Lelijk monster

Ku-Klux-Klan-To-Partner-With-African-Americans-For-KKK-Fight-Against-Illegal-Immigrants-665x385
image-2610
AMSTERDAM – Lieve mensen hier zijn we weer. En laten we eerlijk zijn dit is niet leuk. Ik vind het niet leuk om over racisme te praten want het is een lelijk monster. Ik hou me veel liever bezig met mooie dingen zoals raps schrijven.. of hout hakken. Sommige mensen combineren de twee en schrijven raps over het systeem.. of hakken hout alsof ze racisme hakken. Ik ben niet zo creatief en daarom praat ik over racisme. Nogmaals niet omdat ik het leuk vind.. maar omdat ik besef dat als we het willen veranderen we dit monster moeten confronteren en recht in de ogen moeten aankijken. En de eerste stap daarbij is de geschiedenis kennen. Dus waar komt het vandaan?

Bijvoorbeeld de Nederlandse slavernij en het koloniale verleden waarover ze elke dag liegen tegen onze kinderen op de scholen.. Laten we gaan naar de 17e eeuw.. de meest intense periode van Nederlandse slavenhandel. Dat noemen ze hier…  “De Gouden Eeuw.” Of het koloniseren van Indonesië voor 350 jaar, het uitmoorden van de bevolking en stelen van de grondstoffen. Dat noemen ze “Nederland was goed in handel drijven.”

Wat heeft dit met racisme te maken? Racisme is een noodzakelijke voorwaarde voor deze koloniale plunder. Om deze misdaden tegen mensen in de 3e wereld te rechtvaardigen moeten zij gedehumaniseerd worden en zo kunnen witte Europeanen gerust grondstoffen en mensen stelen.

Is er iets verandert? Nee.. laten we kijken naar de huidige stand van zaken in de wereld. Op dit moment zuigen Nederlandse bedrijven Nigeriaanse olie uit de bodem ten koste van de bevolking. Nederland bombardeert Irak, Afghanistan en Mali waarbij dagelijkse mensen omkomen. En in de tussentijd pakken bedrijven als Royal Dutch Shell miljarden. En hoe noemen ze dit? “Humanitaire missies.”

Shell is van dezelfde koning die niet zo lang geleden vertelde dat we naar een participatiemaatschappij moeten. Nog zo’n toverwoord wat neerkomt op agressieve bezuinigingen op sociale voorzieningen. Dus dit is het beeld: Terwijl de sociale dienst de armste van de armste mensen in Nederland terroriseert worden er miljarden gepompt in de oorlogsmachine. Daarom kunnen Nederlandse straaljagers  hun ‘humanitaire’ bommen gooien op de mensen van Irak.

pal
image-2611
En lieve mensen als we over racisme praten moeten we het over Palestina hebben. De zionistische entiteit, ook wel Israël genoemd vermoordde deze zomer meer dan 2300 mensen in Gaza. Meer dan 400 kinderen onder het puin begraven.. en racisme was de ideologische drijfveer achter elke raket en kogel die op de Palestijnen werd gevuurd. En waarom kan dit gebeuren? Door Westerse militaire, economische en politieke steun aan Israël. Kijk als het aan ons lag zou het Nederlandse beleid niet zionistisch zijn. Maar naar moslims wordt niet geluisterd omdat hetzelfde racisme dat Palestijnen tot terroristen reduceert onze kinderen hier in Nederland straatterroristen noemt en geen kansen geeft op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat wij hier een speciale verantwoordelijkheid hebben naar onze Palestijnse zusters en broeders om hier een Intifada te ontketenen tegen racisme. Ons lot is onlosmakelijk verbonden met Palestina en zo lang Palestina niet vrij is zijn wij dat niet en andersom. De Palestijnen nemen hun verantwoordelijkheid al, zij trotseren de dood elke dag.

Want vergeet niet lieve mensen dat wij, mensen van kleur in Nederland de diaspora zijn. Wij komen uit diezelfde 3e wereld. Dat betekent dat hetzelfde racisme en geweld ook ons treft.. alleen in een andere vorm. Want we leven in Nederland in een situatie waarin de instituten mensen van kleur niet alleen falen maar systematisch tegenwerken.

moeder
image-2612

Want waar moeten mensen van kleur naartoe als ze problemen hebben? Naar de popo die ons etnisch profileert en Rishi, een ongewapende jongen van kleur doodschoot? Of naar de rechtbanken die deze agent vrijspraken en mensen van kleur veel harder straffen voor misdrijven? Of moeten we naar de scholen die onze kinderen een lager studieadvies geven hoewel ze dezelfde cito score halen als hun witte klasgenootjes? Of naar de premier die grapt dat zijn zwarte vrienden op de Antillen zich niet hoeven te schminken als ze Zwarte Piet willen spelen? Of naar een racist van een Diederik Samsom die vindt dat Marokkanen een etnisch monopolie hebben op overlast? Fuck al deze mensen. Waar moeten wij naartoe? Waar?

Lieve mensen wij hebben elkaar! Onze eigen community die ons liefheeft. En die community moeten wij, mensen van kleur samen gaan bouwen. We moeten ons verenigen gebaseerd op onze gedeelde ervaring met racisme. En we werken natuurlijk samen met die witte zusters en broeders die oprecht om onze zaak geven en bereid waren zij aan zij met ons gearresteerd te worden omwille van deze zaak. Een dikke shout out naar jullie. We moeten een commitment maken dat we elkaar niet in de steek laten.

Over steun gesproken.. een korte mededeling tussendoor: Daar staan mensen achter een tafel met een petitie.

anass.arouragh
image-2613
Die gaat over het volgende: Anass Aouragh, Allah yerhamo, is een dertienjarige jongen die 2 jaar geleden dood is gevonden bij het bos in Wassenaar. De politie concludeerde vrij snel zelfmoord… alleen blijven vele vragen rondom de omstandigheden van zijn dood onbeantwoord. Zijn broer en kennissen zitten achter de petitie en zij willen dat de politie het onderzoek heropent. Ga alsjeblieft niet weg zonder de petitie te ondertekenen. 28 maart, precies over een week is er ook een demonstratie met hetzelfde doel.. om 16:00 op het Spuiplein in Den Haag en we hopen jullie daar allemaal te zien.

Teken de petitie hier : http://petities.nl/petitie/de-zaak-van-anass-heropenen

Lieve mensen ik wil afsluiten met het volgende. Ook in Nederland zijn wij aan het strijden en daarom is er hoop. En die hoop wil ik uitdrukken door middel van een aantal shout outs. Om te beginnen: Kanaleneiland, ik ben jullie niet vergeten. Shout out naar het jongerenteam van Kanaleneiland.. ik zie jullie en ik ben trots op jullie en op alle boys van kleur die hier opgroeien. Deze middelvinger is voor iedere politieagent die jullie ooit met een vinger heeft aangeraakt, voor iedere journalist en politicus die jullie crimineel noemde, voor iedere winkeleigenaar die jullie scheef aankeek en voor iedere docent die niet in je geloofde. Laat je niet kleinmaken!

shakur
image-2614
Ook een shout out ook naar alle zusters van kleur, met of zonder hoofddoek, die in de voorste linie van de strijd staan tegen racisme, en tegen seksisme.. binnen de beweging en daarbuiten. Er zijn jonge mensen tussen ons.. en jullie zijn de toekomste rappers, dichters, schrijvers, kickboxers, stryders, intellectuelen en al deze dingen tegelijkertijd. Tussen ons staat de nieuwe generatie Malcolm Xen, Mahmoud Darwishen, Appas, Harriet Tubmans, Abdelkarim el Khattabis en Leila Khaleds. Laat niemand, niemand je vertellen dat je dat niet kunt zijn!

 

 

ab
image-2615
Gast-auteur: Abulkasim Al-Jaberi

Schrijver en activist. In het verleden gewerkt als journalist in Egypte en momenteel actief in de anti-racisme beweging en de Palestina solidariteitsbeweging. Eerder gepubliceerd bij Jadaliyya, Joop, Egypt Independent en Open Democracy

Met veel liefde en toewijding werkt de JRvS redactie dagelijks aan nieuwe maatschappelijke onderwerpen om deze onder de aandacht te brengen van jullie, onze lezers.

Wij willen een signaal geven aan de maatschappij en tevens jullie de gelegenheid geven ook je verhaal hier op de website te delen.

Heb jij een verhaal die gehoord móet worden, laat ons dit dan weten. We geven jou graag de kans om je verhaal als gast-auteur hier te publiceren!

Meer informatie kun je hier in vinden: https://jouwrechtvanspreken.nl/gast-schrijvers/
%d bloggers liken dit: