Is de jeugdzorg wel veilig?

shakun
image-3025

Ja ik ben een jeugdzorg jongere geweest van mijn 3de tot mijn 18de. Ik heb me jaren als ervaringsdeskundige ingezet tegen kindermishandeling en de onveiligheid binnen jeugdzorg. Zo heb ik ook meegewerkt aan commissie Samson. En eindelijk is het dan zover, er komt een onderzoek naar geweld binnen de jeugdzorg! 

RTL Nieuws, 3 Juli 2015

De reden dat ik uit huis ben geplaatst, toen ik 3 was, is dat mijn vader een alcoholist en pedo was. Hij mishandelde mijn zus, mijn moeder en mij. Ook heeft hij mijn zus en mij seksueel misbruikt. Mijn moeder besloot tegen alle familieregels in te scheiden van hem. Omdat zij de familie geen veilige haven vond heeft zij zelf gevraagd of wij 3 maanden door jeugdzorg opgevangen konden worden. Zij heeft 3 keer met levensgevaar in het ziekenhuis gelegen, en wilde eerst alle zaakjes goed op orde stellen voor ons. Mijn moeder heeft mij en mijn zus NOOIT wat aangedaan. Sterker nog zij heeft altijd onvoorwaardelijk voor ons gevochten. En toch besloot jeugdzorg dat wij niet terug mochten naar haar toe.

Mijn zus over haar misbruik

 

Mijn zus kwam in een pleeggezin terecht,  waar zij 7 jaar misbruikt is door haar pleegvader. Ik ben tussen mijn 5de en 6de seksueel misbruikt door jongens van de instelling.  Later  kwam ik in instellingen terecht waar ik te maken kreeg met geweld. Niet alleen geweld van jongeren onderling,  maar ook zowel geestelijk als lichamelijk geweld van de ‘hulpverleners’. Leven in een internaat is net zoals leven op de straat! Het recht van de sterkste geldt. Was ik een lieverdje? Voordat ik in instellingen terecht kwam wel! Nadat ik meerdere malen in elkaar geslagen was, sloeg ik terug! En wat bleek, ik kon vechten. En dat heb ik dan ook gedaan. Om te overleven heb ik zelf ook andere jongeren geslagen.

Ik heb meer dan 130 hulpverleners gehad,  en de meesten hebben mijn leven verkloot. De leidinggevenden waar ik wel wat aan had,  waren de leidinggevenden die buiten de regels durfde te handelen. Echter hebben deze hulpverleners het ook niet makkelijk binnen het systeem. Vaak worden zij door collega’s uitgedaagd of teruggefloten!

Jeugdzorg is een ziek systeem waarin alles draait om geld! Men wist niet waar ze mij moesten plaatsen toen ik 13 was, dus hebben ze me tussen jongeren gezet die delicten hadden gepleegd. Op die leeftijd had ik zelf geen delicten gepleegd en huilde ik nog om een ijsje!

Ook faalt jeugdzorg in het ondersteunen van pleeggezinnen. Ik heb 7 jaar bij mensen gewoond die goedwillend waren. En toch heeft het op dat moment niet gewerkt , omdat jeugdzorg gewoonweg niet naar hen wilde luisteren!

Ik heb mijn verhaal verteld bij TEDx 

Ik ben blij dat er eindelijk een onderzoek wordt gedaan! Alleen had dit jaren eerder al moeten gebeuren. Je kan niet seksueel misbruik onderzoeken zonder daar alle geweld in mee te nemen. Ik kan nu al voorspellen dat de cijfers erg hoog zullen zijn! Heb ik er geloof in dat dit iets verandert? Heel eerlijk gezegd niet, zolang men dezelfde weg blijft lopen, moet men geen andere bestemming verwachten!

Mijn advies?

1. Maak veel meer gebruik van ervaringsdeskundigen die weten meer dan HBO’ers die net van school komen

2. Maak een persoonlijkheidsprofiel. Waarom heeft het leger, de politie en NS wel psychologische testen en de mensen die werken met kwetsbare jongeren niet?

3. Zet de jeugd centraal! Managers zijn puur gericht op plaatsen en geld.

4. Maak een zwarte lijst. Leidingen die al eerder de fout in zijn gegaan moeten op een zwarte lijst komen , en nooit meer met deze jongeren mogen werken.

5. Luister meer naar de jongeren en de ouders! It takes a village to raise a child! Denk niet dat je als ‘professional’ alle wijsheid in pacht heb.

6. last but not least STOP MET DE BEZUINIGINGEN op de jeugdzorg!

Ik heb nog wel meer punten, maar als men deze eerst inzet ben ik al blij!

Ik heb vroeger een clip gemaakt waarin ik zei “mijn vader heeft mijn kindertijd vermoord” ik ben er vergeten bij te zeggen samen met jeugdzorg! Neem ik de jeugdzorg wat kwalijk? JA! Zij hebben me bij mijn moeder weggehaald om me daarna in een onveilige situatie te zetten! Dit had nooit mogen gebeuren!

 

 

Wij willen graag dat de doofpot open gaat! Heb jij ook een verhaal over jeugdzorg die je wil delen, dan geven we je er graag de ruimte voor! Wij zijn geen hetze of strijd tegen jeugdzorg aan het voeren. Er zijn ook mensen die heel goed werk doen! Wij willen de dingen die niet werken en nooit mogen gebeuren zoals geweld en misbruik uit de doofpot halen zodat er echt wat aan gedaan kan worden!

Oprichter van echte liefde kent geen kleur , Jouw Recht van Spreken, en Sterke Vrouwen . Ik ben politiek actief. En ervaringsdeskundige op verschillende vlakken.
Ik merk dat steeds meer mensen een label krijgen en slachtoffer worden van de vooroordelen en oordelen van de maatschappij of door andere mensen. Hier wil ik tegen strijden. Ik kom op voor jouw en mijn recht!
,
One comment on “Is de jeugdzorg wel veilig?
  1. Heftig, maar zo herkenbaar.. Dagelijks wordt ik nog geconfronteerd met de gevolgen van de fouten die jeugdzorg maakte.. Misbruik , Mishandelingen die hun formuleerde als; Dit meisje zoekt negatieve aandacht. Respect voor het delen van je verhaal.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: