven – KIT archief.

NEDERLAND – Wat is slavenmentaliteit, hoe kan het dat het nog bestaat, en hoe zien wij het terug? Slavenmentaliteit is een bepaald gedrag dat is ontstaan tijdens het Atlantische slavernijverleden. Het leeft nog steeds omdat het een pedagogische cirkel is die generaties lang is meegegeven in de opvoeding. Omdat deze vervloekte cirkel nog niet is verbroken kunnen wij het tot de dag van vandaag terug zien in de hele zwarte bevolking. En zolang wij dit niet inzien zal de cirkel rond blijven gaan.

De zwarte bevolking is verdeeld omdat mensen tegen elkaar werden uitgespeeld. Het probleem leeft tot de dag van vandaag. Voor vele mensen is het een blinde vlek en voor anderen weer een open wond omdat zij het zien. De oplossing zit in het zien en erkennen van dit probleem. Slavernij was een misdaad tegen de mensheid waarvoor nooit een excuus is aangeboden. Nazorg was er niet, de slaven moesten op eigen houtje hun plekje zien af te dwingen in de maatschappij. Alles wat zij voor elkaar probeerden te krijgen werd en wordt afgedaan als onzin, ouwe koeien of ‘zij trekken altijd maar de racisme’-kaart.

Praten over slavernij is nog altijd nodig, omdat er nog steeds problemen bestaan die stammen uit die tijd. Zolang wij dit niet erkennen kunnen wij er ook niet aan werken en zal dit probleem blijven bestaan.

Lijfstraffen/opvoeding

Lijfstraf, slaaf slaat slaaf.
image-2414

Lijfstraf, slaaf slaat slaaf.

Stel je voor dat je als slaaf wordt geboren omdat je voorouders al zo lang tot slaaf gemaakt zijn dat je gewoon niet beter weet. Je ouders leren je vaak wat zij hebben meegekregen omdat zij denken dat, dat de beste manier is van opvoeden en gewoon omdat ze niet beter weten omdat er geen beter voorbeeld was. Als een slaaf vroeger gestraft werd kreeg hij slaag, en dat ging niet met de hand.

De slavenhandelaar gebruikte een zweep om zijn slaven te straffen en nu gebruik jij een riem om je kind te straffen.

De slaven hoefden maar hun meester tegen te spreken of ‘ja maar’ te zeggen, want ‘hoe durven ze, ze zijn brutaal’. En ditzelfde gedrag zie je terug in de opvoeding van de nazaten van slaven. Je moet niet durven om ‘ja maar’ te zeggen tegen je ouders of je krijgt slaag. Er zijn mensen die het nu anders doen maar deze manier van opvoeden bestaat nog steeds.

Neerbuigend of andere opstelling in het bij zijn van witte mensen.

Marron echtpaar.
image-2415

Marron echtpaar.

Tijdens de slavernij waren er ook strijders natuurlijk die hadden gevochten voor hun vrijheid en waren gevlucht. Enkelen werden verraden door hun eigen broeders of zusters die witte voetjes wilden halen bij hun baasje, hopende op een beter behandeling, of dat hun baas ze als gelijkwaardig zou zien.

Nu heb je zwarte mensen die hun eigen mensen zwartmaken, als zij het willen hebben over gelijke rechten en dat racisme nog bestaat. Op social media vindt je bij zulke onderwerpen tussen allerlei racistisch commentaar altijd wel een paar zwarte mensen die andere zwarte mensen komen uit leggen dat zij te ver gaan. Ze bedoelen eigenlijk ‘laat onze baasjes met rust’ en het verbaast mij niet eens meer dat deze zwarte mensen ook nog vinden dat je uit het land moet oprotten als het je niet bevalt. En dan heb ik het nog niet over de mensen gehad die hun mond vol hebben van racisme, maar als dan een witte man of vrouw hun mening daarover vraagt, doen zij ineens alsof zij er geen problemen mee hebben. En dan heb je nog de mensen die een heel ander accent schijnen te hebben als zij in gesprek gaan met een witte man of vrouw. Het gebeurt vaak onbewust, maar in hun onbewust zijn zeggen deze zwarte mensen eigenlijk ’kijk, ik klink net als jou, goed hé’. Het willen laten zien dat je je hebt aangepast en de taal machtig bent.

Zwarte vrouwen en seksueel gedrag

Jeffersonian luxuries: The Master can rape and impregnate the helpless females while beating the males.
image-2416

Jeffersonian luxuries: The Master can rape and impregnate the helpless females while beating the males.

Dat zwarte vrouwen gedurende deze periode werden verkracht door de slavenhouders is wel bekend. Vaak werden de zwarte vrouwen bij elkaar geroepen om gedwongen te dansen voor hun meesters. De slavenhouders bewonderden de rondingen van de zwarte slavinnen en hoe zij bewogen met hun billen en misbruikten deze vrouwen na of zelfs tijdens het dansen. Vaak hadden de slavenhouders een slaaf als buitenvrouw en soms werden er zelfs kinderen gebaard die nooit werd erkend als het kind van de slavenhouder. Het kind was voor hem gewoon een geboren slaaf die een toekomstige huisslaaf zou worden. Als je nu naar sommige zwarte vrouwen kijkt zie je bepaald gedrag. Een toekomst willen met een man die al een vrouw heeft, of denken dat ze een man zal vinden die van haar houdt, als zij zo min mogelijk kleren draagt en haar billen goed beweegt en zo veel mogelijk laat zien. En hoe worden deze vrouwen vaak behandeld? Als lustobject en als vrouwen de je mag misbruiken en hoer mag noemen wanneer je wilt.

Het dragen van weave en ontkroezen van het haar

Sarah Boone.
image-2417

Sarah Boone.

Zwarte vrouwen hebben veel complexen meegekregen omdat hun haar belachelijk werd gemaakt. Het werd krentenbol genoemd, stro, onverzorgd en afschuwelijk. Jammer dat Sarah Boone de pressing kam heeft uitgevonden, want die gebruikten zwarte vrouwen en mannen massaal. Als je haar er wat stijler uitziet dan is het niet lelijk meer en dan kunnen wij de witte mensen laten zien dat wij ook sluik haar net als zij kunnen hebben. Er bestaan zwarte mensen die geboren zijn in Afrika met blond haar en blauwe ogen maar dat zie je niet vaak. Al hoewel zwarten dit blijven ontkennen, het is gedrag dat generaties lang doorgegeven is waardoor het nu normaal lijkt wanneer je met een blonde weave rondloopt. Het word nu heel normaal gevonden als je een relaxer in je haar doet om je eigen haarstructuur te veranderen voor een Europese look. En ja, ik weet het, witte vrouwen zetten ook haarstukjes die niet van zich zelf zijn. Maar er is iets wat zij niet doen, zij gebruiken niet jouw type haarstructuur als zij het doen. De enige periode wanneer je witte mensen met een afro ziet lopen is als het Sinterklaas is. En ja er lopen witte mensen met dreadlocks rond ja, maar wel met hun eigen haarstructuur en niet omdat zij hun eigen haar niet durven te tonen. Gelukkig zijn er heel veel vrouwen die zich hier bewust van zijn geworden en nu met trots hun eigen haar dragen. Maar er zijn ook zat vrouwen die dit blijven ontkennen en zwijgen over die dame die zij laatst keihard uitlachten omdat zij met haar krenten gewoon zo over straat liep. Deze complex geldt helaas niet alleen voor de vrouwen, want er zijn ook zwarte mannen die hun haar relaxen of liever niet met een vrouw willen zijn die kroeshaar heeft. Want kroeshaar dat is lelijk, daarmee word je toch niet altijd geaccepteerd.

Elkaar uitmaken voor zwarte

Veldslaven.
image-2418

Veldslaven.

Je had de slaven die op de plantages werkten die werden veldslaven genoemd, en de slaven die in huis werkte heetten huisslaven. De huisslaven waren vaak wat lichter getint en zagen er beter uit dan de veldslaven, volgens hun meester. Zij werden ook beter gekleed en aten beter als de veldslaven en velen van hen waren verborgen kinderen van slavenhouders en hadden een wat andere haarstructuur als de veldslaven. Zij woonden ook in het huis van hun meester, hun leven was dus iets beter dan dat van de veldslaven.

Als men je behandelt alsof je beter bent, groei je vaak ook op met het idee dat dat zo is. Tot de dag van vandaag heb je zwarte mensen die zich mooier en beter voelen dan hun broeders en zusters die een wat donkerder huid hebben en omdat hun haarstructuur wat minder kroes is.

Mensen schelden elkaar uit voor zwarte aap en vergeten dat als het erop aan komt je voor een wit persoon ook gewoon zwart bent, daar gaat je lichtere tint of haarstructuur niets aan veranderen. En al ben je gemixt, als één van je ouders in het buitenland geboren is, ben je ook nog eens een allochtoon.

Alleenstaande moeders

Families gescheiden bij verkoop.
image-2419

Families gescheiden bij verkoop.

Zwarte vrouwen moesten in de slaventijd vaak alleen de zorg dragen voor hun kinderen. De man werd vaak gewoon doorverkocht aan een andere slavenhouder en daar kreeg hij meestal weer een ander gezin dat hij ook nooit zag door het harde werk of omdat hij opnieuw werd verkocht. Hierdoor hebben mannen weinig tot geen verantwoordelijkheid kunnen dragen voor de zorg van hun kinderen, en is het makkelijker geworden om weg te blijven. Nu zie je vaak dat moeders alleen voor hun kinderen zorgen, vaak omdat zij een man hebben ontmoet die zelf nooit een vaderfiguur in zijn leven heeft gekend en nu zelf niet weet hoe hij die rol zou moeten invullen. Afstand nemen is voor hem makkelijk want hij heeft het ook gered zonder zijn vader.

Negatief over eigen mensen

Je hebt vast wel van Uncle Tom gehoord, de man die zijn eigen mensen neerhaalde en samen met zijn meester negatief en neerbuigend over zijn eigen broeders en zusters sprak. Iemand die zichzelf en zijn mensen als inferieur ziet en keihard meelacht als er een ‘nigger joke’ werd gemaakt. Eentje die wil laten zien dat hij het erg vindt dat hij als zwarte uit de baarmoeder is gekomen. Uncle Toms bestaan nog steeds. Je herkent dit soort zwarte mensen meestal als je gewoon ‘nigger’ tegen ze kan zeggen en ze kan vertellen dat hun mensen niet deugen. Al noem je ze zwarte piet, ze zien het probleem niet. Ze praten met je mee en zijn blij als je tegen ze zegt ‘alle zwarte mensen zijn dom of crimineel, maar jij bent anders hoor’. Ze zullen zich zelfs trots voelen want zij voelen zich geaccepteerd.

Als je als witte vrouw of man in een relatie zit met zo iemand dan weet je nu waarom je partner zo slecht over zijn eigen mensen praat. Ik heb het hier over sommige mensen hè, begrijp mij hier niet verkeerd. Maar als je in een relatie zit met een zwarte man of vrouw die zijn eigen mensen de grond indrukt, dan heb je kans dat je met iemand leeft die een status wil dat hij/zij erbij hoort en geaccepteerd is, vaak een complex heeft en daarom zijn/haar eigen mensen en ook zichzelf als inferieur ziet.

Zwarte mannen en schoenen

Drie vrije mannen, met schoenen (links) en een slaaf met zijn hulpje, blootsvoets (rechts).
image-2420

Drie vrije mannen, met schoenen (links) en een slaaf met zijn hulpje, blootsvoets (rechts).

Een slaaf liep op zijn bloten voeten. Eenmaal vrij kon hij schoenen dragen, en zag zijn schoenen als heilig. Trap maar op een zwarte man zijn schoenen, dan zul je het wel merken. En dat terwijl het een zwarte man was die de de schoenstikmachine ontwierp: Jan Ernst Matzeliger. Maar zwarte slaafgemaakte mensen was het verboden om schoenen te dragen.

 

 

 

De oplossing?

Een manier om deze cirkel van slavenmentaliteit te verbreken is om het bespreekbaar te maken. Dat doe je door er thuis mee te beginnen en het onderwerp in het onderwijs uitgebreider te bespreken. Zwarte mensen waren niet altijd slaven, het zijn mensen die de beschaving hebben gebracht en heel veel wetenschappelijke uitvinden hebben gedaan waar nu iedereen van profiteert. Het achterhouden van deze geschiedenis speelt ook een grote rol in het in standhouden van de slavenmentaliteit. Door het achterhouden en witwassen van deze geschiedenis ontneem je de zwarte bevolking het recht om trots te zijn. Hoe kan je trots zijn als je denkt dat je geschiedenis alleen uit slavernij bestaat?

 

 

Nancy Knoppel
image-2421

Nancy Knoppel

Gast- Auteur: Nancy Knoppel.

Zij is een in Nederland pedagogisch medewerkster en gastouder, en houdt van kinderen en muziek. Haar ouders zijn geboren in Suriname.

Met veel liefde en toewijding werkt de JRvS redactie dagelijks aan nieuwe maatschappelijke onderwerpen om deze onder de aandacht te brengen van jullie, onze lezers.

Wij willen een signaal geven aan de maatschappij en tevens jullie de gelegenheid geven ook je verhaal hier op de website te delen.

Heb jij een verhaal die gehoord móet worden, laat ons dit dan weten. We geven jou graag de kans om je verhaal als gast-auteur hier te publiceren!

Meer informatie kun je hier in vinden: https://jouwrechtvanspreken.nl/gast-schrijvers/
%d bloggers liken dit: