Speech Humberto Tan

Op 21 Maart 2015 gaf Humberto Tan de volgende speech op het Museumplein in Amsterdam tijdens de internationale dag tegen racisme.

Aletta Jacobs, Jackie Robinson, Nitzan Horowitz.

3 bijzondere mensen die tijdens hun leven hebben geprobeerd om te laten zien dat “anders zijn” niet per definitie hoeft te betekenen dat je dus ook “minder” bent. Minder dan de meerderheid, of minder dan degenen die heel hard schreeuwen.

allette
image-2620

Aletta Jacobs was in 1871 de eerste vrouw in Nederland die mocht studeren aan een universiteit. Ze werd beschimpt, er werd schande van gesproken. Maar ze bleef en werd dokter. Pas 6 jaar later volgde de tweede vrouw, haar zus. Nu weten we niet beter. Althans in Nederland. In sommige landen mogen vrouwen zich nog steeds niet ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan de Pakistaanse Malala die bijna werd doodgeschoten. Alleen omdat ze naar school wilde.

 

 

download (1)
image-2621

Jackie Robinson was de eerste zwarte honkballer in de Amerikaanse Major League. De Brooklyn Dodgers, vooral eigenaar Ricky, vonden de sportieve apartheid die in 1946 in de VS doodnormaal was, idioot. Robinson was niet de beste zwarte speler wisten de Dodgers, maar wel de meest geschikte. Hij moest bereid zijn vernederingen te slikken om de weg te openen voor anderen. Nummer 42 Robinson werd een voorbeeld voor honderden zwarte spelers na hem in de Major League.

 

 

 

 

Naamloos
image-2622
Nitzan Horowitz
, openlijk gay, jarenlang lid van deKnesset, het Israelische parlement. In 2013 burgemeesterskandidaat in Tel Aviv. Horowitz vertelde me dat door de politieke tegenstellingen, de oorlogen, de makkelijkste weg in zijn land is om anderen, Palestijnen of Arabieren te haten. Hij kiest daar niet voor. Zijn visie is dat de enige weg, de moeilijkste weg is: samenwerken, vrede sluiten. Simpel gezegd, maar helaas is simpel niet makkelijk. En dat weet Horowitz.

 

 

Aletta Jacobs, Jackie Robinson, Nitzan Horowitz. 3 bijzondere mensen die hebben laten zien dat “anders zijn” niet per definitie hoeft te betekenen dat je dus ook minder bent. Maar weten we dat niet al heel erg lang?

 

humberto+tan+liggend
image-2623
*Deze speech is met TOESTEMMING van Humberto Tan geplaatst. De speech is ook terug te lezen op zijn Facebook HIER

Oprichter van echte liefde kent geen kleur , Jouw Recht van Spreken, en Sterke Vrouwen . Ik ben politiek actief. En ervaringsdeskundige op verschillende vlakken.
Ik merk dat steeds meer mensen een label krijgen en slachtoffer worden van de vooroordelen en oordelen van de maatschappij of door andere mensen. Hier wil ik tegen strijden. Ik kom op voor jouw en mijn recht!
, ,
%d bloggers liken dit: