“Berends roept Nederlandse gemeenten op Apeldoorns voorbeeld te volgen”

Americahal OPVANG | © Geronimo Matulessy
image-3148
APELDOORN – Een paar honderd bezoekers kwamen vanavond bijeen om de inlichtingenavond in de Americahal bij te wonen. Deze locatie in Apeldoorn zal vanaf morgen 400 vluchtelingen herbergen en dienen als noodopvang. Het COA (Centraal Orgaan voor Asielzoekers) meldt dat de groep voornamelijk zal bestaan uit mensen die Syrië en Eritrea zijn ontvlucht. Op de vraag waarom er voornamelijk mannen worden opgevangen is het COA duidelijk. “We hebben rekening gehouden met de privacy van de vrouwen en kinderen, het is niet prettig als je zo dicht op elkaar zit. Er worden hier “alleen-reizende” mannen geplaatst, dit houdt in dat ze alleen asiel hebben aangevraagd maar de optie bestaat dat ze een gezin/vrouw hebben in land van herkomst of elders in de wereld.”

Americahal OPVANG | © Geronimo Matulessy
image-3149
Vragenronde

Bezoekers kregen, in de benauwde ruimte, de mogelijkheid om vragen te stellen aan het COA en Berends. De vragen varieerden: “Zijn de vluchtelingen wel ingeënt? Zodat we niet worden besmet door eventuele ziektes.”

Een Apeldoornse vader van twee kleine kinderen vroeg zich af of zijn dochters nog wel veilig waren. Ook waren er vragen over de angst dat er verkrachtingen konden plaatsvinden. “De mannen hebben ook hormonen die opspelen”, vertelde een verontruste Apeldoorner.

Het positieve geluid liet zich ook horen. “Ik ben samen met mijn dochter en zoon naar Calais geweest en heb hier vluchtelingen en hulpverleners gesproken. Die hebben mij verteld dat ze zich niet onveilig voelde, de vluchtelingen zijn hen dankbaar.” Iemand anders heette de vluchtelingen van harte welkom en er volgde een luid applaus. Tussen de vragen door was er de mogelijkheid om je in te schrijven voor vrijwilligerswerk en betaalde banen m.b.t.. de noodopvang in Apeldoorn.

Americahal OPVANG | © Geronimo Matulessy
image-3150
Aangenaam verrast

Volgens de burgemeester Berends zullen Nederlandse gemeenten het Apeldoornse voorbeeld moeten volgen.

Berends was aangenaam verrast over de positieve geluiden die hij tijdens de inlichtingenavond van bezoekers hoorde. “Harde signalen neem ik ook serieus en die raken mij. Het is goed dat dit wordt besproken en niet onder de mat verdwijnt.”

Hij benadrukte tevens dat men niet in de toekomst kan kijken door de grote instroom van bijna 1800 vluchtelingen die wekelijks Nederland binnenkomen. Hierdoor kunnen de procedures die de IND moeten volgen vertraagd worden, uiteindelijk heeft dit ook gevolgen voor de duur van de noodopvang in Apeldoorn. In eerste instantie bedraagt de gemiddelde tijd van een vluchteling in een dergelijke noodopvang 3 tot 4 maanden, dit kan nu oplopen tot 6 maanden of langer.

Na 25 september?

De Americahal is een congres-, beurs-, feest en concertlocatie die in handen is van LIBÉMA. Samen met het COA hebben zij een inspanningsplicht om de vluchtelingen en de Apeldoornse bewoners te informeren dan wel te voorzien van alle facetten om goed te functioneren.

Dat belangenverstrengelingen zichtbaar zijn valt niet te vermijden gaf het COA toe. Berends gaf aan dat de gemeente heeft nagelaten om haar bewoners op een juiste manier te informeren, hiervoor bood hij zijn excuses aan.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft ermee ingestemd dat het COA voor de duur van zes maanden een noodopvang mag inrichten. In eerste instantie bracht de gemeente Apeldoorn naar buiten dat de noodopvang in de Americahal tot 5 november zou duren. Hoe dit afloopt zal de aankomende weken nog blijken.

Americahal OPVANG | © Geronimo Matulessy
image-3151

APDamericahalgero-1-5
image-3152

Americahal OPVANG | © Geronimo Matulessy
image-3153

APDamericahalgero-3
image-3154

Americahal OPVANG | © Geronimo Matulessy
image-3155

 

 

 

Ik ben Geronimo Matulessy, documentaire fotograaf en blogger/columnist. Het is mijn taak om misstanden aan het licht te brengen, scherp en kritisch te blijven op mijn omgeving.

"Ik heb een Nederlands paspoort maar een Moluks hart"
%d bloggers liken dit: