Surinamers in de Polder

harry
image-3241
NEDERLAND – Op
8 december kwam het boek van Harry van Bommel  “ Surinamers in de polder”  uit.

Mijn ouders zijn allebei geboren in Paramaribo. In 1975 zijn zij naar Nederland gekomen. Vijf jaar later ben ik geboren in Rotterdam. Ik heb zelf nooit in Suriname geleefd . Voor mij was het een must om dit boek te lezen. Want vanuit welke situatie kwamen mijn ouders eigenlijk? Waarom zei mijn familie zo vaak dat ik de witte man te vriend moet houden? Dat ik niet zoveel weerstand moet bieden, maar vooral moet leren en mee moet doen met de witte man? Hoe kan het dat er zoveel problemen tussen Hindoestanen en creolen waren en vandaag de dag nog steeds zijn.

Op die vragen heb ik antwoord gekregen door het boek. In het boek laat van Bommel vooral andere mensen hun verhaal vertellen. Mensen die zelf de reis van Suriname naar Nederland hebben gemaakt. Ervaringsdeskundigen aan het woord! Dat is iets waar ik al jaren voor pleit.

Ook durft dit boek beladen onderwerpen te benoemen zoals zwarte piet en de dood van Mitch Hendrikus

Nee, witte mensen “moeten” niet luisteren! Dat zal nooit mijn insteek zijn. Maar om elkaar beter te kunnen begrijpen is luisteren wel iets wat productief is om in dialoog te kunnen zijn. Dit boek geeft iedereen de kans om eens echt te luisteren. Niet eenzijdig! Harry van Bommel zal het land in gaan om ook discussieavonden te organiseren, om met elkaar te praten!

12342461_10205696308830441_1207564354402569407_n
image-3242
Vele mensen weten niet waarom er eigenlijk zoveel mensen uit Suriname leven in Nederland . Ze weten ook niet de weerstand die deze mensen hebben ondervonden. De tijd dat mijn ouders van Suriname in Nederland  kwamen wonen in 1975 waren er ook heftige protesten . Ik zie vergelijkingen met de protesten die we nu zien bij ” het verzet” van de PVV .In die tijd kreeg het “ verzet” tegen Surinamers steun uit een onverwachte hoek,  van een dominee, die de Surinamers “ een plaag gestuurd door God” noemde.

Laten we niet vergeten wat de kolonisatie met het beeld van mensen heeft gedaan! Ook vele donkere vrouwen bleken vandaag de dag nog hun huid.

“hoe lichter hoe beter” is iets wat nog steeds niet uit het systeem is

Niemand die nu leeft kan persoonlijk verantwoordelijk gehouden worden voor de kolonisatie. Alleen zijn we wel allemaal verantwoordelijk om niet weg te kijken en de geschiedenis te erkennen.

Als ik kijk naar wat voor weerstand mijn ouder hebben gekregen , begrijp ik wel dat de boodschap was “ hou de witte man te vriend” . Ik ben echter hier geboren en getogen, en ik kies  er voor om  mijn rechten te pakken , om volwaardig mee te kunnen doen. Iedereen kan mijn vriend zijn, maar niemand kan mijn mond snoeren.

Mijn ouders mochten niet kiezen voor Rotterdam , Amsterdam , Den haag of Utrecht als woonplaats. Nee deze zouden te vol zitten. In 1980 ben ik toch geboren in Rotterdam. En daar ben ik trots op!

Ik ben voor samenleven en gelijkwaardigheid. Om dit op een liefdevolle manier te kunnen doen helpt het om elkaars verhaal te horen en hierdoor te begrijpen.

suri
image-3243
Conclusie: Dit boek is een must voor elke leraar, school, werkgever, instelling en burger . Bekende en onbekende mensen geven een kijkje in hun eigen keuken. Laten we dit omarmen en leren van elkaar. En vooral laten we in gesprek blijven ipv verwijten maken. We can do this!

 

Oprichter van echte liefde kent geen kleur , Jouw Recht van Spreken, en Sterke Vrouwen . Ik ben politiek actief. En ervaringsdeskundige op verschillende vlakken.
Ik merk dat steeds meer mensen een label krijgen en slachtoffer worden van de vooroordelen en oordelen van de maatschappij of door andere mensen. Hier wil ik tegen strijden. Ik kom op voor jouw en mijn recht!
%d bloggers liken dit: