De hele speech van Roemer ” Geert Wilders is een geradicaliseerde VVD’er “

NEDERLAND – Wat zei Roemer precies in zijn Speech over Wilders , Oekraïne , tweedeling en solidariteit , je leest het hier .

Emile-Roemer-SP
image-3270
Ja, partijgenoten. Jullie dachten natuurlijk, na zo’n mooi en lang congres: nu zijn we voorlopig wel even klaar. Mooi niet, het tegenoverstelde is waar en daar hebben jullie het natuurlijk zelf naar gemaakt….

We hebben onszelf veel werk op de hals gehaald. Campagnes worden in de steigers gezet, commissies ingesteld en evaluaties geschreven. Ik denk dat Ron het vanmorgen goed heeft beschreven. Voor mij is hij met vlag en wimpel geslaagd voor z’n eerste partijraad. De partij loopt over van energie. We willen allemaal aan de slag en dat komt goed uit, want er is ook veel te doen.

Oekraïne

We hebben vandaag gesproken over het referendum op 6 april. Voor het eerst sinds 2005 kan Nederland zich weer uitspreken over de ontwikkelingen in Europa. Wij zeggen hardgrondig ‘nee’ tegen het verdrag met Oekraïne. Het verdeelt het land, het haalt corruptie Europa in en het brengt uitbreiding van de EU opnieuw dichterbij.

Jullie hebben Harry vandaag gezien. De Amerikanen zouden zeggen ‘he’s on fire!’ Na het daverende succes van de campagne in 2005 staat Harry klaar om als boegbeeld van deze campagne weer een klinkende overwinning te boeken. Uiteraard met jullie steun én inzet. Veel succes Harry en veel succes jullie allemaal! Partijgenoten,

De voorstanders van het verdrag met de Oekraïne zijn alweer begonnen met dreigen. De één dreigt met een continentale crisis, de ander zet tegenstanders van het verdrag neer als de vazallen van Poetin. Het doet denken aan 2005. Toen oorlog en het uitvallen van het licht werden ingezet om de tegenstanders van de Europese grondwet te overtuigen. Veel heeft het niet geholpen. Waarom niet? Omdat de Europese elite niet ziet dat zij zelf de grootste tegenstanders van samenwerking in Europa zijn geworden.

Het Europa van samenwerking en overleg is een Europa van dwangbevelen en bezuinigingsdrift geworden.

Veel mensen hebben daar genoeg van. 6 april is een mooi moment om tegen die elite te zeggen. Tot hier, en niet verder.

Bezuinigingen

Partijgenoten, 30 jaar neoliberaal bezuinigingsbeleid heeft de ons land harder en killer gemaakt.

Voorzieningen waar hard voor geknokt is zijn met een pennenstreek geschrapt. De zorgpremies en het ER zijn torenhoog, maar steeds meer ouderen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. Een enquête van de regionale kranten vandaag liet zien hoe desastreus het heeft uitgepakt.

De huren stijgen hard. Rechts heeft de wachtlijsten verlengd en de huren verhoogd. De werkloosheid is en blijft hoog, bijna 600.000 mensen zijn op zoek naar werk, maar komen niet aan de bak.

Dan is het dus niet zo gek dat mensen zich zorgen maken. Er is weinig over om op terug te vallen. Zekerheden zijn weggevallen. Op het werk, op school, in de zorg en op straat. Mensen kijken om zich heen en zien dat de armoede net zo hard groeit als het aantal miljonairs.

En terecht kijken ze dan naar de politiek. Waarom doen jullie daar niks aan? Waarom zijn jullie zo druk met jezelf en niet met het opbouwen van het land? Hoe kan het dat inmiddels 62 mensen net zoveel bezitten als de armste helft van de wereldbevolking samen? Hoe kan het dat bankiers doen alsof er niets gebeurd is terwijl de rijen bij de voedselbank alleen maar langer worden? Hoe kan het dat een miljoen mensen de zorgenkosten niet meer kunnen betalen terwijl het geld bij verzekeraars tegen de plinten klotst?

Opeenvolgende neoliberale regeringen hebben de samenleving verwaarloosd.

De publieke voorzieningen werden stelselmatig afgebroken. Ze waren goed voor de rijkste tien procent, maar zorgen slecht voor die andere 90 procent. De top kreeg salarisverhoging, de rest een belastingverhoging. De rekening van die groeiende kloof krijgen we nu op ons bordje.

Want wie alleen de belangen dient van mensen die het al goed hebben, die creëert verontwaardiging.

Tweedeling

De verontwaardiging groeit net zo hard als de tweedeling. Mensen maken zich zorgen over het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt. Kunnen we mensen opvangen mét draagvlak onder de lokale bevolking? Jazeker kan dat. Als we tenminste afrekenen met het idee dat hulp voor de één ten koste moet gaan van de hulp aan een ander.

En dat is precies wat Geert Wilders doet. Die zegt! Het is de schuld van de Grieken, allemaal klaplopers. Of nee, het zijn de moslims. Allemaal terroristen. Of de vluchtelingen! Allemaal aanranders.

Maar de vraag is natuurlijk…. Welke Griek heeft toch zoveel sociale huurwoningen verkocht? Welke moslim hielp de bezuinigingspolitiek van Rutte I aan een meerderheid? Welke vluchteling stemt tegen kleinere klassen in het onderwijs? Wie wilde nog meer bommen op het MO. Wie zorgde voor minder blauw op straat? Wie hielp de sociale werkplaatsen te sluiten en de zorg te vermarkten? Wie stemt er van alle partijen in de Kamer het vaakst met de VVD mee? Als er één partij is die de afgelopen jaar braaf heeft meegestemd met het bezuinigingsbeleid van Rutte dan is het de PVV wel.

Geert Wilders wil geen miljonairsbelasting, geen inkomensafhankelijke premies en geen solidariteit tussen mensen. Geert Wilders is een geradicaliseerde VVD’er, het enige wat hem onderscheidt van Rutte is een saus van haat over zijn rechtse programma.

Wat hij wel wil weten we ook. Het collectief straffen van mensen die niks hebben gedaan. Mensen die vluchten voor geweld, wil hij opsluiten in centra, met een hek eromheen: zónder dat ze iets gedaan hebben. In gewoon Nederlands heet dat: collectief straffen.

Of bedoelt Geert Wilders dat als één Kamerlid van de PVV bij iemand door de brievenbus piest, dat dan zijn hele fractie achter de tralies verdwijnt? Dit soort voorstellen verwacht je in een dictatuur en niet van een partij die zogenaamd zegt voor vrijheid op te komen.

Solidariteit

Partijgenoten, Ik hoef jullie niet uit te leggen waar wij voor staan. We hebben een prachtig congres gehad. En ik weet niet hoe het met jullie zit maar mijn hart gaat sneller kloppen als ik de resolutie nog eens doorlees. We barsten van de ambitie.

De solidariteit die Rutte en Wilders afwijzen, willen wij juist wel. Daarmee onderscheiden wij ons. Wij huilen niet mee met de wolven op rechts. Wij willen bouwen aan een land op trots op te zijn. Waar niet haat en discriminatie maar saamhorigheid en samenwerking de norm zijn.

Waar we de slachtoffers van rechts beleid niet tegenover elkaar zetten maar verenigen. Een land waar we samen trots op kunnen zijn omdat álle mensen het goed hebben en niet dat kleine groepje grootverdieners aan de top. De verkiezingen van volgend jaar gaan over de vraag of we van Nederland een sociaal land maken. Hoe we afrekenen met de blinde bezuinigingspolitiek uit Brussel en de publieke sector nieuw leven inblazen. Hoe kunnen we met één publieke basisverzekering ervoor zorgen dat de zorg betaalbaar wordt? Hoe kunnen we meer betaalbare huurwoningen bouwen zodat mensen kunnen wonen waar ze willen? En hoe we een eind maken aan ongelijkheid, discriminatie en haat. Dát zijn zaken waar mensen van de politiek een antwoord op willen.

Niet de slachtoffers van Rutte en Wilders tegenover elkaar zetten, maar samen optrekken voor een socialer en mooier Nederland. Een sociale samenleving. Dat kan alleen met de SP! Tweedeling bestrijden.

Een miljonairsbelasting en een eerlijke vermogensbelasting: Dat kan alleen met de SP. Met deze en met nog veel meer mooie voorstellen gaan wij over een jaar – of eerder – naar de kiezer.

Vandaag hebben we daarvoor de eerste stappen gezet. We hebben een commissie die aan de slag gaat met het programma en een commissie die de nieuwe kandidatenlijst gaat samenstellen. Ik wens hen heel veel succes en wijsheid toe. Partijgenoten, Het wordt voor onze partij een druk en spannend jaar. Ron heeft hier vanmorgen al veel over verteld. Stapje voor stapje werken we de afspraken uit die we op het congres met elkaar gemaakt hebben. Er is nog een hoop te doen, maar ik moet zeggen: de eerste zes weken hebben we niet stil gezeten. We gaan onze campagnes gerichter en effectiever aanpakken. We gaan meer en beter scholen, ROOD krijgt meer middelen en we gaan samen met afdelingen aan de slag om ons activisme te versterken. We gaan laten zien dat we met vertrouwen en doorzettingsvermogen de grootste kunnen worden. We gaan het doen! Dat is de afspraak die we maakten op het congres. En daar gaan we elkaar aan houden. Dank jullie wel!

Oprichter van echte liefde kent geen kleur , Jouw Recht van Spreken, en Sterke Vrouwen . Ik ben politiek actief. En ervaringsdeskundige op verschillende vlakken.
Ik merk dat steeds meer mensen een label krijgen en slachtoffer worden van de vooroordelen en oordelen van de maatschappij of door andere mensen. Hier wil ik tegen strijden. Ik kom op voor jouw en mijn recht!
%d bloggers liken dit: